Reklama

Reklama

Jeden z nejpůsobivějších válečných sci-fi filmů světové kinematografie natočil v roce 2008 zkušený režisér Andrej Maljukov, který má na svém kontě ceněné snímky Diverzant nebo V ostře sledovaném pásmu. Příběh filmu se odehrává ve dvou časových rovinách – v současnosti a za druhé světové války. Čtveřice mladíků se živí prodejem válečných artefaktů na černém trhu. Jednoho dne objeví starý zákop, kde je ukryt sejf s dokumenty. Mezi papíry mrtvých vojáků nalézají fotografie, na kterých poznávají sebe sama. Šokovaní mladíci raději odcházejí, když v tom... Jako mávnutím kouzelného proutku se ocitají v roce 1942 uprostřed krvavé válečné bitvy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (70)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý mierne sci-fi ladený vojnový film. Má dosť dobrý príbeh o štvorici ruských hľadačov vecí z druhej svetovej vojny, ktorí na mieste bývalého bojiska nájdu vlastné doklady z čias vojny a keď sa po stretnutí s matkou jedného mŕtveho ruského vojaka rozhodnú okúpať v neďalekom jazere, ocitnú sa priamo v časoch druhej svetovej vojny a musia okamžite nastúpiť do sovietskej armády. A tak musia prísť na to, ako sa dostať späť, ale aj prežiť v tomto vojnovom pekle. Spracovanie je ale iba priemerné, úvodná dvadsaťminútovka aspoň dobre zoznámi so štyrmi hlavnými postavami, z ktorých síce viac zaujme iba ich vedúci a postava skinheada, ale svoj účel to splní a keď sa už postavy prenesú do minulosti, tak sa na to stále dobre pozerá, nenašiel som tu nič, čo by mi skutočne vadilo, ale potenciál celej tejto zaujímavej témy mi neprišiel moc využitý a táto verzia skôr narúša oba žánry. Samotný sci-fi tu predstavuje len ten úplný základ, takže tu ani nie je moc o čo stáť, ale ani ako samotný vojnový film to nie je moc dobre podané, chýba tomu nejaký skutočný cieľ a gradácia, postavám len ide o to, aby sa z minulosti dostali, boj moc neovplyvňujú a ani sa moc nepohnú z miesta, až na kratšiu časť v zajatí, kde ma zaujalo rozprávanie o výsledku vojny. Takže dobre sa na to pozerá a dokonca ani menšia romantická línia mi vôbec neprekáža, na rozdiel od väčšiny podobných filmov, ale dalo sa na tom aj o dosť lepšie popracovať. Akcie tu až tak moc nie je a nie je zlá, ale ani ničím výnimočná. Sú tu dve väčšie bojové scény a niekoľko maličkostí, ktoré ani moc nestoja za pozornosť, na moje prekvapenie pôsobí skôr takým komornejším dojmom, aj tie najzásadnejšie bojové scény sa odohrávajú len na menšom bojisku s pár desiatkami vojakov na oboch stranách a v celom filme vidno len pár tankov, pričom všetky sú napodobeniny, na čo teda od Rusov nie som zvyknutý a chýbajú aj nejaké tie nápady, nie je tu nič, čo by sa už nedalo vidieť. Ale zase sú celkom slušne natočené, aj keď mohli byť drsnejšie, zaujala ma obzvlášť efektívna delostrelecká paľba, ktorá tu robí najväčšie škody a hlavne na záverečné dobývanie bunkru sa pozerá dobre. Herecké obsadenie je iba priemerné, najzaujímavejšie sú vedľajšie postavy, ako ruskí dôstojníci, alebo zdravotníčka, hlavné postavy mohli byť vybrané aj lepšie, nikto nemá dostatok charizmy, aby som mu skutočne fandil. A čo sa týka réžie a technickej stránky, od žánrovej špičky to má veľmi ďaleko, ale potreby filmu to celkom splňuje. Ako celok je to dobrý film, ale skôr len na jedno pozretie, keďže nemá ani jednu stránku, ktorá by skutočne stála za pochvalu. 64% ()

ChickenPate 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý námět... perfektní scény ze zákopu jsou ničeny těmi na kterých jsou tanky. Něcojakotiger s přivřením obou očí pochopím, protože originálů je nesmírně málo, ale s maketou T-34/85 si asi dělají srandu?! Němečtí vojáci co postupují za tankem asi ani neprodělali výcvik o taktice a mačkají se tam na sebe jak leporelo. Na můj vkus smícháno dohromady až moc žánrů, čekal jsem už jen že chlapík z budoucnosti oplodní zdravotnici, ale místo dítěte se narodí nějaký predátor. Poselství v podobě procitnutí skinheada mi připadlo jako dobrý filmařský záměr, protože v Rusku neonacismus není jen o koncertech a nějakých demonstracích, ale tam lidi opravdu umírají. ()

Reklama

M.Snehota 

všechny recenze uživatele

Celkově povedený film o ruských mladících, kteří se shodou náhod (okoupání v jezeře je opravdu netradiční „stroj času“) vrátí do období druhé světové. Námět návratu do minulosti je okořeněn hlavně postavou mladého neonacisty, který si na konci filmu epicky vyřeže svastiku, což je podle mě nejvýznamnější poselství filmu, který má upozornit na rostoucí neonacistickou scénu v Rusku. Některé scény byly zpracovány hrozně, hlavně ty bojové, ale to mi až tak nevadilo a film byl pro mě příjemným zpestřením dne...72% ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Pri tomto filme sa netreba veľmi zaoberať, či je to možné, treba si trošku zafantazírovať. Ekaterina Klimova je ozaj pekná herečka, no tí štyria chlapíci, to boli takí typickí chlapci aj herecky a podľa toho vyzeral aj dej. Síce mnohokrát prekvapil, no podstatné na ňom bolo to, že ukázal aký nezmysel je dnes oslavovať nacizmus, fašizmus a že to robia niektorí aj v krajinách ako Rusko a pritom keby si zistili informácie a a vedeli by sa vžiť do tej situácie, tak by zrejme konali inak. Inak to s tým veliteľom a človekom z kontrarozviedky bolo dosť jemné. Taktiež ten zbytočný pokus o hrdinstvo, keď Rus postrieľal niekoľkých nacistov až sám zomrel. A normálne im to, že sú z budúcnosti aj verili, to ma dostalo. Zaujímavý jednoduchý a pritom vnútorne pekný film. ()

pepa3rd 

všechny recenze uživatele

Film o procitnutí, změně pohledu na současnost tím, že prožijí minulost. I když je to sci-fi film o cestování časem, je to především válečný film, který příliš nevyužívá nabízejících se možností konfrontace minulosti s přítomností. Přesto je napínavý a až na pár lehce nelogických kroků, které neplynou překvapivě ze scifi prvků, ale z chování některých postav, je to svižně ubíhající podívaná. 65 % ()

Galerie (38)

Zajímavosti (1)

  • Ve scéně přibližně 12 minut po objevení bunkru, když postavy zkoumají obsah lékárničky, je možné v pravém horním rohu obrazovky spatřit mikrofon. (Topper.H)

Reklama

Reklama