Reklama

Reklama

Vražda

(seriál)
  • Česko Zločin (více)
TV spot 3
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Dánsko / Norsko / Švédsko / Německo, (2007–2012), 38 h 5 min (Minutáž: 54–58 min)

Tvůrci:

Søren Sveistrup

Hudba:

Frans Bak

Hrají:

Sofie Gråbøl, Lars Mikkelsen, Bjarne Henriksen, Ann Eleonora Jørgensen, Marie Askehave, Michael Moritzen, Søren Malling, Nicolaj Kopernikus, Bent Mejding (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(40)

Obsahy(1)

Seriál se zabývá jediným případem vraždy. Dvacet dílů je rozloženo do dvaceti dnů vyšetřování. Studentka Nanna Birk Larsen je nalezena mrtvá v autě na dně řeky. Soudní pitva prokáže, že dívka byla před smrtí mučena a znásilněna. Vyšetřování se ujímá komisařka Sarah Lund. Měl to být její poslední den v kodaňské mordpartě. Má se stěhovat za přítelem do Švédska. Na oddělení je už její nástupce Jan Meyer. Lund však obětuje své soukromí, je odhodlána najít vraha. Pátrání přivádí vzájemnou antipatií trpící dvojici Lund-Meyer mimo jiné na kodaňskou radnici, kde je v plném proudu volební boj o post primátora. Protože podezření padá i na politiky z radnice, získává případ politickou dimenzi. Dalším okruhem podezřelých je rodina mrtvé dívky a zaměstnanci špeditérské firmy jejího otce. Vrah může být i mezi spolužáky a učiteli. (wero1000)

(více)

Videa (9)

TV spot 3

Recenze (145)

Wormboy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Famozna severska kriminalka, ktora v 20 castiach prvej serie predklada mozaiku policajneho vysetrovania vrazdy studentky na pozadi prebiehajucej predvolebnej kampane v danskej Kodani a zarovej dopad jednak straty dcery a jednak samotneho vysetrovania na rodinu pozostalych. Fantasticky koncept, skvele spracovanie, kde od zaciatku az do konca nie je iste v podstate nic (uzivatel Marigold trefne poukazuje, ze okolo 17 casti nie je vylucene, ze sa zacne zatykat aj medzi filmarmi samotnymi:)). Mne to vsak nevadi. Serial ma napriek nadstandardnej dlzke vynikajuce tempo...ano, je tu par veci, na ktorych by sa dalo popracovat, ale nejde o nic (ani Lundovej sialene svetre), co by mi zaverecny dojem mohlo skazit. 1.seria 4,5/5* 2.seria je vyrazne kratsia, Lundova je este divnejsia, ale cele to bezproblemovo funguje a preto zostavam na rovnakom hodnoteni :4,5/5* ()

Tosim 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Průběžně mě informujte." Až doteď jsem nechápal, co k nám mráz se severu přináší tak úctyhodného (viděl jsem dvě verze Mužů, co nenávidí ženy a četl jednoho Nesboa), ale tenhle hřebíček uhodil přesně na moji hlavičku. Zločin jako psychologický rozbor příčin, následků, falešných stop a ztráty cenného, to vše se nepohybuje ve vakuu, takže sledujeme i dánskou společnost - s vírou, politikou a multikulturalismem a nejzakousnutější policistkou široko daleko. K tomu poslouchám typický soundtrack, nechávám se unášet na rychlém tempu vyprávění a cítím se jako před deseti lety, kdy jsem seriály vyloženě sosal. A zajímavé je zjištění, že na americkém remaku si udělal jméno autor ceněného Temného případu. Megaspokojenost. ()

Reklama

Eluin 

všechny recenze uživatele

Nakonec 4 hvězdy, ten závěr mi moc nesedl a koneckonců ani to, jak se vždy někdo strašně moc podezříval, aby se poté objevil zase někdo jiný a v mysli mi vytanula myšlenka, že seriál skončil zejména proto, že už nebylo koho dalšího podezřívat :-). Závěrečný efekt tak trochu vyšuměl do ztracena. Jinak je to ale detektivní seriál velmi dobrý. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Solidní krimi seriál se zajímavým vývojem. Bohužel dvacet dílů je zbytečně moc, příběh se přehnaně natahuje. Míra zvratů a momentálních podezřelých drasticky snižuje charizma vyšetřovatelky Lundové, pravidelně tvrdohlavě stíhající právě podezřelého pachatele, aby jí pak těsně před zatčením nebo po docvakla intuice, že to nemůže být on. Když se to stane poněkolikáté, je vám jen předem líto následků a obětí jejího chování. Seriálu výborně prospívá neokoukané severské prostředí a velmi dobrá je druhá příběhová linie s politikem Hartmannem, která je bezchybná i včetně závěru, ostatně i celkové zakončení seriálu můžou tvůrci zarámovat. Pokud vás neprudí to nastavování děje, zvraty, Lundová a bědování vokalistky do tuctového hudebního doprovodu, nepochybně dáte o hvězdičku navíc. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Úvodem bych chtěl poznamenat, že můj komentář možná nebude zase až tak zcela objektivní, nicméně to mi vůbec nebrání k tomu, abych dal plný počet a zařadil tenhle seriál do mojí topky. Jistě, je zde možná celkem hodně podezřelých, pro někoho až příliš, možná by nevadilo seriál o pár dílů zkrátit, ale tohle jsou pro mě všechno naprosto nepodstatné a zanedbatelné detaily. Vůbec, osobně se mně neustále nacházení nových možných pachatelů líbilo, přišlo mě takové lidské, s tím, že i v policii jsou lidé, kteří dělají chyby, jako v každém jiném zaměstnání. Dále už žádné nedostatky nevidím. Ať už to byl naprosto bezchybný dabing, skvěle udělaný konec a nebo třeba výběr herců. Jak Sofie, v roli policejní komisařky, tak Lars v roli komunálního politika a nebo namátkou Bjarne v roli truchlícího otce, tihle všichni herci byli velmi dobří a to jsem vybral jenom zlomek. Do Zločinu jsem se opravdu zakousl na začátku a abych byl upřímný, nepustil jsem ho zcela ani na konci a už se nemůžu dočkat, až začnu s druhou a pak se třetí sérií. ()

Galerie (251)

Zajímavosti (7)

  • Novelizace založená na první sérii s názvem „The Killing: Book One“ byla vydána Macmillanem v roce 2012. Knihu napsal britský spisovatel David Hewson. Následovaly „The Killing: Book Two“ v lednu 2013 a „The Killing: Book Three“ v únoru 2014. (Trajektt)
  • Seriál pojednává o jednom případu v průběhu celé série, protože tvůrci se rozhodli natočit kriminální seriál více podobný situaci v Dánsku, na rozdíl od americké koncepce, kde připadne jeden případ na jeden díl. Tolik vražd by totiž dánské publikum nepřijalo jako uvěřitelné, protože Dánsko je jedna ze zemí s nejnižší kriminalitou. (luciasce)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama