Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roku 1917 Ruskom zmietajú revolúcie. Mladý čerstvo vyštudovaný lekár Michal Aleksejevič Poljakov je vyslaný na vidiek, aby prevzal miesto v malej dedinskej nemocnici. K dispozícií má dve sestry, jedného zdravotníka a dobre zásobenú lekáreň.
V noci, len pár hodín po svojom príchode, sa prebúdza na krik a zachraňuje muža, dusiaceho sa na záškrt. Muž pri resuscitácii umiera a Poljakovi sestra pre istotu pichá vakcínu proti záškrtu. Dostáva však alergickú reakciu, na čo si sám ordinuje látku, o ktorej účinkoch zatiaľ len počul, morfium.
Počas zimy sa podobná situácia niekoľkokrát zopakuje. Či už kvôli bolesti, stresu alebo osamelosti si Poljakov pichá morfium a pomaly sa stáva na jeho účinkoch závislý. (quadrapop)

(více)

Recenze (27)

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Praktické lékařství ruského revolučního roku v kostce. Drsná zima, nezbytný vlak, odlehlé malebné stavení, saně a mladý doktor učící se za pochodu na případech, které nese doba, vzdálenost a neinformovanost a od nichž kamera neuhýbá pohledem. Osamění, smutek a obrovské břemeno nadaného, avšak značně nejistého muže, pomáhá překonávat slastné morfium, lék umírajících... a pokud jimi právě nejste, jeho nesmlouvavé účinky vás k nim rychle zařadí. Dokonalá dobová atmosféra a úžasná scéna s vlky v bouři, soundtrack si ale opatřovat nemíním, jelikož revolver nevlastním a věšet se mi nechce... ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Ruská venkovská nemocnice. Pacienti v nejvyšší nouzi přijíždějí ruskou zimou, aby se vložili do rukou mladého lékaře. Odkud přišel? Proč právě sem? A proč morfium, jehož účinky už byly všeobecně známé (ve staré písničce z americké občanské války se zpívá: "Twenty five cents for whiskey, 25 cents for beer, twenty five cents for morphine get me out of here".)? Ale nejde jen o nemocnici, jde o celé pojetí ruského venkova, na který už doléhá chaos ruské revoluce. ()

Reklama

larelay 

všechny recenze uživatele

Nejakym zvlastnym sposobom mi to pripomenulo Hanekeho filmy, mozno to bude tou atmosferou a pocitom, ktory vo vas ci uz Hanekeho rezia, alebo rezia Balabanova vzbudia. Film bol vyborny, skvela hudba, atmosfera bola taktiez skvelo hutna a sem tam trochu tej brutality, kopec nahoty a este viac sexualnych scen to vsetko presne do detailov vykreslili. Prechodom z vidieka do mesta vsak upadlo moje nadsenie, co nezmenila ani zaverecna scena, hoci ta bola majstrovska. Ale ked to vsetko spocitam, film to bol naozaj skvely, k dokonalosti vsak nieco chybalo. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

" Možno ho zabili, alebo pije. " Fantastické medicínske zákroky, z ktorých nejedna labilnejšia nátura hodí možno tyku pri pozeraní, poprekladané vtipnými hláškami a ešte vtipnejšími situáciami , ktoré sú nádherne odeté v kabáte atmosféry ruskej zimy, briez, drevených chatrč a smutnej, melancholickej muziky utrápených duší . ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Místy možná lehce bizarní, ale jinak povětšinou starosvětsky ruský příběh jak z nějaké Čechovovy (já vím že Bulgakovovy) novely, se postupně mění v téměř moderní sociální drama, aby byl v závěru zakončen ve stylu monumentální antické tragédie. Krásné staré písně a melodie, které průběžně zněly celým filmem, symbolicky utichnou s nástupem závěrečných titulků, snad aby mohl divák nerušeně vstřebat ten slastně depresivní filmový zážitek. Působivé. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (2)

  • Rovnako ako dej filmu, aj jeho natáčanie prebiehalo v Jaroslavlianskej oblasti. (Real Tom Hardy)
  • Ortografia v titulkoch pochádza z čias pred Októbrovou revolúciou roku 1917, po ktorej sa prestala používať. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama