Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skutečný příběh černošského chlapce, který vyrůstal v Hamburku v době nacistického režimu.  Píše se 8. květen 1945. Válka právě skončila. V rozvalinách vybombardovaného Hamburku kráčí se zdviženýma rukama vstříc americkému transportéru černý chlapec. Vojáci nemohou uvěřit, že je to Němec.
Hans-Jürgen Massaquoi se narodil v Hamburku v roce 1926. Jeho matka Berta byla zdravotní sestra, otec Al-Haj syn afrického krále a generálního konzula Libérie. Ten přijme matku s dítětem do svého honosného domu a život se zdá být jako pohádka. Po letech marného čekání na Al-Haje se však sen o životě v Africe pomalu hroutí. Počátkem 30. let se Berta se synem stěhují do dělnické čtvrti Barmbek a začínají znovu. Matka se vrací k práci v nemocnici, o syna se stará válečná vdova ze sousedství. Chlapec se pomalu sžívá s novým prostředím, nachází si kamarády, začíná chodit do školy. V životě Berty se objevuje nový muž, kolega z nemocnice Franz. Uchopení moci nacisty v roce 1933 projde takřka bez povšimnutí. Nový režim se v běžném životě zpočátku projevuje nenápadně. Objevují se nové prapory, nové uniformy. Potom je Neárijcům zakázán vstup na dětské hřiště. Oblíbená slečna učitelka je pro náboženské přesvědčení vyhozena ze školy. Malý Hans-Jürgen se ale stále cítí být plnohodnotným Němcem a jeho největším snem je vstoupit po dovršení desíti let společně s kamarády do Hitlerjugend...
Dvoudílný německý film v režii Jörga Grünlera vznikl podle životopisné knihy Hanse-Jürgena Massaquoie, který po válce emigroval do USA, kde vystudoval žurnalistiku. Později pracoval jako šéfredaktor afroamerického časopisu Ebony a angažoval se v hnutí za občanská práva. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

Philanthrop 

všechny recenze uživatele

Je to sice TVfilm, ale u mě dosáhl kvalit velkoplátnového skvostu, a to nejen svou pestrou výpravou, ale i obsahem. Neskutečný pravdivý příběh černošského míšence během rozkvětu fašistického nacismu mistrně zachycuje mnohé podrobnosti fašistické zrůdnosti, jejímž obdivovatelem se částečně stane sám Hans-Jürgen, dokud nepotká skutečného Žida. Tento film může jenom příjemně překvapit. Bohužel jsem nenašel verzi s českými titulky. Existuje? ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Ryze televizní - dojmem doslova takové hezky maloměšťácké - panoptikum na pozadí velkoněmeckých dějiných zvratů... Námětem vcelku zajímavé (dle autobiografického románu afroněmeckého míšence Hanse Massaquoiho), konkrétním scénáristickým zpracováním příběhu však už méně - a ta forma! Klišé na klišé v téměř koljoffsky otravném duchu, nabízející zbytečně natahovaných 180 minut papučově-rodinného líbivého pokoukání... Předpokládám, že nejspíše si i nějací ti >ossi-wessi< grosspenzisti nostalgicky zafňukali po >zlatých časech< předválečné Třetí říše - a ani bych se jim nedivíl... .-/ . . . Dvě hvězdy tedy (...byť jen po prvém díle - ale nevěřím tomu, že druhý by byl formou i obsahem o něčem jiném - bohužel...) i za tu nafouknutě tříhodinovou drzost, při řádném a nekompromisním sestřihu by pro tuhle rutinní televizní adaptaci možná jedna s jedním zívnutím ještě přibyla... - - - P.S. A proč zase debilci na tom našom >jiném prostoru< museli zmrvit ten trefný originální název? Že by hra na vyjebánkovskou korektnost? Spíš svědectví ryzí malé české ubohosti, typicky českotelevizácké zapařené >komíny< !!! Nasrat... .-(.. - - - - - (Poprvé viděno 25.10.2009 na ČT2, komentář zde /ku třem předchozím nekomentářům/ jako čtvrtý - 26.10.2009) ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Na rozdiel od iných si myslím, že tá televíznosť je zjavná, hlavne prvý diel, druhý sa mi nepodarilo pozrieť celý. Áno, je dobre ukázať, že aj takýto chlapci v tých časoch žili a nemali to ľahké. Lenže trojhodinová stopáž je poriadne prestrelená, príbeh umelo naťahovaný s početnými interiérovými scénami a klišovitými dialógmi. Chýbalo tomu viac davových scén a pár dramatickejších momentov, ale čo by som nechcel na televízne pomery, však? Film 60%. ()

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

Páčil sa mi pohľad na nenávisť, ktorej na sile pridalo prostredie a doba. Inak film o boxerskom zápase medzi Joe Louisom a Maxom Schmelingom, ktorý sa tu spomína je natočený pod názvom Súboj o všetko /Joe and Max/ http://www.csfd.cz/film/30494-joe-and-max/ ... .. .. .. .. . Akcia: *** Vtiahnutie do deja: ***** Realita: **** ()

vrgulnik 

všechny recenze uživatele

Příběh super, scénář nepříliš dovedně napsaný, herecky průměrné a filmařsky prvoplánovité. Taková kombinace "Bylo nás pět" a "Vlak dětství a naděje" v typických televizních Lederhose. Vždycky jsem měl problém s německou produkcí pro televizi. Připadala mi totálně maloměšťácká někde na pomezí kolovrátku nikdy nekončících detektivek a soap opera v odporných německých exteriérech. Film měl rozhodně díky scénáři a dramatickým okolnostem na víc. Nechci, aby to vyznělo zcela negativně - dal jsem přece jen 3 hvězdy... :-) Přínos filmu vidím v docela povedeném přenosu bezútěšných pocitů zmaru a beznaděje na soudobého diváka, který "to zná pouze z doslechu". Vykořeněnost odlišného jednotlivce v majoritní společnosti je sama o sobě malou osobní tragédií a v kombinaci se zrůdností režimu, jako byl nacismus, se jedná vysloveně o čiré zoufalství. ()

Galerie (35)

Reklama

Reklama