Reklama

Reklama

Vztek

  • Česko Vzteklina (více)

Obsahy(1)

Osudová tragédie v úchvatných kulisách argentinské přírody. Uprostřed úchvatné, širé a nehostinné pampy nedaleko osady La Rabia stojí dvě farmářské usedlosti. Jednu obývá zahořklý a málomluvný farmář Poldo, jeho mladá žena Alejandra a němá a zaostalá dcerka Nati. Na druhé usedlosti hospodaří surovec Pichón s dospívajícím synem. Poldu a Pichóna neváže přílišná náklonnost, přesto jsou schopni si pomáhat a sdílet starosti farmářského života. Poldo však netuší, že jeho žena má s Pichónem poměr. Svědkem jejich vášnivých setkání je zpravidla malá Nati, němé dítě, které zdánlivě nemůže nic prozradit. Mračna se však stahují a schyluje se k obrovskému neštěstí, pomstě a tragédii, která v osadě La Rabia (jejíž jméno se dá překládat jako Vztek či Vzteklina) nenechá kámen na kameni.
Zatím poslední celovečerní film argentinské televizní a filmové režisérky a dokumentaristky Albertiny Carriové získal v roce 2008 cenu za režii na mezinárodním filmovém festivalu v Havaně. Carriová vsadila na nádherné přírodní scenérie v kombinaci s nepřikrášlenými výjevy z venkovského života a animovanými sekvencemi, které divákovi zprostředkují myšlenky malé Nati. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Artový snímek o drsném životě argentinských farmářů, který snad daleko více pochopí lidé žijící na vesnicích, kde jsou převážně odkázáni sami na sebe. Dobré sousedské vztahy jsou nedílnou součástí takového života, ale když se stane něco nepatřičného, musí být nejeden na pozoru. Je to vlastně jako život v divočině. Příběh začíná zcela poklidně s vyobrazením honosné klasické zabijačky. Když se však během hostiny objeví snad nevinný domnělý slovní útok na malé nemluvící děvče, rozpoutá se nenávist k jednotlivcům pokračující fyzickým trestáním nevinných a končící smrtelnou tragédií. Životní drama zachycené v každičkém detailu bez nějakého umělého přikrášlení neopodstatněným kýčem. Tady jde zkrátka o všechno. O respekt, přežití a sounáležitost. Režijně i herecky naprosto zvládnutá situace, která si ocenění za nejlepší režii jistojistě zasloužila. ()

Kaylar 

všechny recenze uživatele

Vcelku zajímavý film, u něhož si však musíte leccos domyslet. Obsahuje několik silných scén, a to nejen těch sexuálních. Drsný život, drsní lidé. V dnešním evropském světě, kde jsou děti někdy až přespříliš chráněny před vším "ošklivým", by pro mnohé mohla být rozporuplnou scénou naturalisticky ztvárněná zabijačka, u níž ve filmu děti asistují. Jako poněkud zvláštní se může jevit též přístup k domácím mazlíčkům. ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele

Jihoamerické Gummo, se zápletkou telenovely a přehnaně drsnými obrazy - zdlouhavé soft porno scény, či detailní zabíjení prasete - film stojící na místě a nabízející plno hluchých míst. Děj se prakticky "rozběhne" a skončí v posledních minutách filmu. Režie možná slušná, ovšem příběh velmi bezduchý, o nějakém hlubším psychologickém rozboru postav se již vůbec nedá hovořit. Naopak, jejich potenciál byl pro mne v tomto případě zcela nevyužitý. Odvahu, kterou režisérka a scenáristka v jedné osobě vložila do sexuálně otevřených scén, či do rozhodnutí kvůli filmu usmrtit zvíře a nekonečně dlouhé vteřiny natáčet jeho zoufalý křik, mohla raději využít v silnějším pojetí scénáře. (Challenge Tour 2015) ()

spotczek 

všechny recenze uživatele

Argentinské pampy jsou určitě drsné, stejně jako život tam a lidé na nich žijící, ale tenhle film je vykreslil ještě drsněji a ještě nepochopitelněji, než jací nejspíš jsou. Vlastně mi připadá, že jediným zájmem tvůrců bylo poslepovat co nejnegativnější a nejdepresivnější obrazy, události a děje a zahltit jimi diváky. Proti klasické prasečí zabijačce bych nic neměla, vlastně je zajímavé, že u nás doma probíhá v podstatě stejně (chválit tedy lze alespoň faktografické momenty), ale člověk se neubrání jejímu podvědomému spojování s hlavní dějovou linií. Člověku se snadno připomene slepá cesta nastolená naturalismem, zpochybňovaná už od 19. století. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama