Reklama

Reklama

Hapax Legomena I: (nostalgie)

(festivalový název)
  • USA Hapax Legomena I: Nostalgia
všechny plakáty
Krátkometrážní
USA, 1971, 36 min

Režie:

Hollis Frampton

Hrají:

Michael Snow

Obsahy(1)

Toto dílo experimentálního strukturálního filmu se skládá z dvanácti záběrů. Jednotlivé obrazy zachycují vařič, na němž jsou postupně páleny fotografie. Esovitý tvar spirály vařiče se pomalu objevuje na povrchu každé z fotografií, a tak je symbolicky přetváří do nové dekadentní formy umění, než obraz zcela zčerná a zbude jen žárem vlnící se popel. Ve filmu je přítomna zvuková stopa, která vypovídá o původu či okolnostech vzniku jednotlivých fotografických děl. Zvláštností je, že se komentář vztahuje vždy k následující fotografii, nikoliv té, jež je právě v obraze. Asynchronnost mezi obrazem a zvukem posiluje divákovu představivost a forma filmu jako takového verifikuje zákonitosti strukturálního proudu kinematografie. (Hallam)

(více)

Recenze (4)

panjosef 

všechny recenze uživatele

Z minimalistických prostředků vytvořená absolutní a skvělá prezentace filmových výrazových a tvůrčích prostředků. Tento film, spadající v experimentálních žánrech do škatulky strukturální film je fascinující ukázkou hry s divákem a klamání jeho vjemových schopností. Jedinečnost každé fotografie je dekomponována posunem vyprávěcí časové roviny do minulosti a tento klam je poté umocněn zcykličněním běhu času do hypnoticky se opakujících rituálů pálení fotografií na sporáku. Vypravěč nás v poklidu vede celým snímkem, až k jeho nejděsivějšímu zážitku, který....ale vůbec neuvidíme. Avantgardní demonstrace úžasnosti kinematografie. ()

hanakonochi 

všechny recenze uživatele

Deštrukcia trinástich, a nie dvanástich statických obrázkov, ako sa uvádza v obsahu čsfd (východzím materiálom sú autorove obľúbené fotografie) a ich premena v pohyblivý obraz bola zároveň demonštráciou Framptonovho prechodu od fotografie k filmu. Hollis Frampton sa pozerá na kinematografiu ako na jeden z posledných druhov umenia, ktoré je schopné ovplyvniť naše vedomie prostredníctvom zmyslov. Ja by som povedal, že absolútne. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Experimentální film s pálením fotografií na vařiči a posunutým komentářem, kterému bez titulků nelze rozumět. Zajímavost? Jak pro koho. ()

vojta1 

všechny recenze uživatele

Fotky se pálí na plynovém vařiči a komentář běžící na pozadí pasuje k jiné fotce než k té zrovna pálené. Hm. Zajímavý experiment absolutně nekoukatelný. ()

Reklama

Reklama