Reklama

Reklama

VOD (1)

Rok 117 našeho letopočtu. Římské impérium se rozprostírá od Egypta k Španělsku, na východě sahá až k Černému moři. Jen v severní Británii se nedaří dobýt území obývané divokým a krutým kmenem Piktů, bojujících proti organizovaným římským jednotkám partyzánskými metodami. Quintus (Michael Fassbender), který jako jediný přežil piktský útok na římskou pevnost, táhne spolu s legendární Devátou Legií pod vedením generála Virila (Dominic West) na sever, aby splnili jasně znějící rozkaz – sprovodit Pikty ze světa a zničit jejich vůdce Gorlacona. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (859)

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 6.6/10] | me: Krvavá nuda. Film bez náboja a bez postavy, ktorá by to nejako okorenila. Herecké obsadenie (s výnimkou Dominica Westa, ktorý si jednoznačne zaslúžil oveľa viac priestoru) je teda nevýrazne a nijako nechytí za srdce. Stavia na svojej brutalite a realistických bojových scénach, ale to ešte z neho nerobí historický bojový veľkofilm. Proste tento film nemá šťavu, síce neuráža divákovú inteligenciu, ale ničím nezaujme. Je priamy a nevýrazný. Typický priemer. ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Schématická lesní honička bez větší dávky napětí a výraznějších postav. Nevím proč, ale tentokrát jsem to Marshallovi prostě nevěřil. Jeho typická režijní osobitost se nedostavila a nebýt těch několika krvavých výstřiků, domníval bych se, že se jedná o začátek historické televizní minisérie z dílny Hallmark. Průměrné a lehce zapomenutelné. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Historický dobrodružný hunt-movie. Gratulujem Marshallovi, že sa vypracoval v režiséra hercov ako Fassbender, West, Cunningham či Morrissey. Tí mu spolu s fantastickou prírodnou scenériou pomáhajú urobiť snímku zábavnou a strhujúcou. Film nie je samoúčelne krvavý a brutálny, je realistický a jeho násilie zapadá do konceptu drsnej drámy, v ktorej sú sympatické hlavné postavy v divočine lovené krvilačnou lady-vengeance stopárkou. Jej hnev a krutosť sú opodstatnené a preto jej postava v divákovi nevzbudzuje odpor a nenávisť, ale strach a rešpekt. Menej realistický je už mejkap a vyfénované vlasy krásnej divožienky, žijúcej na samote pri rieke, v ktorej si holými rukami chytá rybacinou zaváňajúce raňajky - i tak ale vďaka za kúsok nehy v šedivom svete beznádeje. Byť silnejšej záverečnej konfrontácie, zvažoval by som 4*. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Výborný historický krvák, ktorý ma takmer nenechal vydýchnuť. Vždy sa tu niečo deje, je skutočne akčný, drsný a netradične krvavý. Michael Fassbender sa do svojej úlohy výborne hodil a jeho hviezda právom stúpa závratnou rýchlosťou. Je naozaj zaujímavé, že tesne po tomto filme vznikol film Orol deviatej légie, s ktorým majú naozaj veľa spoločného. Režisér N. Marshall už dávnejšie ukázal svoje kvality, ale žiaden jeho film s výnimkou Pádu do tmy, nepôsobí tak kompaktne a celistvo. Som zvedavý na jeho ďalší film a chcem sa presvedčiť, či jeho stúpajúca kvalita filmov bude pokračovať. Jediné, čo mi trocha nesedelo bola už dnes v podstate hviezda Olga Kurylenko, ktorá má na tvári makeup neustále a preto jej úlohu mohol zastúpiť prakticky ktokoľvek. Inak som bol s nasadením a adrenalínom naozaj spokojný. Mám rád takéto naháňačky po lesoch. Uvažoval som aj o plnom počte, ale moje štyri berte ako veľmi silné. 80%. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Centurion určitě není realistické historické drama z dávné historie budování Římské říše, ale historizující fantasy, která si ze skutečných dějin bere jen to, co uzná za vhodné jako východisko pro budování dobrodružného příběhu. Celý film drží nad vodou syrová akce, pravda někdy prvoplánově a lacině krvavá, těch vodotrysků krve stříká určitě víc, než by bylo v reálu možné, a režisér využívá možností současné digitální technologie, takže useklé končetiny létají na všechny strany a divák si může vychutnat i nechutně krvavé detaily. Příběh sám není složitý, ale na poměry akčního filmu je obsazení vysoce nadstandardní, protože všichni zúčastnění umí hrát a mají, nyní ovšem mluvím o mužské části hereckého ansámblu, taky charisma. Ženská účast na válečném tažení se tak trošku blíží zkarikované Xeně, protože barbarská bojovnice s půlkilovým nánosem mejkapu, jejíž oči se topí pod takovou dávkou očních stínů, že by jí to určitě záviděla i královna Kleopatra, nebudí ani v historické fantasy zrovna důvěru. Nehledě na to, že zúčastněné dívky přes snaživý bojový ryk a zuřivé grimasy působí spíš, jako by si odskočily z módní přehlídky. Celkový dojem: 55 %. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (20)

  • V původním scénáři bylo napsáno, že Etain (Olga Kurylenko) byla nevlastní sestrou Arianne (Imogen Poots), a že to ona byla tou, která měla zjizvenou tvář. (Borrtex)
  • Natáčení filmu probíhalo ve Skotsku a v Anglii. Také v studiích Shepperton a Pinewood. (topr harley)
  • Technickými modifikacemi musely projít i zapůjčené sněžné skútry norských armádních jednotek. Důvodem bylo přemístění filmového štábů do odlehlejších lokací skotské pahorkatiny s ležící pokrývkou sněhu. (Conspi)

Související novinky

Neil Marshall a další bitva o Západozemí

Neil Marshall a další bitva o Západozemí

09.07.2013

Pokud nás tvůrci čím dál sledovanější Hry o trůny něčím rozčilují, určitě je to vyhýbání se velkým bitevním scénám. Když už ale náhodou k nějaké akci dojde, stojí to za to. I proto byla epizoda… (více)

Neil Marshall vypluje s Bayovými piráty

Neil Marshall vypluje s Bayovými piráty

04.09.2012

Tvůrce Pádu do tmy, Soudného dne či Centuriona si loni odskočil do televize a bitevní epizodou Blackwater si vystřihl zdaleka nejlepší hodinku druhé série Hry o trůny. Není divu, že o jeho služby v… (více)

Neil Marshall: Profesionálové nebo emzáci?

Neil Marshall: Profesionálové nebo emzáci?

30.03.2011

Skotský béčkař, od něhož jsme naposledy viděli (pseudo)historickou řezničinu Centurion, dlouho snil o celovečerním remaku kultovního seriálu Profesionálové. To už neplatí. Film se pořád připravuje,… (více)

Jana Eyrová jako gotický horor

Jana Eyrová jako gotický horor

23.11.2009

Ano, všechno teď bude goth a emo. 260 miliónů za první víkend je 260 miliónů za první víkend (vy víte, o kterém filmu je řeč). Dokonce i klasika Charlotte Brontëové bude v nové filmové adaptaci… (více)

Reklama

Reklama