Reklama

Reklama

VOD (1)

Rok 117 našeho letopočtu. Římské impérium se rozprostírá od Egypta k Španělsku, na východě sahá až k Černému moři. Jen v severní Británii se nedaří dobýt území obývané divokým a krutým kmenem Piktů, bojujících proti organizovaným římským jednotkám partyzánskými metodami. Quintus (Michael Fassbender), který jako jediný přežil piktský útok na římskou pevnost, táhne spolu s legendární Devátou Legií pod vedením generála Virila (Dominic West) na sever, aby splnili jasně znějící rozkaz – sprovodit Pikty ze světa a zničit jejich vůdce Gorlacona. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (859)

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Centurion - The Last Fassbender!! Neil Marshall sice není příliš originální a kopíruje snad úplně vše, od Gladiátora, Krále Artuše, Pána prstenů Cestu bojovníka, Posledního samuraje a Apocalypto až po Valhalla Rising. Podstatné ale je, že se mu film tentokrát nerozsypal pod rukama do naprosto nekonzistentní slátaniny všeho možného, jako se mu to "podařilo" u třeskutého Doomsday a udržuje si konstantní stylizaci, atmosféru a sice pozvolné, nicméně nekolísající tempo. Přidáte-li k tomu slušné herecké výkony, ucházející hudbu (Ilan Eshkeri umí i lepší) a slaďounkou Imogen Poots, máte další letošní oldschoolovou muziku, za málo peněz velmi slušnou. 7/10 ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Centurion není vůbec špatný film. Teda, není to nudný film a to se cení. Řekl bych, že to, co mi chybělo v Solomonu Kaneovi, mi dal právě tento film. Bitvy jsou zde sestříhaný skvěle, dočkáte se mnoha useknutých končetin a hlavně uvidíte tři skvělé herce. Z Fassbendera se klube prvotřídní herec, který konečně dostává šanci v lepších filmech, Jimmy McNulty (pardon, Dominic West :-)) byl generál, pro kterého by opravdu každý muž dobrovolně obětoval život, no a Olga Kurylenko tu sice moc nemluvila (resp. nemluvila vůbec) ale vynahradila to skvělými bojovými scénami a částečně i vzhledem. Je jasné, že příběh je "trošku" předvídatelný, ale i přes to, jak už jsem zmínil na začátku, nenudí a já opravdu prožíval tu cestu a boje s nimi. Navíc já mám slabost pro filmy, kde jsou opravdoví chlapi - silní, držící své slovo a ochotní i zemřít jeden pro druhého. Takže proto mírně zaokrouhluju nahoru. ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Je mi to líto, ale za sebe musím říct, že tohle je pro mě nejnudnější Marshall. Kdybych se chtěl pokoušet o nějaké objektivnější zhodnocení, dostal bych se nejspíš někam k sedmi bodům z deseti ... no s mým nepěkným vztahem k historickým filmům (historicky přesným i nepřesným) se přes 50 % nepřehoupnu. Centurion je podobně nablblý jako Doomsday, k jeho vlastní smůle se však bere citelně vážněji. Akční scény opět spíše nepřehledné, složené z mnoha detailních záběrů na odsekávané / letící / dopadající části lidského těla, celkový pohled na "bitevní pole" absentuje. Z té letošní nadílky drsných historických filmů vyhrává Valhalla Rising naprosto bezkonkurenčně ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kaledonii brání ukrajinské modelky, kterým jde vidět jen o dvě žebra míň, než K.Knightley v Králi Artušovi a jejichž kopí je těžší, než ony sami - kam ten svět spěje.. Marshall si zasurfoval na vlnách po Gladiátorovi a především 300: Bitva u Thermopyl (digitální krev, ruka letí sem, hlava tam, Fassbender, West dokonce i postava jménem Leonidas), ale po slibném začátku začal vše látat horkou jehlou a spousta scén skončilo režisérsky absolutně nedotažených. Nicméně, jako starověká řežba ve stylu "koukni se a zapomeň" absolutně dostačující.. Zajímalo by mě, jak to ti hnusní tátové Piktové dělali, že měli takové pohledné dcery, ale na to kálí Hadrián. Hlavně, že některé budou žít v chatě u řeky šťastně až do smrti a budou mít spoustu malých Piktořímanů.. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Soudný den v historickém kabátě. Je to stejně jednoduché (pro někoho až blbé) a naprosto brutální, ale Neil Marshall to ani nijak neumí. A režijně to opět zvládl na jedničku, celé to rychle uteče, akce je správně drsná a navíc je i mnohem lépe sestříhaná než v případě Soudného dne. Což je velké plus. Záda Marshallovi navíc kryje ultradrsňák Michael Fassbender, kterýmu věštím zajímavou budoucnost. Ten svým výkonem nechá zapomenout i na neuvěřitelně prkenou a vtipnou Olgou Kurylenko, která při bitvách působí opravdu k smíchu, ale aspoň že nemluví. Jenom je škoda, že ke konci tomu trochu dochází dech a bylo to malinko blbé už i na mě. I tak ale celkem slušný historický nářez. 70% ()

Galerie (58)

Zajímavosti (20)

  • Ke zhotovování stanů používali Římané impregnovanou kůži a ne plachtovinu, jak snímek ukazuje. (Conspi)
  • 23 komparzistov utrpelo nejaké zranenia počas natáčania. (westerns)

Související novinky

Neil Marshall a další bitva o Západozemí

Neil Marshall a další bitva o Západozemí

09.07.2013

Pokud nás tvůrci čím dál sledovanější Hry o trůny něčím rozčilují, určitě je to vyhýbání se velkým bitevním scénám. Když už ale náhodou k nějaké akci dojde, stojí to za to. I proto byla epizoda… (více)

Neil Marshall vypluje s Bayovými piráty

Neil Marshall vypluje s Bayovými piráty

04.09.2012

Tvůrce Pádu do tmy, Soudného dne či Centuriona si loni odskočil do televize a bitevní epizodou Blackwater si vystřihl zdaleka nejlepší hodinku druhé série Hry o trůny. Není divu, že o jeho služby v… (více)

Neil Marshall: Profesionálové nebo emzáci?

Neil Marshall: Profesionálové nebo emzáci?

30.03.2011

Skotský béčkař, od něhož jsme naposledy viděli (pseudo)historickou řezničinu Centurion, dlouho snil o celovečerním remaku kultovního seriálu Profesionálové. To už neplatí. Film se pořád připravuje,… (více)

Jana Eyrová jako gotický horor

Jana Eyrová jako gotický horor

23.11.2009

Ano, všechno teď bude goth a emo. 260 miliónů za první víkend je 260 miliónů za první víkend (vy víte, o kterém filmu je řeč). Dokonce i klasika Charlotte Brontëové bude v nové filmové adaptaci… (více)

Reklama

Reklama