Reklama

Reklama

VOD (1)

Rok 117 našeho letopočtu. Římské impérium se rozprostírá od Egypta k Španělsku, na východě sahá až k Černému moři. Jen v severní Británii se nedaří dobýt území obývané divokým a krutým kmenem Piktů, bojujících proti organizovaným římským jednotkám partyzánskými metodami. Quintus (Michael Fassbender), který jako jediný přežil piktský útok na římskou pevnost, táhne spolu s legendární Devátou Legií pod vedením generála Virila (Dominic West) na sever, aby splnili jasně znějící rozkaz – sprovodit Pikty ze světa a zničit jejich vůdce Gorlacona. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (859)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Průměrnej masakr bez nějakých větších ambicí. Na akční scény se slušně kouká a tak hlavně za ně a i s přihlédnutím k faktu, že to bezproblémově uteče zvedám své původní hodnocení o hvězdičku. Zkrátka takový kousek co nenadchne ani neurazí, ale ty plytké postavy trochu naštvou. Všechny charaktery jsou tu jenom načrtnuté a moc se toho o nich nedozvíme. Zkrátka klaďasové jsou kladní a záporáci záporní. A tak nejzajímavější je úloha Olgy Kurylenko která je jakože němá a tak za celý film neřekne ani slovo.50% ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý akčný dobrodružno-historický film od Neila Marshalla. Má veľmi dobrý príbeh odohrávajúci sa počas rímskej invázie v Británii, ktorú sa im kvôli vzdorujúcim domácim kmeňom dlhodobo nedarí podrobiť, preto je vyslaná deviata légia, ktorá to už má konečne zmeniť. Lenže légia je zmasakrovaná a generál zajatý a tak sa skupina preživších na čele s vojakom, ktorý im už kedysi unikol rozhodne vydať ho zachrániť a vrátiť sa domov, lenže protivníci na čele s mimoriadne vytrvalou bojovníčkou to len tak nenechajú. Spracovanie sa mi páči, v prom rade musím pochváliť práve túto kombináciu žánrov, samozrejme sa nejedná o nič originálne, no nie je to tradične vystavaný historický film, ale hlavne príjemne dynamická naháňačka dvoch skupín. Kvôli tomu je síce dej úplne jednoduchý, ale má to mimoriadne svižné tempo, tu sa skutočne stále niečo deje, už úvodná fáza pôsobí veľmi dobrým dojmom, ale o nič nezaostáva ani hlavná časť filmu, teda samotné prenasledovanie, ktoré prebieha na veľkej ploche v nádhernom prostredí, k tomu ma potešilo aj pár dobrých prvkov, ako hlavný hrdina, ktorý pochádza z inej skupiny, ale aj tak si hneď získa rešpekt, veľmi vytrvalá bojovníčka so skvelými stopárskymi schopnosťami, žena žijúca v lese a pár ďalších, tu sa je skutočne stále na čo pozerať a v rámci možností tu ani nemám čo vytknúť. Akcie je tu pomerne dosť a je výborná. Mrzí ma jedine ten strih, je ho zbytočne moc a kvôli nemu viaceré scény nie sú až tak dobré, ako by mohli. Ale inak mi to v rámci žánru veľmi sadlo, všetka akcia pôsobí tak správne divoko a poriadne drsne, takže krvi a rôznych drsných likvidácií je tu nespočet a tak či už sa jedná o trochu väčšie scény alebo len menšie súboje, bavilo ma všetko. Herecké obsadenie je na tom dobre, výborný Michael Fassbender v hlavnej úlohe, ale aj celá rímska skupina preživších je ideálne obsadená, takže ma bavili prakticky všetci, k tomu Olga Kurylenko, ktorej táto postava drsnej bojovníčky sadla skvelo a nesklame ani tých pár vedľajších postáv. S réžiou a technickou stránkou som nadmieru spokojný, Neil Marshall je môj obľúbený režisér a ani tentoraz nesklamal, skvelá vizuálna stránka, hlavne to prostredie a prelety cez neho sa mi veľmi páčili, k tomu spomínaná celková dynamika a kvalitné krvavé efekty, v rámci žánru tomu až na ten strih nemám čo vytknúť. Centurion je vydarená dynamická akčná jazda v zaujímavej dobe a skvelom prostredí, dá sa to pozrieť aj viackrát. 77% ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Neil Marshall a jeho průměrné představení. Krví se tu opět nešetří, příběh je přímočarý, herci charismatičtí, ale v podstatě nic navíc. Při sledování mi to příliš nevadilo a bavil jsem se slušně, ale později v podstatě není nic, kvůli čemu bych si film měl pustit znovu nebo si na něj jen vzpomenout (snad jedině úvodní/závěrečné titulky?). Je to škoda, Marshall má rozhodně na víc. PS: Docela by mě zajímalo, proč, po filmu navazujícím na odkaz levných post-apokalyptických sci-fi, zvolil zrovna souboj zbytků římské legie proti divochům. Uvidíme, jak mu pomůže finální rip necelý měsíc před premiérou v kinech:) ()

sud 

všechny recenze uživatele

Působivá a sympaticky neambiciózní řežba se skromným rozpočtem a (přesto) působivou vizuální stránkou. O historické věrohodnosti by se sice dalo diskutovat (no, i když znám větší a slavnější adepty do diskuse), ale tentokrát se na to tolik nehraje. Herci jsou charismatičtí, akční scény správně drsné a i pro to poselství (stejně jako pro lásku) se nakonec místo najde. Po delší době příjemné překvapení na téma "starý Řím". 85%. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Fandila jsem Piktům. Tak asi tak. Jelikož jsem celkem chápala, proč chtěj ty Římany dostat pryč. A kdyby mezi Římany nepatřil Michael Fassbender, bylo by to ještě horší, protože jinak je ta římská partička dosti tucová (pár zástupců menšin, jeden veterán, zrádce, nuda). I tady je vidět, že Marshall točit umí, ale měl by se orientovat na žánry, který líp ovládá (ano, nenápadná prosbička o další horor, jako byl The Descent), protože jinak to je celkem slabota. Nezajímavej děj by se dal překousnout, kdyby ho Marshall uměl vtipně a zábavně prodat (jako to dokázal právě u The Descent), ale tohle je prostě další utahaná variace na historický dobrodrůžo s nějakejma těma drsnejma domorodcema, která je výjimečná jedině a pouze tím, že tam hraje Michael Fassbender The Awesome. A ještě k Olze... Možná že je jen těžko uvěřitelný, aby barbaři z lesů byli tak krásný a sexy, ale zápal se jí upřít nedá. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (20)

  • Natáčení filmu probíhalo ve Skotsku a v Anglii. Také v studiích Shepperton a Pinewood. (topr harley)
  • 23 komparzistov utrpelo nejaké zranenia počas natáčania. (westerns)
  • Dej film sa odohráva v roku 117, počas ktorého v skutočnosti zomrel rímsky cisár Traján a novým cisárom sa stal Hadrián. Hadrián rozhodol o stavbe múru, známom ako Hadriánov val, ktorý sa stal severnou hranicou ríše v Británii a mal zabrániť nájazdom piktských a iných barbarských kmeňov na územie Rímskej ríše. Hadriánov val sa dodnes považuje za jednu z najlepšie chránených hraníc v histórii ríše. (AxelWers)

Související novinky

Neil Marshall a další bitva o Západozemí

Neil Marshall a další bitva o Západozemí

09.07.2013

Pokud nás tvůrci čím dál sledovanější Hry o trůny něčím rozčilují, určitě je to vyhýbání se velkým bitevním scénám. Když už ale náhodou k nějaké akci dojde, stojí to za to. I proto byla epizoda… (více)

Neil Marshall vypluje s Bayovými piráty

Neil Marshall vypluje s Bayovými piráty

04.09.2012

Tvůrce Pádu do tmy, Soudného dne či Centuriona si loni odskočil do televize a bitevní epizodou Blackwater si vystřihl zdaleka nejlepší hodinku druhé série Hry o trůny. Není divu, že o jeho služby v… (více)

Neil Marshall: Profesionálové nebo emzáci?

Neil Marshall: Profesionálové nebo emzáci?

30.03.2011

Skotský béčkař, od něhož jsme naposledy viděli (pseudo)historickou řezničinu Centurion, dlouho snil o celovečerním remaku kultovního seriálu Profesionálové. To už neplatí. Film se pořád připravuje,… (více)

Jana Eyrová jako gotický horor

Jana Eyrová jako gotický horor

23.11.2009

Ano, všechno teď bude goth a emo. 260 miliónů za první víkend je 260 miliónů za první víkend (vy víte, o kterém filmu je řeč). Dokonce i klasika Charlotte Brontëové bude v nové filmové adaptaci… (více)

Reklama

Reklama