Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Peter Lorre hraje holandského spisovatele Kornelia Leydena, který hledá látku pro svou novou knihu. V Istanbulu se dozví o záhadném Dimitriu Makroupolosovi, záhadné postavě na pomezi zločinu a špionáže, jehož tělo bylo nalezeno vyplavené na břehu moře. Nachází v něm možné téma své knihy. Leyden začne po této záhadné postavě pátrat, jezdí Evropou skrz na skrz a v různých retrospektivách odhaduje minulost DM. Záhadný pan Peters (Sydney Greenstree) mu slíbí milion franků, když odhalí některá tajemství spojená s Makroupolosem a pomáhá mu v hledání, aniž bychom přesně věděli proč. Postupně se odhalují další a další nitky až k dramatickému finále.
Jean Negulesco natočil film noir ve stylu MALTÉZSKÉHO SOKOLA podle scénáře Franka Grubera. (Peabody)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (7)

Flego 

všechny recenze uživatele

Dobre namiešaný mix detektívnej noirovky s dobrodružnou špionážou. Postupne je divákovi v retrospektívach odhalovaný príbeh záhadného Dimitria, ktorý hraje na všetky strany, keď má z toho finančný osoh. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Kvalitna noirová detektivka tentokrat s Peterom Lorrem . negulesco ako reziser mi az tak vela nehovori, ale tempo je na urovni, kulisy tiez a dialogy sa dali pocuvat : 74 % ()

Reklama

Peabody 

všechny recenze uživatele

Dobrý dramatický film noir hodně ve stylu Matézského sokola, jen Humphrey Bogart mi tu chybí, pak už by duo Lorre-Greenstreet mělo zcela dokonalou protiváhu, kterou jim Zachary Scott jako mezinárodní padouch velkého formátu dát nedokáže. Herecké výkony a zejména souhra L - G jsou ale vynikající (hráli spolu v cca deseti filmech a malý drobný a většinou ustrašený Lorre se výborně doplňoval s hřmotným a žoviálním Greenstreetem) a je to velký klad celého filmu. Plno jízd mezi Paříží, Istanbulem, Sofií, Bělěhradem, Athénami (a to vše se odehrává jakoby v roce 1938, ale film vznikl v roce 1942, v plné druhé světové válce, což dramatičnost všeho ještě podtrhuje), s mnoha retrospektivami, film který pozvolna skládá obraz záhadného DM. Kdo máte rád dobový film noir, nenechte si to ujít. Bogart by z toho snadno udělal 4,5 a Ingrid Bergmann by to doklepla na čistou 5 . Ale stojí to za vidění i bez nich; film hodně zapadl, ale nezaslouženě, jako mnohé dlaší. Občas se prostě najde i zapomenutý klenot. V obsazení tady chybí Faye Emerson jako nezbytná femme fatale, i když jen v menší roli majitelky nočního klubu v Sofii, která také zažila DM. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Něco mezi Maltézským sokolem a Občanem Kanem, resp. Mr. Arkadinem. A postava tureckého poručíka Hakiho se objevila už v Journey into Fear. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Poměrně napínavá a dobrodružná noirová detektivka se skvělým hereckým obsazením. Osobně bych tam uvítal ještě více z minulosti záhadného pana Dimitria. ()

Galerie (26)

Reklama

Reklama