Reklama

Reklama

Příběhy slavných - Série 2 (2001) (série)


Milý společník aneb Blues pro Luďka Hulana (S02E04)

(epizoda)

Mnohým z těch, kteří se příliš neorientují v české hudební tvorbě 20. století, jméno Luďka Hulana (1929–1979) dnes již mnoho neřekne. Faktem ale je, že patřil k nejvýznamnějším českým jazzmanům své doby. Hudbu miloval již od dětství. Rodiče jej sice nutili hrát na housle, ale Hulan si mnohem víc oblíbil kontrabas, který se pak stal jeho nepostradatelným společníkem. Gymnázium nedokončil, protože se rozhodl věnovat naplno jazzové hudbě. Vystřídal řadu jazzových orchestrů, komponoval a byl i zapáleným propagátorem jazzu. O tom, ale i o Hulanově osobním životě a jeho předčasné smrti na následky úrazu ve věku nedožitých 50 let, hovoří v tomto pořadu jeho přátelé a kolegové z branže jako J. Suchý, V. Průchová, E. Viklický, J. Stivín, F. Havlík, M. Kubišová, ale také Hulanova třetí manželka Jana. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Luděk Hulan (11.10.1929 - 22.2.1979) bol jedným z najvýraznejších československých jazzových hudobníkov. Mimoriadne talenotvaný hráč na kontrabas, hudobný organizátor, legenda, ktorá ovplyvnila ďaľšie generácie jazzových interpretov. Bol to nesebecký, dobrosrečný, aktívny, veselý človek. "Milý Spoločník". Jeho jedinou neresťou však bola celoživotná záľuba v alkohole. Práve tento démon je podpísaný aj pod jeho predčasnou smrťou. Dokument Českej televízie je zložený z výpovedí jeho priateľov, spolupracovníkov, ktorí s láskou a úctou na neho zaspomínali. *** ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hudební složka dokumentu pro mě byla k nepřežití, ale osobnost dnes neznámého Hulana je to originální. Namátkou jeho emigrace ze Švýcarska zpět do Československa, když ve Švýcarsku, kde nenašel příležitost k hraní džezu a musel dřít čištěním vagonů. Nebo jeho prodej vily v Praze Spořilově a za utržené peníze koupě východoněmeckého automobilu značky Wartburg, který mu za tři hodiny zničila zpěvačka Olmerová. "Nezuřil. Úhledně si sbalit věci a jel do Bohnic na psychiatrii". Nakonec spadl opilý ze schodů a zlomené žebro mu propíchlo plíci. ()

Reklama

Reklama