Reklama

Reklama

Příběhy slavných - Série 2 (2001) (série)


Poslední kovboj (S02E06)

(epizoda)

Obsahy(1)

V cyklu Příběhy slavných nabídneme dokument režiséra Davida Urbana o legendě české country music. Cesta Michala Tučného ke slávě však nebyla jednoduchá. Jeho úspěch byl způsoben nejen jeho podáním písní, ale i jeho vzhledem. Michal byl pro své příznivce hrdinou všedních dnů. Lidé mu věřili to, o čem zpívá. A to se v české country music povedlo snad jen jemu. Na „posledního kovboje" vzpomínají členové rodiny i přátelé Petr Novotný, Miroslav Černý, Tomáš Linka, Zdeněk Rytíř a další. (Česká televize)

(více)

Recenze (10)

Big Bear 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Greenhorns, Rangers, Fešáci, Zelenáči, Plavci, Bluegrass Hoppers... Jak šel čas, měnily se názvy a i jednotliví hudebníci... Tím vším se Michal Tučný proplétá jako zlatá nit... Na písničkách těchto skupin jsem vyrostl a když je slyším, vybavují se mi nejnádhernější vzpomínky na dětství a na lidi co už nejsou... Řadu těch písní si schválně nepouštím aby se neoposlouchaly, aby při poslechu fungovaly jako přenos někam tam daleko do toho zvláštního příjemného smutna. Časem jsem získal všechny nahrávky těchto kapel a samozřejmě i MT, když už ke konci měl svoji sólovou dráhu. Dokument mně celkem místy šokoval a trochu to z MT u mně sejmulo takovou tu auru ikony, což z ní ale nedělá nic jiného než normálního chlapíka s úřasným hlasem a toto zjištění je také fajn. Kdesi jsem o něm četl, že měl ten dar ve svém hlase, v tom jeho zabarvení, že když o něčem zpíval, lidé mu to věřili. Nebyl to jen zpěvák co zpívá text o Červené řece, on tam v tom svém zpěvu u ní skutečně byl. A to se týká všech písniček. Pro mně zůstane velkým chlapíkem s úžasným hlasem, asi opravdu jeden z našich posledních kovbojů. Ten skutečně poslední je však u mně Marko Čermák... Dávám za 4. * * * * ()

fragre 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S tvorbou Michala Tučného nemám problém v době jeho působení u Greenhorns, písničky z té doby si dodnes rád poslechnu. Po té, co Greenhorns opustil, začal jeho umělecký pokles (a asi není náhoda, že u toho byl slizký bavič Novotný), a to, že se stal zpěvákem obecně populárním, na tom zhola nic nemění. Stačí vidět ukázky ze střídmých, leč působivých klipů s Greenhorns, které vystřídají ty estrádní "náramně srandovní" zhovadilosti. Michal Tučný mohutně přispěl k tomu, že country přestala být v českých zemích alternativou a stala se součástí rozbředlého středního proudu, vpravdě novou "dechovkou". Ovšem smrt bych mu přál milosrdnější. Forma tohoto dokumentu je taková standardní, ničím nevynikající, jen zneužitý Morriconeho hudební motiv se snaží prvoplánovitě heroizovat či legendarizovatt postavu M. Tučného. Ale v době, kdy každý popkulturní výpotek masmediálních agentur je nazýván kultem, jsme na takovou inflaci pojmů zvyklí. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento dokument je součástí cyklu Předčasná úmrtí a poutavým stylem přibližuje velkou osobnost české country Michala Tučného. Vypráví spousta jeho přátel, manželka, dcery a jeho spolupracovníci. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Na Michalových písničkách jsem vyrostla a vážím si a obdivuji jeho šarmantní a trpělivou manželku. A jsem moc ráda za tento laskavý a decentní dokument, ze kterého je cítit vděčnost za všechno hezké, co Michal Tučný přinesl do života svých blízkých i úplně neznámých lidí, i odstup a pochopení pro to, co v jeho životě hezké nebylo. On kamenem nikdy neházel, tak by neměl ani nikdo jiný. ()

hyper01 

všechny recenze uživatele

Moc hezký dokument o ikoně české country. Škoda, že tihle lidé umírají mladí a místo nich nám tu na pódiu poskakují takoví rádoby umělci, až je mi z toho občas blivno.. ()

buchannon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nevím, jestli jsem typický konzument hudby, každopádně mám rád od všeho trochu, pop, rock, elektronika a taky dobrý folk a dobré country, což byl bezesporu případ Michala Tučného. Věčná škoda, že nás opustil tak brzy. ()

Reklama

Reklama