Reklama

Reklama

Příběhy slavných - Série 2 (2001) (série)


Já budu chodit po špičkách (S02E13)

(epizoda)

Obsahy(1)

O životě i velkém trápení legendy českého bigbítu. V cyklu Příběhů slavných máte možnost zhlédnout dokument režisérky Lenky Cingrošové zachycující rychlý vzestup a pomalý a bolestný pád nesmělého bigbíťáka Petra Nováka. O životě i velkém trápení legendy českého bigbítu vyprávějí manželka Eva Jakoubková, Ivo Plicka, Jiří Černý, Radka Dulíková, Pavel Vrba a další. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Petr Novák byl spolu se svým jmenovcem Pavlem jednou z nejpozoruhodnějších osobností naší hudby pro lidi na přelomu šedesátých a sedmdesátých let. Prokletý básník naší doby měl nesnadný a interpretačně jen obtížně uchopitelný život. Pořad, věnovaný jeho odkazu, dokázal při zachování nezbytné piety v tomto ohledu mnohé naznačit. Tato část české televizní publicistiky si trvale zachovává mimořádně vysokou úroveň. ()

1frida2 

všechny recenze uživatele

Když slyším jméno Petr Novák, běhá mi mráz po zádech. Smutný klaun, nenapravitelný naiva a romantik. Je zajímavé, že jeho přáteli (velkými a věrnými) byli i sourozenci Ulrychovi. Spořádaní, racionální, možná právě proto. Mám je také ráda, škoda, že mu nedokázali pomoci. Spojení s Evou Jakoubkovou byl pro P. N. začátek konce. Pro ni ostatně také. Pro mne je to nostalgická vzpomínka na "smutné,dětské oči". ()

Reklama

tahit 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vzato kolem a kolem sem rád, že o něj Česká televize jeví pořád zájem. Pro mě osobně byl Petr Novák ojedinělý úkaz na české bigbeatové scéně. Rád se k němu stále vracím. Dnes když nad tím přemýšlím, je-li nějaká píseň, kterou mám od něj nejraději, pak je to Klaunova zpověď. Je hodně emotivní a krásná. Měl jsem ho rád. Za mě dokument, který potěšil. ()

Dvojirakri 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"...na nebi ptáci to ví, tuláci o ní jen sní, květiny žijí jen tím, dát se jí a být jí vším... ...všichni jdou za láskou a já se přidávám k nim..." Petr Novák byl vlastně první sólovou pop-rockovou hvězdou u nás. On to nebyl kdoví jaký výjimečný zpěvák, neměl ohromný rozsah, barvu hlasu, vizuálně se mi taky jevil jako průměrný, ale uměl k dodaným textům vytvořit silné melodie a naživo byl strhující, jak sám říkal, když to cítil jako nutné, klidně si na pódiu kleknul nebo i lehnul, on tou hudbou opravdu žil. Nejradši mám jeho desku Kráska a zvíře, která se ke mě dostala před dvěma lety a naprosto mne uhranula, ještě bych podotknul, že jsem ročník ´87 a s hudbou Petra Nováka jsem se generačně minul, ale kdybych si měl vybrat mezi takovým Markem Ztraceným a PN, nemám co řešit... ()

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dokument vznikl 4 roky po neradostném skonu Petra Nováka. Jak by vypadal, kdyby vznikl třeba po 15i nebo po 20i letech? Já už jsem to viděl teď asi potřetí, písničky Petra Nováka dokážou hladit do dneška, i když po dnešní komerční rádia už moc nejsou. Pamatuju si, že to byl vždycky hubeňour a že nosil ty masařky. Každopádně to byl velmi zvláštní člověk, zvláštní svou povahou, zvláštní svou odpovědností k sobě a taky k jiným, pro spoustu lidí měl úplně převrácené hodnoty. Kolik takových lidí je? ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama