Reklama

Reklama

Zlodějský svět

  • Finsko Blatnoi mir (více)

Obsahy(1)

Tři odsouzení na doživotí v ruském vězení. Tři vrazi. Tichý film s přerušovanými monology se celý natáčel na vězeňském ostrově Pitak, čtyři sta kilometrů severně od Moskvy. Dva roky, šest výprav na ostrov. Valerij, Michail, Andrej, každý ve své cele. Dlouhé statické záběry, to skleněné oko upřené do zdí a do lidí, jen zdůrazňují bezvýchodnost jejich situace. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Slavníkovec 

všechny recenze uživatele

Dveřmi cely vstupujeme do 3x3m velkého života tří doživotních odsouzenců. Z jejich výpovědí jde vycítit, že se až na výjimky jedná o otrlé vrahy s dlouhým záznamem v trestním rejstříku. Jsou si vědomi svých činů, amnestie je "ušetřila" před trestem smrti. V této věznici, která je od světa oddělena mořem, je těžké hledat smysl bytí po zbytek života. Hiearchie vězňů včetně všech nepsaných zákonů se dá letmo srovnávat se zákony Jakuzy či ruské mafie. Tento dokument je natočený nestranně, naturalisticky, v lecčem může připomínat peklo pro naše recidivisty. ()

Achab 

všechny recenze uživatele

Každý si může sáhnou na své dno, tady to byla celá přehlídka lidí, kteří toto zakusili. Zajímavé je pak pozorovat, že začínají po tom ztišení a jiném režimu mluvit o duchovní stránce svých životů. Jeden z věznů mi připomněl Steva McQueena ve filmu Motýlek. Vězni v naší zemi mohou děkovat za zdejší poměry........ ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Vězení vypadalo hodně zašlé a domácké. Stálé ticho. Po sedmi letech dochází k takzvané prizonizaci , kdy dochází k nevratným změnám osobnosti. Na druhou stranu je asi dobře, že jsou tito kriminálníci nastálo izolovaní. Zajímal by mě jejich osud nyní, dvacet let od natočení dokumentu. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Bytostní gauneři takřka v přímém přenosu... Chladnokrevní manipulátoři a debilové s žvaněním a pózami, typickými pro tuto speciální lidskou entitu... Téměř >mysteriozní< pohled do duší a myslí doživotně odsouzených nejtěžších zločinců, kteří jen díky společenským změnám v Rusku unikli trestu smrti - to vše bez komentáře, autentické, syrové a vlastně i značně nutící k zamyšlení, jaký význam má pro společnost (obzvláště tu současnou Ruskou, s jejími >metodami převýchovy< ve výkonu trestu) vlastně >náprava< těchto lidí a má-li pro ně a v důsledku i pro onu společnost vůbec smysl nějaká šance a naděje... Nakonec - i když to zdánlivě nesouvisí - našinci ještě můžou mít v paměti tzv. Havlovu velkou amnestii krátce po té naší "sametové", že... - - - - - (Poprvé viděno 8.2.2009 na ČT2, komentář zde jako druhý - 9.2.2009) ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama