Reklama

Reklama

Nedodržený slib

Trailer
Drama / Válečný / Sportovní / Životopisný
Slovensko / Česko / USA, 2009, 129 min

Scénář:

Jan Novák

Kamera:

Ján Ďuriš

Hrají:

Samuel Spišák, Peter Oszlík, Ondřej Vetchý, Ina Gogálová, Ľubomír Bukový, Norman Šáro, Daniel Fischer, Dávid Hartl, Jakub Spišák, Zuzana Porubjaková (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Drama skutečného osudu slovenského Žida Martina Friedmanna za druhé světové války. Talentovaný fotbalista z rozvětvené rodiny si zpočátku neuvědomuje blížící se nacistické nebezpečí a dobrovolně se vydává do pracovního tábora v Seredi, kde mu kamarád Fred zařídil místo ve fotbalovém týmu. Další cesta zavede Martina také do plicního sanatoria, do kláštera i k partyzánům, své židovství na mnoha z těchto míst musí zapírat. Snímek předkládá příběh mladého muže, který unikl smrti ne díky svému hrdinství, ale díky štěstí a fotbalovému talentu. Epizodická struktura filmu zachycuje všechny významné mezníky Martinova válečného období a soustředí se zejména na základní linii jeho touhy po přežití. (MFF KV) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (210)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

(CINEMA MUNDI 2010) Nedivím se tomu, že NEDODRŽENÝ SLIB byl vyslán za Slovensko na Oscara, protože v sobě spojuje dostatečně silné téma i realizační zdatnost nevídanou nejenom v rámci slovenské, ale i české polistopadové tvorby. Nepřekvapuje mě ale ani to, že se nedostal do užšího výběru, protože se jedná nejenom o film definitivně účtující s minulostí slovenských Židů za druhé světové války, ale i s ostatními filmy, které vznikaly především v 80. letech díky slovenským ateliérům na Kolibě. Podnětnost finančně dobře zajištěné projektu, což je na něm v tom nejlepším slova smyslu vidět, spatřuji ve spojení stylu slovenských děl z koncentračního prostředí a těch ruských partyzánských, protože jinak jde "pouze" o důsledné naplnění konceptu se vším, co lze očekávat (v tom pozitivním, ale i negativním slova smyslu, např. poslabší, ale v kontextu české a slovenské tvorby nadstandardní postsynchrony). Koncept ale oceníte jenom v tom případě, pokud přistoupíte na to, že nejde o introspektivní vyprávění z pohledu hlavní postavy, i když jí je přisouzena řada hlediskových záběrů, ale o národní film - svým tématem i vztahem k jiným slovenským spřízněným, nutno podotknout že ale kvalitativně lepším kouskům. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Ke konci příliš dlouhý film (partyzánská část je nesmírně natahovaná) s nepříliš dobře hrajícím hlavním hercem, nicméně obsahující řadu působivých scén (rabín, který nechce být rabínem) a vybavený skvělou výpravou. Stejně jako mi v českých filmech vadí předabování slovenských herců, mi tady vadilo předabování herců českých (obzvlášť Ondřeje Vetchého). Tři a kousek. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Po dlhej dobe snímok z "rýdzo" slovenskej produkcie, ktorý spĺňa určite kritériá len vďaka tomu, že sa opiera o "historické" fakta. Bohužiaľ, napriek tomu, že si berie napaškál serióznu tému plnú nevraživosti voči židovskému národu na území samotného slovenska, respektíve len neďaleko vzdialených Bánoviec nad Bebravou (25km), prišiel mi miestami mdlým, dokonca nudným počinom. Tupelovi sa snaha uprieť nedá, ten mladý mi je celkom sympatický, akurát že ho mám v hlave spolu s Dušankom natoľko zafixovaných z "Paneláku", že si herectvom na seriózne úrovni len sťažka získavali moju pozornosť. Dobrý film, v ktorom je "futbal" na hlavno vedľajšej koľaji. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Napriek téme založenej na "skutočnom príbehu" film obsahuje toľko historických nepresností a tendenčností, že je opäť jasné, ako sa dramaturgia s tou skutočnosťou pohrala. Hoci na naše pomery ide o celkom vydarený film a to aj vďaka účasti zahraničných hercov. Veľkou chybou bolo ale nechať postavy hovoriť poľsky či rusky bez tituliek. Pretože ak si medzi sebou partizáni rozumeli tak ako divák rozumie im, potom nie je divu, že povstanie bolo tak rýchlo rozprášené. Hrdinskosť partizánov je ukázaná tak trápne, že v podstate za dve minúty vystrieľali pomaly celý pluk nemeckého vojska a im sa vlastne nič nestalo. Dejiny si to ale pamätajú inak. ()

campix 

všechny recenze uživatele

A je to tu zase, pro kinematografii velmi vděčné téma 2. Světové války a přesněji osudy židů, které byly zfilmovány již mnohokrát. Nedodržený slib z naší produkce má sice podobné téma jako například Schindlerův seznam nebo Pianista. Samozřejmě se nemůže s těmito hollywoodskými trháky rovnat, ale pro filmy tuzemské produkce mám trošku jiná kritéria a proto v tomto ohledu je to jeden z nejsilnějších filmů v tomto žánru z našich a Slovenských luhů a hájů za poslední dobu. Námětem je silný příběh žida Martina Friedmanna, který ovšem není pojat typicky velkolepě, ale spíše minimalisticky a to byl správný krok. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (24)

  • Keď Martin spí spolu s povstalcami na Zvolenskom zámku a sníva sa mu o sľube, ktorý si dali, a o popravených nemeckých civilistoch, je prikrytý československou maskovacou celtou, ktorá sa však vyrábala až po vojne. Má ju na sebe aj v stajni pri koňovi. (abraxas)
  • Martin Friemann dnes žije v Los Angeles pod jménem Matrin Petrášek. (Devitka)
  • V Bánovciach nad Bebravou, kde sa narodil hrdina biografického príbehu Martin Friedmann (Ondřej Vetchý), bol farárom Jozef Tiso. [Zdroj: Premiere] (Don Jebal)

Reklama

Reklama