Reklama

Reklama

Domov aneb Kam směřuje naše cesta

  • Česko Home (více)
Trailer 2
Dokumentární / Drama / Rodinný
Francie, 2009, 95 min (Special Edition: 118 min, Director's Cut: 120 min, Televizní verze: 2x55 min)

Obsahy(1)

Úchvatný portrét našej zeme - nafilmovaný zhora, z pohľadu pomaly letiacej kamery. Autori dokumentu zároveň upozorňujú na ničenie životného prostredia, v dôsledku konzumnej politiky ľudskej spoločnosti. (RTVS)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (585)

selfesteem 

všechny recenze uživatele

Stydím se za to, že jsem jeden z těch parazitů, vlastně pardon, lidí, kteří dokázali za takovou krátkou dobu napáchat tolik škody. Nebudu se nijak ospravedlňovat, třeba v tom, že mám k přírodě více než kladný vztah - občas tím vyvádím ostatní z míry (vydržte s někým, kdo pořád zachraňuje nějaké mouchy, vosy, brouky a pavouky, když je ti druzí chtějí zlikvidovat), ale chovám se taky hnusně. Pochopitelně ne cíleně, ale teprve až s tímto filmem mi došlo, jak jsem občas nechutně pohodlná. Krásy přírody dovedu vnímat, skoro tím žiju, ale zajímat se o to, jestli náhodou netrpí, to mě napadlo jen občas. Vážně bych se měla stydět. Je opravdu příšerný, že lidé, kteří dlouhá léta takřka s přírodou splynuli a dokázali s ní žít v jakési symbióze, nevyčerpávat jí, neubližovat jí, teď kvůli jiným "civilizovaným" trpí hladem, nedostatkem vody, stejně jako trpí sama Země. Přeju si, aby se vzbouřila, aby nám dala všem pořádně na pr..l. Aby nás zbavila všech prostředků, kterým si hýčkáme svou pohodlnost a nechala nás tvrdě dopadnout na zadek. Tenhle dokument by měli vysílat každý den v týdnu několikrát, aby ostatním otevřel oči. Aby tady z toho ostatní nedělali "zdlouhavou zelenou agitku" a podobně. Copak je normální si jen brát a nic nedávat? Čekat teprve, až se bude dít něco strašlivého, a pak začít konat? Nebo to rovnou v začátku prostě vzdát? Nebo říct si, co bude za nějakých 50 let mi je jedno, protože JÁ už tady stejně nebudu? Doufám, že tohle prostě není normální pro všechny. ()

Nettrass 

všechny recenze uživatele

Říkám to pořád: ,,Nepijte tu sladkou vodu, je jí málo. Pijte raději hořkou třeba pivo,,. A koupat se, stačí jednou za rok v moři...budete vypadat krásně do hněda i v Zimě. Nic, jsem veselej cynik, je smutný vidět, jak si pod sebou řežeme tu větev. Země je živý organismus a nenechá si to líbit věčně. ()

Reklama

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Hodnocení tohoto snímku je v mnohém sporné. Jak hodnotit film a nehodnotit pouze jeho téma? Jak hodnotit krásné záběry, které díky své prvoplánovitosti koketují s označením kýče? Jak přijímat zjednodušené teze, jež vypravěč klade a na nichž celý film stojí? Projekt je to úctyhodný. To bez diskuzí. Jako popularizování závažných myšlenek o globalizaci, globálním oteplování a ničení přírody to funguje výborně. Po umělecké a v mnohém i dramaturgické stránce jde však o hrozně rozkolísaný projekt. Oproti jiným podobně zaměřeným filmům (např. Redgiova Qatsi trilogie) tedy hodnotím Home jako hodně dobrý průměr, který si neklade žádné umělecké ambice ale zaslouží si určitě vaší pozornost. (P.S. Hudba nejednou připomene melodie Philipa Glasse.) Více v recenzi na indiefilm.cz. ()

Sifaka 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument nám ukázal, jak vyjimečný máme domov - naši Zemi a jak jí neskutečně rychle a bezohledně ničíme a vyčerpáváme, mám z budoucnosti celkem obavy. Komentář není tak špatný, jak tady většina píše a člověk se dozví plno zajímavých věcí. Myslím, že by tento snímek měli povinně všude pouštět, ať už se společnost vzpamatuje a začne něco dělat, aby jsme za pár desítek let neměli jen dokumenty, jak to tady vypadalo. Opravdu nádherné záběry shora, které berou dech ... Vím , že s naší planetou to není moc dobré, ale , že je to tak špatné jsem opravdu nečekal, hodně lidem by shlédnutí filmu otevřelo oči. Kde budeme žít, až se vše zničí a vyčerpá ... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Po prvej časti: Zem zhora a zároveň zblízka. Chvíľu sme v Kostarike, strihom zase v Indonézii a v zápätí v Himalájach. Ako podnet na zamyslenie osožné, informačne samozrejme povrchné. Ide o to, ak vás niečo zaujme, naštudujte si. Vizuálne nádherné, až mi pripadá, že ten komentár je tam navyše. Z jedného uhľa pohľadu je, z iného je to vlastne práve o ňom. ()

Galerie (142)

Zajímavosti (10)

  • Film odkazuje na colorádsky Grand Canyon, aj keď v skutočnosti žiadna časť z neho nie je blízko Colorada. Je to rieka Colorado, ktorá ním preteká. (Marek1991)
  • Home si klade za cíl být šířen volně v globálním rozsahu. Jeho jediným ziskem bude přenos tísňového volání mezi všechny země světa. [Zdroj: SPI] (POMO)
  • Spolu s celosvětovou premiérou v kině a vydáním na DVD a Blu-ray se Home objevil i na YouTube, a to zcela oficiálně, s vlastním designem stránky i desítkami bonusových materiálů. Jeho "zisk" se podle tvůrců nebude počítat v dolarech, ale v počtu lidí, kteří ho uvidí. (ČSFD)

Reklama

Reklama