Reklama

Reklama

Rasputin - šílený mnich

(TV film)
  • USA Rasputin: The Mad Monk

Obsahy(1)

V roce 1916, kdy se ruská říše zmítala ve válečných křečích a stála na pokraji zlomové revoluce, šířily se Petrohradem pověsti o muži přezdívaném "Ťomnyj". Jmenoval se Grigorij Rasputin. Říkalo se, že to je ďábelský mnich, který hlásá slovo Boží a dopouští se všemožných zlotřilostí. Lidé tvrdili, že zhypnotizoval samotného cara a svedl carevnu. A jaká je pravda? Byl to nesporně muž s mimořádnou osobní přitažlivostí, bezpochyby obdařený léčitelskými schopnostmi, zároveň však člověk hluboce narušený: temná zákoutí jeho duše mu vysloužila pověst symbolu zla, satanského Mistra. V konečném důsledku to však byl pouze člověk, kterého smetla bouře dějin. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (16)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Výborne spracovaný životopis roľníka, ktorý istý čas hýbal svetom. Komplexne rozobratý je jeho život od mladosti až po prazvláštnu a neuveriteľnú smrť. Muž s pohľadom, ktorý uhranie a ktorý mal údajne vtáka černošských rozmerov (30cm), čomu možno aj veriť, pretože ožratý v krčme ho aj často voľne ukazoval. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument z ruských dějin, jen bych čekal větší podrobnost. Rasputin byl bezesporu pozoruhodná osobnost, která disponovala mnoha mimořádnými schopnostmi. Nicméně byl ověšen nejrůznějšími mýty a temnými legendami spojené se satanismem nebo černou magií. Na druhou stranu je třeba říci, že on tyto fámy jen přiživoval, čímž podkopával autoritu carské rodiny. A nejednalo se o nějaké jen tak fámy (například, že svedl carevnu). Dopad si však neuvědomoval. Prostý lid nechápal, proč si carská rodina někoho takového u sebe drží a došel k závěru, že Rasputin carskou rodinu očaroval. To považuji za mimořádně hloupoučké na úrovni pohádky pro tříleté dítě. Ovšem v Rusku... Skutečný důvod byl prostší, ale velmi dobře utajovaný - jediný následník trůnu trpěl hemofílií a Rasputin mu svými lečitelskými schopnostmi velmi pomáhal. To se však lidu přiznat nesmělo. Bohužel Rasputin přišel i době, kdy se schylovalo k první světové válce a již podkopaná carova autorita dostávala další šrámy. Především za porážky na frontě mimořádně mizerně vyzbrojené ruské armády a za její amatérské vedení, bylo třeba najít někoho, na kom si bylo potřeba schladit žáhu. Rasputin byl po ruce, většina Rusů z něj měla strach a obviňovala ho ze všech svých neúspěchů. Nakonec Rasputina zavraždili, přece jen šlo pouze o člověka a nikoli o nějakou nadpřirozenou bytost. Místy (dost velkými místy) mi ruský lid připadl jako z pomocné školy, kterou většina z nich nebyla schopna dostudovat, a raději se vsází na rigidní pohledy a brutální sílu. Poslední proroctví Rapustina, který carovi napsal, že pokud ho zabijí lidé z carských kruhů, do dvou let bude i carská rodina na prkně, tak to mu do puntíku vyšlo. Důvod k jásání pochopitelně není. Zastřelení a ubití carské rodiny pouze dokládá brutalitu a omezenost ruského lidu. Do čela státu se následkem tohoto jednání dostanou takoví gauneři jako Stalin, pro kterého lidský život znamenal míň než osina v zadku. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Iba priemerne spracovaný dokument o tomto nevšednom chlapíkovi s uhrančivým a prenikavým pohľadom, po ktorom zostalo niekoľko mýtov. Viac ako na ucelený pohľad naňho sa tvorcovia zamerali skôr na pikošky z jeho života. Vizuál bol zostavený viacmenej iba zo starých fotiek a pohľadov do interiérov dnešných luxusných petrohradských palácov. ()

Prekarkar 

všechny recenze uživatele

Zajímavá postava v dějinách. I takoví lidé existují a třeba i dnes. Velmi zajímavá postava hodná prozkoumání. Viděl jsem ještě jiné dokumenty a jestli seženu nějaký text, tak určitě zakoupím a přečtu. Toto dílo je pro mě velmi dobře zpracované, má dobrou vypovídací hodnotu. S těmi dalšími snímky jsem si udělal o něm docela pěkný obrázek. Asi mě někdo taky zastřelí a utopí :-) ()

morris22 

všechny recenze uživatele

Jedná se o poměrně objektivní zhodnocení osobnosti Grigorije Jefimoviče Rasputina. Spoustu detailů zůstalo sice nevyřčeno, nicméně tvůrci dokumentu oslovili výborné historiky, včetně E. Radzinského, skvělého ruského badatele, který se poctivě prohrabal ruskými archivy a (nejen) o Rasputinovi toho zjistil a publikoval opravdu hodně. "Jestli mě zabijí, mí bratři, ruští sedláci, nemáme se čeho obávat. Jestliže mi však smrt přivodí vaši příbuzní, nikdo z vaší rodiny nezůstane naživu déle než 2 roky, všechny vás pobije ruský lid! G. Rasputin" ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama