Reklama

Reklama

Děti Boží: Znovunalezení

  • USA Children of God: Lost and Found
všechny plakáty

VOD (1)

Obsahy(1)

Poté, co strávil dětství v náboženské sektě Boží děti, v níž se religiozita prolínala se sexem, z ní budoucí filmař Noah Thomson utekl a začal vést normální život.Ale po letech sexuálního zneužívání a ponižování on ani další bývalí členové sekty asi nikdy nebudou vědět, co vlastně je „normální".
Dokument z produkce HBO sleduje Thomsona při pátrání po ostatních obětech, které se pokusily začít znovu žít a přitom hledá odpovědi na otázky týkající se i jeho vlastního ztraceného dětství.Sekta Boží děti známá též pod názvem Rodina začala své působení v roce 1968 v Kalifornii a mnozí způvodních členů byli hippies. V roce 1974 začala spolu s vírou praktikovat sex, aby ukázala boží lásku a získala nové členy, a skončila s tím až v roce 1987. David Berg, zakladatel a prorok sekty, komunikoval se svými následovníky pomocí dopisů, v nichž jim dával instrukce a rady týkající se nesčetných spirituálních i praktických věcí. Po jeho smrti v roce 1994 se vůdkyní sekty stala jeho žena Karel Zerbyová.
Ve svém dokumentu se Noah Thomson vydává za dalšími bývalými Božími dětmi a zjišťuje, že druhá generace členů v obyčejném životě často selhává, propadá drogám, kriminalitě a mnozí se pokusili o sebevraždu, protože nejsou schopni přizpůsobit se společnosti lhostejné k jejich nešťastnému dětství. A někteří z nich překvapivě i dnes přičítají sektě určité hodnoty, sklánějí se před jejími požadavky a buď Thomsonovi rozhovor neposkytli nebo mu řekli, že v takové výchově nevidí nic špatného. Thomson také několikrát oslovil svou matku, požádal ji o rozhovor a o obhajobu Rodiny, kterou si vybrala místo své skutečné rodiny.
Noah Thomson se narodil v Brazílii v roce 1976 v sektě Boží děti. V dětství se často stěhovali, žili v táborech a pod stany v rozličných komunitách. Když mu bylo osmnáct, přestěhoval se do Japonska a pracoval pro sektu ve video produkci. Poté, co ji opustil, začal shromažďovat materiál k dokumentu o svém dětství. Nyní žije v Brooklynu a tento dokument je jeho první film. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

k212 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé sledovat tento introspektivní až subjektivní vhled do Rodiny. Se seriózní dokumentaristikou to nemá sice moc společného, o to víc je výmluvný a citově angažovaný. Jednoznačně však reflektuje skutečnost, že lidé, kteří si prošli výchovou v takové sektě, jsou poznamenaní na celý život a svým způsobem se od ní tak zcela nemohou odprostit. ()

honzic 

všechny recenze uživatele

Dokument celkem zajímavý, žel velmi amatérsky natočený a ne moc poutavě, celkem je to jedna nuda. Hodnocení: 50 % ()

Reklama

Reklama