Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Elias (Ricardo Scamarcio) je mladý muž z bezejmenné země v okolí Středozemního moře, který se vzdal svého pasu a jistoty, nechal se naložit na pašeráckou loď a společně s dalšími ilegálními imigranty nyní směřuje ke břehům Evropy s nadějí, že právě zde na něj čeká nový a lepší život. Na poslední chvíli je ale převaděčské plavidlo odhaleno státní mocí, a tak Eliasovi nezbývá než po vzoru ostatních přeskočit zábradlí, vrhnout se do vln moře a plavat ze všech sil. A především doufat, že na konci tohoto nebezpečného útěku čeká pevnina a záchrana. Díky své houževnatosti ale nakonec vítězí a druhý den ráno se probouzí na pláži přináležející k luxusnímu výletnímu letovisku na francouzském pobřeží. A všichni kolem jsou nazí. Vítejte v ráji, chtělo by se říct, jenže Elias brzy poznává, že ne každému ideálu se dá věřit a že z každého snu se člověk musí časem probudit do reality. A ta mu jako cizinci v novém světě, kde nikomu nerozumí, rozhodně není nakloněna. I zde se musí o přežití bojovat a i zde platí, že bez přátel nejsme nic. K pozoruhodnému dramatickému zamyšlení nad osudem běženců žijících v Evropě zve diváky ikonický řecký režisér a držitel Oscara Costa-Gavras. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vypadalo to na zajímavý multi-evropský film, ale zklamalo mě to. Herci stáli za hovno, v příběhu se šukalo a když se nešukalo, tak se řešili sračky a zpracování mě nudilo k smrti. To pozitivní hodnocení tu je snad jenom proto, že se režisér snaží řešit kopu veledůležitých otázek. Dle mýho ale naprosto k ničemu. ()

Hank 

všechny recenze uživatele

Pokud byla záměrná absurdita imigrantových trampot skutečně cílem, což by asi mohlo být vzhledem k "eden" vyznění závěru, tak bych to dal na tři hvězdičky. Jinak dvě, cesta Eliase byla až moc křiklavá a moc jižansky zmatená, až jsem měl pocit, že chvílemi koukám spíše na grotesku. A navrch by mě zajímalo, kde vlastně Elias přistál, zda to byla Itálie nebo snad Řecko či úplně jiná země, protože se mluvilo pořád jiným jazykem, reálie byly podivné a příběh jakbysmet. Costa Gavras stvořil takový multi-evropský galimatyáš. ()

Reklama

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Svižné, nápadité, vtipné i dojemné cestování pohledného imigranta bez dokladů a většinou i bez peněz do Paříže. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Multikultúrna a multijazyková multiBLBOSŤ, čo multiblbosť, multi-MEGA-blbosť. Zmätená cesta EURO-občana Eliasa neznámo kam, ktorému len tak mimochodom každý pomáha a každý druhý ho ťahá do postele je nechutnou propagáciou medzinárodnej družby, solidarity a priateľstva. Costa-Gavras sa načisto zbláznil. Multizbláznil. ()

Galerie (39)

Reklama

Reklama