Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tom Savini nás provází zajímavě zpracovaným dokumentem o sérii Friday the 13th. V tomto dokumentu herci, režiséři atd. probírají své nejoblíbenější scény, vraždy a další zajímavosti, které se staly při natáčení této kultovní série. (Chatterer)

Recenze (32)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný dokument, který pokrývá Pátky od prvního až po 'restart' z r. 2009. A není to jen nekonečná palba útržků z interview, celé to v krátkých a vtipných scénkách hostuje sám maestro Tom Savini. Skutečně je zde záživně pokryto vše podstatné, účastněn je snad každý, kdo ve spojitosti s FRIDAY THE 13th něco znamená. Pohled na Jasona jako na oběť, různé zajímavosti (např. že se měl původně jmenovat Josh Voorhees - a moc nechybělo,, či tento stažený teaser poster k osmičce...), hrdinové a hrdinky série, vraždy, kulturní dopad, a tak dále - na pouhých 90 minut bezchybné. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Moc pěkně natočený dokument o jednom z největších masových vrahů v dějinách kinematografie. Zpočátku herci/tvůrci/kostyméři (zkrátka spousta lidí různých profesí, kteří mají společné jen to, že se objevili v některém z dílů či pracovali na některém dílu této krvavé série) připomenou všechny díly v rychlém sledu, aby se pak ponořili více do jednotlivých dílů a především do Jasona samotného. A já si to užíval. Bylo fajn vidět, jak herci, kteří hráli v prvním díle, vypadají dnes (zamrzí akorát absence Kevina Bacona) a jak vzpomínají na natáčení. A takovéhle dokumenty mám rád. Jednoznačných 100 % a už se těším, až si dám čtyřhodinový nášup k další legendě - ano, mluvím o Freddym ()

Reklama

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Dokument je to zajímavý a pro fanoušky série Pátku třináctého rozhodně povinnost, nicméně i při své devadesátiminutové délce nepřináší moc nových informací a jde spíše o ohlédnutí se zpět, místy mírně sklouzávající k self-promotion a nekritickému poplácávání se po zádech (samozřejmě výkonným producentem dokumentu je Sean S. Cunningham). Navíc sekvence, v níž tvůrci filozofují o Jasonu Voorheesovi, dělajíce z něj téměř postavu antické tragédie, musí nutně rozesmát. Zbytek dokumentu už se však nese v úmyslně humorném duchu, ať už jde o průvodní komentář Toma Saviniho či pár velmi vtipných narážek (hvězda Kevina Bacona na chodníku slávy), a celkově je potřeba tento dokument brát stejně jako všechny díly Pátku třináctého - vypnout mozek a bavit se. ()

oLí 

všechny recenze uživatele

10/10 Tenhle dokument rozebírá celou sérii takovým způsobem, že nelze jít pod pět. Kdybyste měli rádi Freddyho a tvůrci by natočili něco podobného v tomto duchu, dáte pět. Pokud máte v oblibě Krtečka a dokument o něm by byl podobně zpracován, dáte pět. Tom Savini nás celým filmem provází a jeho vystoupení rozhodně nemaj chybu. Dozvíme se nezpočet zajímavostí o této mongoloidní hororové ikoně, vystoupí zde snad všichni hlavní tvůrci série, padne spousta hlášek. No prostě tady se nic nezanedbalo. Jako dokument o filmové postavě prostě špičková ryzí záležitost. Jasona mám rád a tohle je ten nejlepší dárek ke třicátinám, kterej od svých tvůrců mohl dostat. Jsem moc zvědavej, jak štědrej k němu bude strýček Nispel se svým remakem :). ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Co vlastně vedlo tvůrce prvního dílu k jeho natočení? No samozřejmě tvůrčí krize a neúspěchy jejich dosavadní práce. Sean S. Cunningham a scénárista Victor Miller potřebovali nutně peníze a tak se jim v hlavě zrodil plán. Po úspěchu prvního Halloweenu (1978) jim bylo jasné, že slasher by mohla být ta správná volba, navíc k tomu nepotřebujete ani nějak zvlášť složitý scénář. Důležité je, aby se divák nenudil, bylo tam dostatek postav k zabíjení, trocha té nahoty a hlavně slušná atmosféra. Jejich cílovou skupinou samozřejmě byli teenageři a tak proč nenatočit pořádnou vyvražďovačku, ve které budou umírat mladí a hlavně nadržení teenageři. Ani ve snu by je však nenapadlo, jakou spustí jejich film lavinu divácké přízně a že jednou bude jejich Friday the 13th označován za kultovní záležitost. Vždyť v jedničce se vlastně Jason ani pořádně neobjevil, natož aby přemýšleli o tom, že se z něj stane legenda mezi filmovými zabijáky. Pamela Voorhees však svého synáčka zastoupila opravdu bravurně a její skon na konci filmu to vlastně celé odstartoval. V tomto dokumentu se objevila celá řada osobností, které se ve většině případů shodly na tom, že právě jednička je nejlepší díl celé série, což jim však samozřejmě nezabránilo v tom, aby vychvalovaly i ostatní díly (no většinou ty, ve kterých se sami objevili). Kromě samotných herců, si totiž poslechneme názory i režisérů jednotlivých dílů, filmových expertů, maskérů, machrů přes speciální efekty – no prostě těch nejpovolanějších. Navíc se dozvíme spoustu dojmů i humorných historek z natáčení, samozřejmě nebude chybět ani vysvětlování tvůrců jednotlivých dílů – proč to natočili tak a tak, jak ovlivnila přísná cenzura kvalitu celkového obsahu, které díly poškodila nejvíce (souhlasím, že asi 5 a 7), nebudou chybět ani rozhovory s jednotlivými představiteli legendárního Jasona, takže divák může porovnat, který z nich se na tuto práci hodil nejvíce a jak ve skutečnosti vlastně vypadají), no a vlastně budeme mít možnost vidět i to, jak vypadají někteří herci a představitelé důležitých rolí dnes. Líbilo se mi, že se všechny představitelky hlavních ženských rolí shodly na tom, že by se někdy v budoucnu rády setkaly během natáčení jednoho dílu a společně si to s Jasonem opět rozdaly. Kéž by bylo jejich přání vyslyšeno, protože by to nemusel být vůbec špatný nápad. Ještě k nim přidat Tommyho Jarvise a to by byla teprve jízda. Co víc k tomu dodávat. Friday the 13th se stal fenoménem pro nejednu generaci, ať už se to někomu líbí, nebo ne. 80% ()

Galerie (38)

Reklama

Reklama