Reklama

Reklama

Deset

(amatérský film)
všechny plakáty
Trailer
Krátkometrážní / Drama
Česko, 2008, 22 min

Obsahy(1)

Působivý příběh o šikaně a neustálém ponižování, které se změní v lidskou tragédii. Čtrnáctiletý Michal se pro svou slabost stává obětí posměchu a urážek ze strany svých spolužáků. Agrese proti němu se neustále stupňuje a přechází ve fyzické útoky. Tehdy se Michal rozhodne vzít věci do vlastních rukou… (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (5)

Popluh 

všechny recenze uživatele

(spoilery) Ach ty dialogy, ty nelogičnosti ve scénáři. Když se člověk dívá na "amatérský" film, očekává špatnou technickou stránku, která autorovi zabránila v realizaci jeho silného a pečlivě vypiplaného námětu. To ale není případ Deset. Technická stránka je výborná, kameře nebo střihu se nedá nic vytknout. Se scénářem už je to ale horší. Nejde ani tak o neoriginalitu jako spíš o nerealističnost a v některých momentech až absurdnost celého filmu. Vůdce party by ze sebe nikdy neudělal sraba tím, že by ostatní odvolal a počkal než vyklidí pole, aby potom mohl sám zaútočit. Rozhodně by taky nikdy neútočil na hlavu, tedy pokud by nechtěl, aby se to provalilo. A když už na tu hlavu tedy zaútočil, tak by si měli tvůrci pohlídat, jestli zasáhl nos (soudě dle krve), nebo oko (soudě dle monoklu v následující scéně). Tento moment ještě mohla vyvážit povedená scéna v podchodu, ale... Ta půda, ta smyčka, ty plakáty k válečným, nebo béčkovým filmům (zdravím JCVD). Na co vymýšlet další podnět, pár plakátů s ozbrojenými vojáky přece nemůže nikoho rozhoupat k činu víc ne předchozí šikana. Umístění zbraně ve volně dostupném šuplíku hned vedle prázdného DVD - wtf? Z celého filmu je silně cítit, že autor scénáře prostě není introvert a nedokáže tak uzpůsobit některé reakce hlavní postavy tak, aby odpovídali skutečnosti. A troufnu si taky tvrdit, že autor scénáře není scénáristou "z povolání". Na druhou stranu výsledný dojem opět trošku zlepší závěrečná střihová montáž, to co jí ale předcházelo už méně. Ve výsledku se pak dá chválit technická stránka a proklínat scénář, který srazil nadějně vyhlížejícímu filmu vaz. Škoda... ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Haha, tady chtěl někdo natočit krátký český Klass:D ___ Závěrečná scéna by zasloužila mnohem víc scenáristicky propracovat, nejen proto, že je zcela předvídatelná, to by ani nevadilo, ale že to bylo ještě nereálnější, než celý předchozí děj. Ale jinak mě to hezky překvapilo (hlavně technickou stránkou) ()

Reklama

Trauma 

všechny recenze uživatele

Skvělé efekty, zvuk, kamera, střih... chvílema mě vážně mrazilo v zádech a to se mi u žádného filmu nestalo už dlouho. Sem tam jsem ale měla už pocit, že je to moc a působí to přehnaně. Na mě příliš mnoho prostřihů. A pot na čele je takové klišé, že je na něj střih a záběr hned několikrát v každé scéně. Příběh teda působí dost absurdně, ale ve dvacetiminutách není bohužel moc prostoru pro pozvolný vývoj a gradaci. Naopak konec příběhu je zvládnutý výborně, poslední scéna, která nejdříve evokuje něco nereálného co by se přece nestalo, se následně vyvijí zcela realisticky - kdyby se to stalo, stalo by se to takhle. A to, že se to nerozseklo ale nechalo doznít uvnitř každého diváka je přesně to méně, které je nakonec více. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Šikana je špatná, to všichni víme. Proč ale točit tematické kraťasy, které sice chvályhodně upozorňují na závažný problém, jako filmové dílo však neuspokojí v žádném ohledu? Nechci zbytečně dštít síru, oceňuji nesporný tvůrčí zápal, ale naivní a nechtěně vtipná amatéřina je pořád naivní a nechtěně vtipná amatéřina. Proč něco tak strojeného a nevyváženého vypouštět do světa, když už se do povědomí pomalu dostává brilantní Klass? Jako doplněk občanské výchovy na základní škole to možná fungovat bude, vyšší smysl bohužel nevidím. 40% ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Film s obrovským potenciálem a velmi poutavým ztvárněním, v němž mě upoutala především kamera. Pro mě snad možná jediným mínusem tohoto snímku jsou příliš amatérští herci, ale jelikož je to jejich debut, a s herectvím nejspíš nemají vůbec žádné zkušenosti, tak bych možná i přimhouřila očka. Ovšem je to velká škoda, protože pan režisér Chaloupka má opravdu talent a nebýt tohoto "hereckého záporu", dala bych filmu i všech Deset. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (6)

  • Snímek měl premiéru 22. 3. 2008 v libereckém kině Varšava – bylo vyprodáno (více než 300 míst). (Chlupis)
  • Ze scény zesměšnění Michala před třídou měli tvůrci největší strach, především kvůli velkému počtu komparsistů – díky jejich ukázněnosti a ochotě spolupracovat se z ní ale stala nejrychleji natočená scéna filmu. (Chlupis)
  • Snímek vznikal půl roku v několika libereckých lokacích ve spolupráci s Dětskou televizí Liberec a aktivně se na něm podílelo více než 20 mladých lidí bez předchozích profesionálních zkušeností v oblasti filmu. (Chlupis)

Reklama

Reklama