Reklama

Reklama

Slavné meteority

(TV film)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Záhadné jevy přitahovaly pozornost odedávna a díky technickému pokroku se jich také řadu podařilo objasnit. Některé mýty se však stěží vyvracejí. Komponovaný večer s nadtitulem Spadly z nebe je věnován meteoritům. A nejen jim. V letošním roce, který byl světovou organizací UNESCO a pod patronací OSN prohlášen za Mezinárodní rok astronomie, si v této souvislosti připomínáme obrovský podíl českých vědců na světovém výzkumu, ale i 400 let, jež uplynuly od první konference astronomů. Když vynikající italský matematik a fyzik Galileo Galilei zamířil k obloze v létě r. 1609 dalekohled, který si sám postavil na základě zpráv o tomto holandském vynálezu, objevil tímto přístrojem v průběhu jediného roku tolik nových údajů o vesmíru, že nelenil a sepsal o tom odbornou zprávu v publikaci nazvané "Nebeský posel" (Benátky, 1610). Trvalo to týden, než se vytištěná publikace dostala z Itálie do Prahy, kde si ji s dychtivostí sobě vlastní přečetl další slavný matematik, fyzik ale též astronom Johannes Kepler, jenž v té době působil jako císařský matematik na dvoře Rudolfa II. Kepler přijal Galileovy objevy s nadšením a reagoval na to po svém: vydal téhož roku v Praze publikaci "Rozprava s Nebeským poslem", která opět putovala pomocí kurýrů na koních přes Alpy zpět do Itálie ke Galileimu. Ani jeden z obou geniálních badatelů zajisté netušil, že o pouhých 400 roků později budou astronomická zařízení patřit mezi nejnákladnější vědecké přístroje lidstva, a že komunikace mezi vědeckými pracovníky se bude odehrávat téměř rychlostí světla pomocí všudypřítomného internetu. Přitom na těchto technických samozřejmostech současnosti mají oba zmínění vědci klíčovou zásluhu. Galileo jako osvícený průkopník teleskopické astronomie a Kepler jednak jako objevitel zákonů, jimiž se řídí jak pohyb nebeských těles tak i umělých družic a kosmických sond, jednak též jako vynálezce refraktoru - dalekohledu, jenž svými optickými vlastnostmi daleko překonal Galileovo "kukátko". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

nascendi

všechny recenze uživatele

Obsah a záber dokumentu nezodpovedá očakávaniam, ktoré navodzuje jeho nadpis. Namiesto nekonečného mudrovania nad kamienkami a vypínania hrude nad tým, že zo siedmich meteoritov štyri dopadli v rámci Česka som očakával seriózne pojednanie o tejto problematike v celosvetovom rozmere so širokým využitím archívnych záberov. Všetko zachraňoval večne mladý 78 ročný charizmatický a nadaný neuveriteľnou schopnosťou vysvetľovať jednoducho zložité veci a javy - Jiří Grygar. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Dokumentaristické přiřazování fotografií a videozáznamů k nálezům meteoritů a místům dopadů. To vše doplněné rozhovory s nálezci, astronomy, hledači z odborné sféry a správci sbírek, drobný exkurz do historie určování míst dopadu a monitorovacích sítí, lehké nastínění očekávaných jevů blízce budoucích. Větší důraz na složení kamínků - hvězdných poslic by mě osobně potěšil. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Každý meteorit má svoje dva príbehy. Jeden pred dopadom, odkiaľ priletel, po akej dráhe a jeho pozorovanie vo vzduchu, a druhý príbeh svojho nájdenia, skúmania a vystavenia v múzeu. Ak sa obidva príbehy spoja, je to meteorit s rodokmeňom, čo je mimoriadne cenné. To sa zatiaľ podarilo len pri siedmich kusoch a z toho štyri v Česku. To svedčí o vysokej úrovni astronómie a v dokumente sa predstavia všetci priekopníci skúmania meteoritov. Príbehy pozorovania a nájdenia od náhodných laikov sú zaujímavé a film obsahuje aj zostrihy z iných starších relácií o meteoritoch, bez Grygara by to samozrejme nebolo ono. ()

Kulik-

všechny recenze uživatele

sem to musel vypnout po peti minutach kdy se tam hadali jestli to byl meteor nebo kometa co nekde spadla... jako vim ze dokument ma byt odborny ale co vim tak muze byt odborny a pro divaka atraktivni a tady tohle fakt nebylo ()

Reklama

Reklama