Reklama

Reklama

Křížové výpravy

(TV film)
  • Česko Křižáci (více)
Ukázka z filmu

Po stopách křížových výprav.

První křížová výprava 1. část
S dokumentem se společně vydáme po stopách dvou vln první křížové výpravy. Prvnímu křižáckému vojsku urozených rytířů velí hrabě Raymond IV. z Toulouse. Souběžně s nimi z Francie vyráží zcela bez přípravy i početný chudinský houf pod velením šlechtice Gautiera Sans-Avoir a fanatického kazatele Petra Poustevníka. Jejich namáhavá pouť směřuje do Konstantinopole a odtud přes anatolské pláně do Jeruzaléma.
Díky nejmodernější digitální technologii budeme svědky válečné vřavy klíčových bitev křižáků, obléhání měst Antiochie, Maarat an-Numan a Jeruzaléma. Dozvíme se, jak se křižákům dařilo dobývat jedno město za druhým takřka bez jakýchkoli zásob.

První křížová výprava 2. část Po dobytí Jeruzaléma byli křižáci, kteří se ve Svaté zemi usídlili, postaveni před zcela nové dilema: museli přežít na nepřátelském území daleko od domova.
Druhý díl dokumentu o křižáckých výpravách vypráví zcela neznámý příběh o životě a složitých vztazích tehdejších muslimů a křesťanů. Po dobytí Svaté země se křižáci pustili s velkou vervou do oprav chrámu Božího hrobu a dalších křesťanských svatostánků a podél Středozemního moře vybudovali i impozantní síť pevností, které je měly chránit před vpádem nepřátelských vojsk.

Druhá a třetí křížová výprava 1. část 
Saladin se stal hrdinou Západu mnohem dříve, než jeho slávu začal opěvovat na přelomu 19. a 20. století muslimský svět. Slavná dohoda o příměří, kterou uzavřel s anglickým králem Richardem Lví srdce, se bezpochyby zapsala do dějin jako nejvýznamnější událost křížových výprav.
Tento díl dokumentu o křižáckých výpravách odhalí dávno zapomenutý příběh o Saladinovi, Richardovi a třetí křižácké výpravě. Saladin se nečekaně dostal k moci po smrti sultána Núr ad-Dína. Za jeho vlády se slovo "džihád" stalo synonymem pro boj muslimského světa proti nepřátelským křižákům. Po sjednocení Sýrie a Egypta rozdrtil v roce 1187 křižácká vojska v bitvě u Hattínu a zmocnil se Jeruzaléma.

Druhá a třetí křížová výprava 2. část 
Po smrti sultána Saladina se křižácké království zúžilo na úzký proužek pevniny s hrstkou přístavů. Čtvrtá křížová výprava nikdy do Svaté země nedorazila, místo toho se vojsko usadilo v Konstantinopoli. Ačkoli následovaly další výpravy, jejichž cílem bylo podpořit skomírající křižácké státy na Blízkém východě, poslední zbytky křižáků byly nakonec vypuzeni v roce 1291 Mamlúky.

Dokument nám přiblíží poslední okamžiky Svaté říše očima Mongolů, Mamlúků i obléhaných křižáků. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (9)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Užívateľ dr.fish asi videl iný dokument, pretože tento je dokonale podrobný. Vôbec sa nezaoberá len elementárnymi faktami, je nielen detailný, ale prináša i pohľady arabských historikov, ako križiacke výpravy vnímajú oni a prečo sú vlastne spúšťačmi džihádu. Ich dopad cítime do dnes. Rozhodne prínosné a obohacujúce dielko. ()

MaxDamage1 

všechny recenze uživatele

Dokumenty s tématikou křižáků mám rád, nebyl jsem však plně spokojen s tímto dokumentem. Bylo zde mnoho faktů a historicky "důležitých" událostí opomenuto. Celkově se mi zdál celý cyklus poněkud chaotický a s tou dlouhou stopáží se dalo mnohem lépe pracovat. Hodnotím průměrně, protože tato tématika si zaslouží podle mého mínění lepší zpracování. ()

Reklama

Lukoh 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobre spracovaný hraný dokument podložený zápiskami zúčastených osôb... Žiadne prikrášlovanie, žiadne nadŕžanie jednej či druhej strane... Sú tu zobrazené tie najkrutejšie skutky, ktoré križiaci spáchali a je tu dobre vyobrazená 1. až 3. križiacka výprava...Dokumentu sa zúčastnil aj autor knihy Book of Saladin, teda z oboch strán máme hodnoverné a dostatočne obšírne zdroje... Krása... ()

IXOXI 

všechny recenze uživatele

Dokument snažící se na první pohled o nestranný popis dávné historie je ve skutečnosti popis dvou odlišných kultur páchající neuvěřitelné krutosti na svých protivnících a vyjadřujících se velmi hanlivě o svém protivníkovy. Zcela zbytečně se zde autoři snažily najít záminku, aby mohli zmínit Ameriku. Hluchá místa zaplňují záběry ze současnoti, kdy se můžeme například kochat, jak jezdí automobily po silnici na okraji nějakého údolí. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Jako dokument o křížových výpravách má série hodnotu jen pro opravdové laiky, kteří mají pouze elementární znalosti z oblasti náboženství a historie. Pokud bažím po hlubším poznání problematiky, novinek se mnoho nedozvím, snad až na pohled druhé strany-pohled arabských vědců. Takže jediným kladem zůstává prohlídka syrských památek(Aleppo, Qalat al hisn aj.), bo tam se teď nějakou dobu nepodíváme. Poslední díl o Richardu Lví srdce je o něco zábavnější, bo angličtí tvůrci se nám při vyprávění trochu rozvášnili a vynesli Richarda do nebes. Trochu mi vadil způsob vyprávění mírně bulvárním tónem. 70% ()

Zajímavosti (1)

  • Natáčanie prebiehalo vo Veľkej Británii, Izraeli, Turecku, Sýrii a Maroku. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama