Reklama

Reklama

Vienna's Lost Daughters

  • Rakousko Wiens verlorene Töchter

Obsahy(1)

Anita, Dorit, Eva, Hennie, Lizzy, Susanne, Susy a Rosalie žijí v New Yorku, kde založily své rodiny a vybudovaly si své životy. „Vienna’s Lost Daughters“ jsou všechno židovské dívky, které vyrůstaly ve Vídni a byly z ní v letech 1938/39 vyhnány.
S překvapující otevřeností a emocionalitou se setkávají s režisérkou Mirjam Ungerovou a poskytují jí pohledy a vzpomínky z těch nejzazších oblastí svého soukromého života. Rozhodly se odhalit jí své vídeňské příběhy – příběhy z Vídně, která i v New Yorku žije dál.
Film ukazuje nehasnoucí jiskru v očích těchto žen, smích v jejich koutcích, otevřený výraz jejich tváří, pláč nad nezapomenutelným. Ukazuje, jak lze díky bridži, vídeňským písničkám a pečení těch nejlepších Sachr dortů žít v New Yorku vzpomínkami. Zajímá se o málem až somatické následky osudů těchto žen teď a tady. Na základě pozorování jejich amerického všedního dne a jejich obvyklého způsobu řeči lze pozorovat jak sepjatost s Rakouskem, tak také odtržení od následků rakouské kultury. Jak budou tyto – zatím již zcela amerikanizované ženy – reflektovat Vídeň coby součást jejich životních příběhů? (Fary)

(více)

Recenze (2)

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Nahlédnutí do současného života několika židovských žen, které je jejich maminky většinou na poslední chvíli poslaly samotné z Vídně do Anglie a které později osud zavál do New Yorku. Pouze jsem postrádala alespoň zmínku o tom, kdo a jak je pak vychovával a jakékoli poděkování za to alespoň některé z nich. Jinak se nabízí otázka, jestli to v konečném důsledku pro ně bylo skutečně lepší, že takto přežili, když většina z nich (ani ani jejich potomci ) se s tímto traumatem za ta léta nevypořádali. ()

Fary 

všechny recenze uživatele

Cekate-li svedectvi o holokaustu - nebude, cekate-li silacke vypovedi a emocni vylevy - nebudou. Cekate-li film z New Yorku a o New Yorku - nebude. Pokud vas zajima o cem ten film vlastne je, podivejte se na nej - urcite to stoji za to. ()

Reklama

Reklama