Reklama

Reklama

Lucrezia Borgia - krásná travička

(TV film)
  • USA Biography: Lucrezia Borgia - Pretty Poison

Obsahy(1)

Narodila se v renesančním Římě v roce 1480, v ovzduší politických svárů a intrik. Byla nelegitimním dítětem kardinála a jeho konkubíny. Jmenovala se Lucrezia Borgia a mnozí ji považují za nejneřestnější ženu v dějinách. O dívce s nevinnou tvářičkou se proslýchalo, že má incesatní poměr se svým papežským otcem a že umlčuje nepřátele otráveným vínem. Už za jejího života se tato zlatovlasá kráska stala zosobněním zla. V průběhu dalších pěti století byly její hříchy opakovány v řadě životopisů, románů a dokonce i v jedné opeře. Ale zatímco její nechvalná pověst přetrvala dodnes, mnozí badatelé si kladou otázku, jsou-li historky o Lucrezii skutečností nebo výmyslem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Impotencí se nejlépe vysvětlovalo zrušení manželství.." Na druhou stranu můžete jen těžko muže více urazit, což samozřejmě platí dodnes, a tak se nelze divit, že zhrzený manžel vrací úder, který s největší pravděpodobností zažehl oheň nenávisti a pomluv kolem Lucrezie.. Opravdu vyčerpávající dokumentární počin !! ()

Filomena.I. 

všechny recenze uživatele

Zda nařčení z travičství a incestu levobočka kardinála Rodriga Borgia, později papeže Alexandra VI., bylo pravdou či pomluvou, zůstane nejspíše tajemstvím. Historická bádání však napovídají cosi jiného, nežli pověst Lucrezie Borgia jako největší neřestnice v dějinách. „Nebyla spíše nejnešťastnější ženou?“ Již ve dvou letech ji odebrali matce, proto se upnula na otce. Ve třinácti byla provdána, v šestnácti opět, však její milovaný manžel byl zavražděn. Ve dvaceti ji otec opět provdal za Alfonsa d`Este a zpočátku chladné manželství se rozehřálo. Během sedmnácti let společného žití Lucrezia porodila šest dětí. Skonala po porodu ve věku 39 let s manželem po boku. Ten pak napsal roku 1519 svému příteli: „Při psaní těchto řádků se nemohu ubránit slzám u vědomí, že jsem ztratil tak drahou a vzácnou bytost. Neboť takovou ji v mých očích učinilo její příkladné chování a její něžná láska, která mezi námi vládla.“ Jako vévodkyně Ferrarského vévodství se proslavila obratností při řešení občanských sporů a lid ji oplakával. *** Kde je pravda? Že by už Jiří Schelinger cosi tušil?... Viz Deníček. ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

Lucrezia Borgia - "...jedna z nejpomlouvanějších žen v dějinách..." konečně mýtů zbavená...(?) . . . Slovy klasičky řečeno - "Nešťastná to žena"... . . . Každopádně - v rámci žánru a na dané téma množstvím informací vyčerpávajícím způsobem řemeslně >výborně rutinně< provedený (spíše populárně naučný než dokumentární) film. - - - - - (Poprvé viděno 15.2.2009 na ČT2, hodnocení a komentář zde jako první - 15.2.2009) ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Jméno Lucrezia Borgia je z historie celkem známé, ale nic jsem o ní nevěděl. Podle názvu dokumentu jsem čekal pořádnou sériovou vražedkyní a ona to byla žena, která až do smrti rodila sériově děti ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Bez príkras a bez zbytočného bulváru. Samozrejme, že seriál ako Borgiovci je atraktívnejší, kto by nemal rád čo i len vymyslené pikošky. Tento dokument ide na to vedecky. Sucho, ale vecne. Mám rád obe strany histórie. Aj tú pravú vedu, ale aj možné alternatívy. Lucrezia Borgia - Pretty Poison patrí k tomu prvému prípadu. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama