Reklama

Reklama

Samimu Benboudaoudovi je čtrnáct let a žije se svou maminkou na pařížském chudém předměstí. Jeho otec zemřel, když srdce nevydrželo jeden fotbalový zápas. Samiho matka dostane příležitost pracovat na zámořské lodi a svěří Samiho na čas své sestře, která se bohatě provdala a nyní žije v noblesní čtvrti Neuilly-sur-Seine. Sami musí chodit do soukromé školy, kterou navštěvuje jeho nadutý bratranec a poněkud výstřední anarchistická sestřenice, která občas dohání své rodiče k šílenství. Ale naštěstí se, na rodíl od svého bratra, chová k Samimu přátelsky. Sami to má mezi bohatými dětičkami průmyslníků a diplomatů těžké, učení je náročné a bratránek se od něho pro jistotu distancuje, aby mu chudý příbuzný nedělal ostudu. Ale Samiho ryzí povaha, skromnost a píle nakonec najde ocenění a Sami se své místo na slunci vybojuje. Jen pro zajímavost a bledou „závist“ našich producentů a režisérů: tento rodinný snímek, který měl premiéru v roce 2009, měl více než 2,5 miliónů návštěvníků v kinech a zařadil se tak mezi 21 filmů, které ve Francii překročily toho roku návštěvnost 2 miliónů diváků, z nich bylo pouze šest filmů domácí provenience. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

predators 

všechny recenze uživatele

Jiný kraj, jiný mrav. To poznává malý Sami na vlastní kůži a to doslova. Příběh je natolik rozmanitý, že jej nebudu popisovat, ale zmíním se o jeho jednoduchosti, přirozenosti a kráse. Všechny problémy, útrapy, ale i radost a láska vycházejí přímo ze života. Jakoby jej prožil sám hlavní hrdina. Ten si samozřejmě zaslouží největší obdiv a to nejen kvůli jeho až "andělskému" vzhledu, ale hlavně díky jeho přesvědčivým výkonům. Možná se mi to zdá, ale trochu jsem si připomněl dětství Milionáře z chatrče... :-) 80% ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Druhý snímek "Rentrée du cinéma" jsme zvolili po Prophetovi trochu odlehčující záležitost a já osobn jsem dostal přesně to, co jsem čekal od komedie v hlavní roli se Samim Seghirim. Považuji jej za největší, nejsympatičtější a nejroztomilejší dětskou filmovou hvězdu na světě. Už v Michou d´Auber mě rozplakal svým nevinně vyhlížejícím kukučem a trpícím pod přísnými a nespravedlivými dospělými. U Neuilly je to podobné. Tentokrát musí čelit rasismu, aroganci a nadřazeností rozmazlených pravičáckých fracků ze "Sarkozyho" čtvrti. Jérémy Denisty v roli praštěného bratránka a ctitele "Maďara u kormidla" se Seghirim statečně drží krok. Jako správná komedie z prostředí středoškoláků nechybí láska, soupeření, zdrada, přátelství, omyly, trapasy a soudobá hudba, která letí. Nezbývá mi, než si postesknout, proč do české distribuce proudí ty slabší francouzské komedie a kvalitní snímky jako LOL či Neuilly jsou ignorovány. ()

Reklama

P@\/EL 

všechny recenze uživatele

Jedná se o francouzskou rodinnou komedie, která ve své podstatě ničím výrazným neoslní. Poukazuje na osudy přistěhovalců, kteří jsou nuceni v novém prostředí čelit nejrůznějším problémům. Humor je zde spíše nevýrazný a děj je do jisté míry předvídatelný. Jediné, co mě docela rozesmálo, bylo počínání pouličního gangu zvaném Picassáci. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Další z francouzských filmů o tom, co všechno si pomyslíte, když potkáte muslima, ale bojíte se říct i pomyslet. Sami je ale citlivý fajn kluk a jeho postavení nezáviděníhodné. Nesnáší fotbal (aby ne), s holkami to moc neumí a situace v nové nóbl škole ani v dočasné rodině nejsou vůbec růžové. Paradoxem je, že Sami je normální, i když je jiný, zatímco zbohatlíci a jejich spratci se sice výjimečnými cítí, ale nejsou. Rodinný film bez cukrkandlu, patosu, klišé, nejapných vtipů a solidním dějem? Kdo to kdy viděl (jinde než ve Francii)? ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale tohle byl z mého pohledu prostě dokonalý a bezchybný film, který nabídl dokonalou směsici vtipu, vážnosti, romantiky, dětského světa, ale i sociální kritiky a boje proti předsudkům. Ve výsledku je film úžasnou podívanou pro celou rodinu, u které jsem se nejednou pořádně hlasitě zasmál, ale i zanadával, jak je ten svět nespravedlivý. Přitom se jedná o jednoduchý a ani nepříliš nápaditý nebo originální příběh, totiž kluk (poloviční muslim) se dostane ze světa chudých do světa bohatých a musí bojovat s předsudky i s rasismem. Ale i přes jednoduchost děje je na tomhle filmu něco, co mě prostě donutilo z něj nespouštět svůj zrak a vychutnávat si ho od začátku do konce. A troufám si říci, že to asi bude především zásluha Samyho Segira, který velice věrohodně a kouzelně ztvárnil hlavní roli, takže jsem mu naprosto všechno věřil a žral jsem mu to i s navijákem. Ovšem i další herci byli perfektní a film jako celek se nebojím označit za jeden z nejlepších a nejkvalitnějších rodinných filmů, které jsem kdy viděl. Zde nemám absolutně nad čím váhat, bez jakéhokoliv váhání uděluji filmu maximální hodnocení v podobě pěti hvězd. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (1)

  • Ve scéně, kdy školní sbor cvičí vážnou hudbu, zazní nejdříve Květinový valčík od P.I.Čajkovského a následně Bolero od M.Ravela. (claudel)

Reklama

Reklama