Reklama

Reklama

Iron Man 3

  • USA Iron Man Three (více)
Trailer 2
USA / Čína, 2013, 130 min

Režie:

Shane Black

Předloha:

Stan Lee (komiks), Jack Kirby (komiks), Larry Lieber (komiks) (více)

Scénář:

Shane Black, Drew Pearce

Kamera:

John Toll

Hudba:

Brian Tyler

Hrají:

Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Don Cheadle, Ben Kingsley, Paul Bettany, Rebecca Hall, Guy Pearce, James Badge Dale, Jon Favreau, Stan Lee (více)
(další profese)

Bohatý průmyslník Tony Stark kdysi změnil ve svého nepřítele talentovaného vědce Aldricha Killiana. Ten pak zasáhne do jeho života ve chvíli, kdy začne USA zotročovat sérií vražedných útoků terorista Mandarin. Spojení mezi záhadným teroristou a vědcem musí Tony odhalit během pátrání, které ohrožuje nejen jeho vlastní život, ale i bezpečnost prezidenta a státu. Protivníci totiž mají k dispozici geneticky modifikované mutanty, kteří dotekem taví kovy a příležitostně vybuchují. Když Mandarin zničí Starkovo sídlo a většinu techniky, je Tony zahnán do kouta a bude nucen přežít pouze prostřednictvím svých vynálezům a při ochraně svých nejbližších se bude muset spolehnout jen na svou geniální mysl a instinkty. Při odvetě ho neustále trápí nezodpovězená otázka. Je on sám součástí svého obleku, nebo je oblek pouze součástí jeho samého? (TV Nova)

(více)

Videa (60)

Trailer 2

Recenze (1 772)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JÁ JSEM TEĎ JINEJ ČLOVĚK. MŮŽU PŘIJÍT O BARÁK I O VŠECHNY SVÝ HRAČKY. ALE JEDNO MI NIKDO NESEBERE. VŽDYCKY BUDU IRON MAN.“... /// Když egoismus a posedlost vstoupí do vědy… no prostě – KONEČNĚ film, kterej tomuhle sebestřednímu chlápkovi sluší. Vytříbenej smysl pro humor, pro akci a pro padoucha. Tony střídá obleky jako Kalousek politický strany a zdárně přebírá od Avangers filmovou štafetu. A přestože zničil jenom přístav, dostává jako bonus DOKONALOU ženu! Zapomeňte na na nudný mletí pantem, tady jde vo akci a Marveláckej komiksovej svěží vzduch. Tohle se dá vidět i víckrát! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Nevěřím, že Iron Man může oslnit něčím jiným, než snůžkou nudnejch keců. 2.) Zajímá mě, jakej dokáže natočit film scénárista Posledního skauta. 3.) Thx za titule ,,Happyday1991“ a ,,Marty“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR *** AKCE **** NAPĚTÍ * ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Iron man po slabšom druhom pokračovaní opäť zavelil do útoku. Filmy s neporaziteľným hrdinom najlepšie fungujú vo chvíli, keď ich zrazíte na kolená, zoberiete mu všetky(takmer) jeho hračky a ohrozíte jeho najbližších. Shane Black poriadne rozdúchal sériu, ktorá mohla v prípade neúspechu skončiť. Okrem známych postáv pribudlo množstvo nažhavených záporákov, ktorým na počudovanie neopáli vlasy ani obočie, ale ok. Hlavná dvojica Kingsley Pearce sú skvele zohratý a celá pointa okolo Kingsleyho je fakt nečakane zábavná, rovnako ako jeho výkrik pri futbalovom prenose, kde sa na sekundu objaví M. Škrtel v drese Liverpoolu. Akčné scény sú výborné a napínavé. Zničenie Starkovho sídla vystriedala pre mňa najlepšia scéna záchrany ľudí, ktorí vypadli z lietadla Air force one. Záver bol na môj vkus trochu zbytočne divoký, miestami neprehľadný a prehnane akčný. Ja som si skôr užíval tie komornejšie momenty, súboje jeden na jedného a vtipy na adresu úžasných hodiniek z limitovanej edície. Deti majú podobné, asi ich začnem nosiť... A skvelé záverečné titulky! 80%. ()

Reklama

Davies182 

všechny recenze uživatele

S odřeným brněním a několika odsekanými plechovými končetinami se nakonec Tony ke čtyřem hvězdám prolítá, ale je to teda dřina. Marvelu konečně "došlo", že by do plechového muže měli sázet mnohem více vtipu a méně akce, kteréžto myšlenky se tedy následně třetí Starkovo dobrodružství zuby nehty drží. Bojové scény sice nebudou zapomenuty, ale je jich docela málo, a kdo viděl A-Team nebo Tintina, nechá jej finále poměrně chladným. Díky alespoň za toho Blacka, kterému se do snímku doopravdy povedlo zakomponovat mnoho ze své nahláškované slávy (dialog s dětským gerojem před odjezdem domů). Je to komedie - přeberte si to. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Po řádění Avengers, které bylo velkolepé, ale emocionálně nezasáhlo, jde o příjemnou snahu dodat marvelovské komiksové adaptaci lidskost. Třetí Iron Man je filmem, který dělá (záměrně) chyby. U Blacka jsme na osvěžující upřímnost hrdinů a prohřešky proti žánru zvyklí, film za 200 milionů ale jeho nadhledu poskytuje nečekaný kontext, což vede k většímu obdivu a údivu (u velkolepého akčního finále užití jistých sebeparodických prostředků zpravidla nečekáte). Na nižší úrovni chybuje také protagonista. Tony Stark se třetinu filmu chtě nechtě musí obejít bez rozptylujících technologických hraček, což ho nutí spoléhat se na vlastní důvtip a pomoc druhých. Svou identitu očišťuje od mediálních nánosů (přičemž není jedinou filmovou obětí mediální re-konstrukce reality) a shazuje superhrdinské břímě, hlavní příčinu jeho úzkostných stavů. Do doby před nadvládou technologií se film vrací také oživováním – a zároveň relativizací – westernového mýtu (namísto romantického osidlování západu je připomenut masakr u Sand Creek, Stark nemá problém vzít na sebe nejdříve indiánské pončo a posléze kovbojský klobouk). Větší důraz na lidský faktor Blackovi umožnil vystavět film jako řetěz buddy movie kolaborací. Stark má stále na blízku stroj nebo člověka, na němž si může cvičit svůj ostrovtip (Jarvis, Harley, Rhodes) a dokazovat svou převahu. Přes všechna zaškobrtnutí, přes prohlášení, že tentokrát půjde o osobní mstu, zůstává pravým americkým hrdinou, který vás dokáže se šarmantním úsměvem a suchou hláškou na rtech přesvědčit o nezbytnosti použití zbraní hromadného ničení. Příliš neokázalý rozjezd (na film tohoto formátu), natahované akční scény, nevyužitý voice-over (na pomezí filmů Woodyho Allena a filmů noir) a občas násilná snaha o vtipnost jsou v konečném součtu jen drobné nedostatky letní zábavy, kterou vnímám především jako velký návrat Shanea Blacka. Místy jsem měl pocit, že jsem se časem propadnul do devadesátých let a sleduji některý z tehdejších audiovizuálních návodů, jak chytře a nápaditě točit akční komedie. Jon Favreau může klidně zůstat ležet na lůžku a užívat si Panství Downton. 85% Zajímavé komentáře: Marigold, InJo, ScarPoul ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Ano, opět trefa... Nicméně, ani Iron Man 3 si neprorazil cestu k mutantím, pavoučím nebo netopýřím špičkám žánru a ladně zapadá mezi marveláckou produkci posledních let. To znamená, že na vás nikdy nedýchne plná osudovost, dramaticky je to jen "velmi dobré" a po akční stránce nejde o nic, co by mělo okamžitě putovat do síně slávy. Jenže! Na druhé straně jde o neskutečně zábavnou "thrillerovou" jízdu, která místo jednotvárné blockbusterovosti plně sází na precizní timing Downeyho hláškování a Blackův podvratný přístup k žánru. To, co v trailerech vypadá jako tradiční popcornovka, je totiž ve skutečnosti Smrtonosnou zbraní v comicsovém balení, která nabízí jeden Blackův trademark za druhým (Tony běhá mezi vánočními stromky, finále je jak z osmdesátkového buddy movie za strašně moc peněz...). Místy se přitom nebojí ani totálního odklonu k "superhrdinovi z humpoláckého železářství", hlavně se ale nikdy nebere moc vážně a spíš dává okázale najevo, že humor tu vždycky bude důležitější než oslnivý akční moment. / Black prostě s radostí rozcupuje půlku věcí, jež by v Iron Manovi 3 kdekdo využil s vážnou tváří, a místo naleštěné přehlídky doláčů servíruje krapet osobitější komedii, v níž jsou Tonyho fištrón a vynalézavost daleko důležitější než hrubá síla plechového oděvu. Jistě, pořád tu je pochybná záporácká skvadra a občas se objeví lehce děravá dějová zákruta. Pokud se ale chcete dvě hodiny výborně bavit a nevadí vám, že Marvel ani tentokrát nepůjde po Oscarech, těžko vás třetí Iron Man naštve. Mohlo to s nějakou režijní superstar být lepší? Asi jo. Mohla ale některá z nich vrátit na plátno sympatické caparty a low-level záporáky, kteří praktikují přístup "za ty prachy mi to nestojí"? Kdepak, Shane Black je jenom jeden! (8/10) P. S.: Trailery neprozradily skoro nic, za což velký palec nahoru! ()

Galerie (121)

Zajímavosti (111)

  • Tři měsíce před uvedením filmu v kinech začal v České republice vycházet "Ultimátní komiksový komplet" od Marvelu. V jeho rámci vyšel i "Iron Man Extremis", kterým je film inspirován. (karlik4801)
  • Tony Stark (Robert Downey Jr.) jazdí na Audi R8 e-tron. Auto je elektromobil a bolo vyrobených iba 10 kusov, ani jeden nie je na predaj. (huli0401)
  • Písnička "Blue" od skupiny Eiffel 65, hrající na začátku filmu, odkazuje na setkání s mimozemšťany, kterým Tony Stark (Robert Downey Jr.) musel čelit ve filmu Avengers. (Linkyc)

Související novinky

Marvel našel nového superhrdinu

Marvel našel nového superhrdinu

01.11.2022

Yahya Abdul-Mateen II (Aquaman, Ambulance) se musel kvůli nabitému diáři vzdát role v prequelu Šíleného Maxe Furiosa, jeho oceňovaná hra Topdog/Underdog na Broadwayi ale brzy končí (nebo minimálně… (více)

Shane Black a Robert Downey chystají film

Shane Black a Robert Downey chystají film

21.02.2022

Tak se zdá, že si režisér a scenárista Shane Black (Smrtonosná zbraň, Správní chlapi) a hvězda marvelovek herec Robert Downey Jr. (Iron Man 3) opět po letech zopakují spolupráci. Vedle zmíněného Iron… (více)

Úžasňákovi trhají rekordy

Úžasňákovi trhají rekordy

18.06.2018

Na pokračování oblíbeného animovaného hitu Úžasňákovi čekali fanoušci něco málo přes čtrnáct let. Letos se však téhle superhrdinské rodinky konečně dočkali a už můžou být klidní, protože film… (více)

X-Meni vs. Jessica Chastain

X-Meni vs. Jessica Chastain

15.06.2017

Simonu Kinbergovi, dlouholetému producentovi a scenáristovi x-menovské série, se splnil velký sen. Po mnoha letech se totiž probil do režisérské sesle a dohlédne na X-Men: Dark Phoenix, přímé… (více)

Reklama

Reklama