Reklama

Reklama

Iron Man 3

  • USA Iron Man Three (více)
Trailer 2
USA / Čína, 2013, 130 min

Režie:

Shane Black

Předloha:

Stan Lee (komiks), Jack Kirby (komiks), Larry Lieber (komiks) (více)

Scénář:

Shane Black, Drew Pearce

Kamera:

John Toll

Hudba:

Brian Tyler

Hrají:

Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Don Cheadle, Ben Kingsley, Paul Bettany, Rebecca Hall, Guy Pearce, James Badge Dale, Jon Favreau, Stan Lee (více)
(další profese)

Bohatý průmyslník Tony Stark kdysi změnil ve svého nepřítele talentovaného vědce Aldricha Killiana. Ten pak zasáhne do jeho života ve chvíli, kdy začne USA zotročovat sérií vražedných útoků terorista Mandarin. Spojení mezi záhadným teroristou a vědcem musí Tony odhalit během pátrání, které ohrožuje nejen jeho vlastní život, ale i bezpečnost prezidenta a státu. Protivníci totiž mají k dispozici geneticky modifikované mutanty, kteří dotekem taví kovy a příležitostně vybuchují. Když Mandarin zničí Starkovo sídlo a většinu techniky, je Tony zahnán do kouta a bude nucen přežít pouze prostřednictvím svých vynálezům a při ochraně svých nejbližších se bude muset spolehnout jen na svou geniální mysl a instinkty. Při odvetě ho neustále trápí nezodpovězená otázka. Je on sám součástí svého obleku, nebo je oblek pouze součástí jeho samého? (TV Nova)

(více)

Videa (60)

Trailer 2

Recenze (1 772)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Spokojnosť, bavil som sa. Podľa očakávania je to najlepšie v okamihoch, ktoré nemajú s komiksom nič spoločné - teda hlavne v čisto shaneblackovských pasážach v zasneženom malomeste, kde tvorca predvádza svoju tradičnú genialitu v práci s detskými postavami. Výrazný hlavný zloduch, výživný Ben Kingsley (a celá jeho dejová línia veľmi zábavná!) a Gwyneth v športovej podprde. Finálne scény typu noc-stavenisko-prístav-žeriavy z duše neznášam, ale tu to bolo epic. ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Iron Man 3 je z pohledu komiksových fanoušků tak trochu oříškem. Z trilogie je to určitě po filmařské stránce nejlepší film, a to samé se dá říct i o sólovkách v MCU. Tady by mohl někdo namítat, že Winter Soldier je lepší, ale tento názor je absolutně subjektivní, protože každý preferujeme něco jiného. Hlavním problémem, čímž se vracíme ke komiksu je Mandarín. Pro neznalé je to postava, která je spojena s originem Iron Mana, a také jedna z jeho největších nemesis. Jediný rozdíl tkví v tom, že Iron Man vznikl v komiksech ve Vietnamu, zatímco v MCU v Afgánistánu. Tento krok byl pochopitelný, protože Marvel se snažil přizpůsobit současné vojenské situaci. Problémem však je, že z neuvěřitelně silného záporáka udělali najednou joudu, který si jen hrál na hrozbu. Toto je fakt, který mně se jako twist neuvěřitelně líbil, protože jsem ho nečekal. Díky tomu jsem ochoten přejít i to, jak bylo s postavou naloženo. Rozumím však tomu, že tohle nemusí vzít každý. K úplnosti dodám jen to, že Marvel stoupl v očích zklamaných fanoušků aspoň díky Marvel One-Shot: All Hail the King. Tady bylo vysvětleno, že všechno není tak jednoduché, jak se zdá a Mandarín opravdu někde pobíhá. Za mě tedy jednoznačných 5*, ale chápu rozhořčení ostatních. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Líp to po přepálených Avengerech a k uzívání statické dvojce ani nešlo. Jak nehrát divadlo poté, co na zem dopadl blonďatý požírač lívanců s kladivem a New York ohrožovalo mimozemské vozatajstvo? Hrát čistou, místy až slapstickovou komedii, která se opírá o nejsilnější rys Iron Mana - sebeironii, neuctivost, drzost. Ne náhodou Black doslovuje devalvuje "posvátné" brnění, které se mění v hromadu recyklovatelného haraburdí. Stark se bez něj po většinu filmu obejde. Je to mechanik, miliardář, filantrop a pohodář, který neztrácí humor ani při panické atace. Sice sem tam cintá něco o vině, ale všichni víme, že jeho jedinou skutečnou vinou v trojce je, že zůstal prostořekým dítětem. Dobře, že ubylo osudovosti a trojka se drží skoro kabaretní noty se spoustou nádherných podklouznutí tam, kde začne podlaha pateticky lepit. Shane Black tomu dal maximální šťávu a energii. Nejde ani tak o akce, které mě ke konci tradičně štvaly otupující velkolepostí, jde o hubaté detaily, drobná gesta a jeden z nejluxusnějších (ne)marvelovských twistů. Favreau dokázal Iron Mana natočit jako zábavný komiksový blockbuster, Black natočil Iron Mana tak, jak ho vidí Tony Stark. Because he is the Iron Man. A parádně mu to lepí. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Určitě lepší než utahaná a ukecaná dvojka, akce je lepší než v obou předchozích dílech dohromady. Celá první polovina byla hrozně fajn, měla skvělé tempo, humor, Tony Stark mi konečně začal být sympatický, ale jako celek je pro mě Iron Man 3 zklamání. V jistém místě se z toho stala fraška (asi tušíte, co tím místem myslím), vím, stále je to Marvel a tak bych to měla brát s nadhledem a nebrat to příliš vážně, pokud dokážete přistoupit na tu hru tvůrců, budete se skvěle bavit, já na to ale tentokrát přistoupit nedokázala a musela jsem několikrát kroutit hlavou, bylo to velmi překombinované a taková závěrečná pasáž už na mě byla moc, to byl úlet. Celkově mi to zkrátka nesedlo. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Bohužel se mi kokainové drmolení Roberta Downeyho zajedlo na feťáckém Scanner Darkly (které jsem viděl až asi před rokem). Za skvělé a pozitivní tedy jeho hláškování považuji jen do určité rychlosti, dále už je to opravdu příliš chemické. Vlastně nevím, proč nejsem v pětihvězdičkové extázi, nejspíš jsem Tonymu Starkovi na konci fakt nevěřil? Nebo mi přišel motiv kolem padoucha a jeho loutek takový... nějaký... komiksový? :-))) Digitální orgie příliš digitální? :-))) No nic. Ale co se musí uznat, po obrovské době jsem spatřil důstojného Culkinova nástupce v roli neodolatelného 8letého chlapce. ()

Galerie (121)

Zajímavosti (111)

  • Filmování probíhalo na klasické 2D kamery, do třetího rozměru byl snímek převeden až v postprodukci. (karlik4801)
  • Keď Tony Stark (Robert Downey Jr.) vypočúva Mandarina (Ben Kingsley), mieri naňho zbraňou, následne má ruku zvislo vedľa seba a v ďalšom zábere mu už znovu mieri na hlavu. (ČSFD)

Související novinky

Marvel našel nového superhrdinu

Marvel našel nového superhrdinu

01.11.2022

Yahya Abdul-Mateen II (Aquaman, Ambulance) se musel kvůli nabitému diáři vzdát role v prequelu Šíleného Maxe Furiosa, jeho oceňovaná hra Topdog/Underdog na Broadwayi ale brzy končí (nebo minimálně… (více)

Shane Black a Robert Downey chystají film

Shane Black a Robert Downey chystají film

21.02.2022

Tak se zdá, že si režisér a scenárista Shane Black (Smrtonosná zbraň, Správní chlapi) a hvězda marvelovek herec Robert Downey Jr. (Iron Man 3) opět po letech zopakují spolupráci. Vedle zmíněného Iron… (více)

Úžasňákovi trhají rekordy

Úžasňákovi trhají rekordy

18.06.2018

Na pokračování oblíbeného animovaného hitu Úžasňákovi čekali fanoušci něco málo přes čtrnáct let. Letos se však téhle superhrdinské rodinky konečně dočkali a už můžou být klidní, protože film… (více)

X-Meni vs. Jessica Chastain

X-Meni vs. Jessica Chastain

15.06.2017

Simonu Kinbergovi, dlouholetému producentovi a scenáristovi x-menovské série, se splnil velký sen. Po mnoha letech se totiž probil do režisérské sesle a dohlédne na X-Men: Dark Phoenix, přímé… (více)

Reklama

Reklama