Reklama

Reklama

Kapitán Abu Raed

všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Abu Raed měl vždy velký sen - cestovat. Ale za hranice Jordánska se nikdy nedostal jinak než prstem na mapě, skrze stránky knížek či rozhovory s cestujícími, s nimiž se coby údržbář na letišti setkává už mnoho let každý den. A nyní je starý a osamělý a vše nasvědčuje tomu, že i tento sen nikdy nedojde naplnění jako mnohé ostatní. Jenže pak Abu jednoho dne nalezne kouzelnou čepici. Tedy ne, že by byla z pohádky, ale rozhodně se s ní dá dostat na velmi zajímavá místa. Je to totiž čepice kapitána letecké posádky. Dobráckého Abua ale na podvody neužije, a proto si čepici jen nasadí a prostě odejde domů. I tak ale magie pokrývky hlavy začne působit. Díky čepici si totiž Abua na ulici všimne malý chlapec ze sousedství, který hned všem svým kamarádům sdělí novinu, že u nich v čtvrti bydlí letecký pilot, a všichni se vydají za stárnoucím mužem na návštěvu. Tím se zrodí přátelství, které i letité tepny znovu dokáže naplnit nadějí a radostí ze života. V nezávislém, vysoce ceněném, láskyplném jordánském dramatu, které si odneslo trofej i z prestižního festivalu Sundance, v hlavní úloze exceluje čtyřiasedmdesátiletý Nadim Sawalha. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (21)

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Příjemný civilní snímek o lidskosti, inspiraci a pomoci druhým. Tentokrát tak trochu z jiného konce světa - Ammánu, hlavního města Jordánska. Charismatický Nadim Sawalha ve svých 74 letech hraje postavu Abu Raeda, letištního údržbáře. Jednoho dne najde v odpadkovém koši kapitánskou čepici a místní děti začnou věřit, že je pilot. Abu je samozřejmě nechce zklamat a tak jim začne vyprávět své příběhy z různých zemí. U většiny sklízí úspěch, ale ne všichni věří, že říká pravdu. Postupně se setkává s dalšími lidmi a snaží se jim pomoci s jejich problémy. Seznámí se s mladou a pohlednou letuškou, které táhne na 30 a její otec jí stále dohazuje všelijaké nápadníky. Ona je stále odmítá, ale jak stárne, začíná trochu pochybovat sama o sobě a o světu, který na ní čím dál tím více tlačí. Další, kterému Abu nepřímo nabídne pomocnou ruku, je malý chlapec, kterého otec využívá na prodej zboží, místo aby jej poslal do školy za vzděláním jako ostatní rodiče. Abu si ale od něj hned po ránu jídlo koupí a pošle ho rovnou do školy. Třetí a nejzávažnější problém má jméno domácí násilí. Neúspěšný a věčně opilý obchodník, manžel a otec dvou chlapců, který je Abuovým sousedem, postupně páchá fyzické i psychické týrání na své ženě a záhy dojde i na jeho syna. Abu neváhá a i v tomto případě se snaží pomoci. Když však nepomůže policie, rozhodne se jednat na vlastní pěst a to za každou cenu. Film má slušnou jak vizuální stránku, tak i tu hudební a to obzvlášť když uvážíme jeho rozpočet, který byl pouhé $2 miliony. Výborná je především hlavní postava důstojného a neobyčejného Abua, který dokázal změnit život několika obyvatelům Jordánska, jehož neokoukané a ve své podstatě i atraktivní prostředí je už takový malý bonus navíc. (7/10) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Za prvý musím pochválit krásu Jordánských žen. Rana Sultan je fakt nádherná ženská. Doufám, že tuto Jordánskou herečku sem do databáze někdo přidá, protože krom toho že je krásná umí ještě ke všemu hrát a to je dobrá kombinace. Nicméně největší prostor má pochopitelně Nadim Sawalha jako kapitán Abu Raed. Já ty jména píšu schválně, protože ty herce jsem vůbec neznal a myslím si, že za své herecké výkony si nezaslouží aby zde byli jen jako nějaký "no name". Velmi zvláštně dělaný film. Působí mile až úsměvně a z ničeho nic dokáže tvrdě udeřit, třeba scény z násilnickým otcem a manželem a pak se zase jako by nic vrátí k nádhernému vyprávění o člověku, který je životní outsider, ale jeho lidskost z něj dělá velkolepého chlapa. Nádhera a na rovinu říkám, že na konci jsem neměl daleko k slzám. Cinemaxu patří pochvala za to, že se nebojí uvést naprosto neznámé filmy ze zemí jejíž kinematografie je v ČR jinak zcela opomíjena a velmi citlivě u podobných filmů volí původní znění s titulky. ()

Reklama

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Svatá sprostoto. A tak se nám zasmušilý starec a emancipovaná pilotka rozhodli spasit svět. Hvězdu dávám za krásu pilotky (Enšpígle, pravdu máš) a za její vtipnou hlášku "Jdu se zastřelit.", když jí tatík dohazoval dalšího z ženichů. Jinak se nejedná o nic jiného než stominutovou, lacinou ždímačku plytkých emocí a sbírku těch neotravnějších žánrových klišé a navíc je to ukrutná nuda. Škoda, že to celé nejelo v duchu závěrečného pohádkového "Bylo nebylo...". Kdyby se divák alespoň dozvěděl něco o jordánských tradicích a životním stylu. Brak. [Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií] ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Prvé, a celkom príjemné, zoznámenie sa s exotickou jordánskou kinematografiou. Jednoduchý, uveriteľný príbeh o túžbach ľudí, pre ktorých je zložité tieto túžby meniť na skutočnosť. Krásna Nuur, dôstojný Abu a prirodzení detskí herci vytvárajú z tohto filmu plnohodnotné dielo, pri ktorom netreba prižmúriť jedno oko nad jeho pôvodom. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Film, který se pro mě stává nezapomenutelným a který se dotkl mého srdce tak, jako málokterý jiný snímek. Jordánskou tvorbu ani Jordánsko samotné neznám, a snad i to zapůsobilo ve prospěch filmu. Úžasné prostředí Jordánska je totiž jakýmsi milým bonusem pro českého diváka neznalého tamních reálií. K tomu sympatičtí v Česku neznámí herci, kteří umí hrát a jimž člověk věří každé slovo, každý pohyb, každou gestikulaci. Představitel hlavní role je nepřekonatelný a já myslím, že nemůže pochyb o tom, že svou roli zvládl naprosto bravurně. Stejně tak představitelka hlavní ženské role je nejen sympatická, ale i půvabná a krásná žena, na kterou se dobře dívá. Taktéž dětští herci se určitě pekelně snažili a je to vidět. Tenhle film řeší několik témat, a ať přijde na přetřes domácí násilí nebo zanedbávání školní docházky, vždy je to velice snadno uvěřitelné a hlavně ohromně zajímavé. Tenhle film se zkrátka a jednoduše povedl a je nutno složit poklonu českému kanálu Cinemax, který tento film u nás uvedl. Těžko odhadovat, jestli bychom se ho někdy dočkali ve Filmovém klubu na ČT2. Každopádně tohle první setkání s Jordánskem a jeho filmem pro mě zůstane stejně nezapomenutelné, jako když jsem před necelými dvěma lety viděl na Cinemaxu film z Maroka, kdy se taktéž jednalo o mé první setkání s Marokem a jeho filmovou tvorbou. Takže tenhle film rozhodně stojí za to vidět a ode mne získává plně zasloužených pět hvězd. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (3)

  • Kapitán letectva, kterého Murad (Hussein Al-Sous) mine cestou na letiště, je skutečným důstojníkem jordánského královského letectva. Jde o kapitána Ramziho Matalqu, otce režiséra. (Mr.Hudson)
  • Na castingu k filmu se štáb ptal jednotlivých dětí, co by chtěli v dospělosti dělat. Většina dětí odpověděla, že by chtěli být učitelem nebo lékařem. Malý Hussein Al-Sous odpověděl, že by chtěl být pilotem. Proto ho režisér Amin Matalqa obsadil do role Murada. (topesto)
  • Jde o první jordánský hraný film po více než padesáti letech. (Mr.Hudson)

Reklama

Reklama