Reklama

Reklama

Sedmnáctiletý Kurd Bilal přijíždí do francouzského přístavu Calais, aby se odtud dostal do Anglie za svou láskou. Na místě zjišťuje, že cesta do Anglie nebude tak jednoduchá, jak si představoval, a vymyslí bláznivý plán – chce přeplavat kanál La Manche. Neumí ale dobře plavat. V téměř neřešitelné situaci, s dluhem a bez prostředků uprostřed cizí země, se ho profesionálně i lidsky ujímá místní instruktor plavání Simon. Vzájemný vztah tragicky poznamená obě strany. Imigrantské drama Welcome přináší silný příběh i skvělé herecké výkony obou hlavních představitelů. Autenticky je tu zachycen život v komunitě ilegálů živořících v Calais s věčnou nadějí, že se jim podaří uspět na Západě, a zároveň s vědomím, že domů se už vrátit nechtějí. Film je natočen s dokumentaristickou strohostí a v minimalistickém stylu, i tak si zachovává emocionální působivost. [44. MFFKV 2009] [FFF 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Společně s dánským Maria Larssons eviga ögonblick je pro mě francouzské Welcome nejpovedenější film letošního Festivalu v Karlových Varech, minimálně tedy z toho malého vzorku, co jsem měla příležitost vidět. Na podobných filmech mě vždy fascinuje jedna věc; dokáží se zaměřit na nějaký problém současné společnosti, ale přitom nepůsobí jako dokument, vyprávějí příběh ze života a tedy se musí odprostit od všech megalomanských či extrémně vyhrocených scén, a přitom všem ani v jednom okamžiku nejsou nudné. Ba naopak, Welcome je neuvěřitelně poutavé a postava Vincenta Lindona pro mě byla větším hrdinou než kdy Chuck Norris. Velmi silné 4 hvězdičky. [44. MFF KV 2009] ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších francouzských filmů poslední doby vypráví příběh ilegálního přistěhovalce Bilala, kurdského chlapce, jenž se z francouzského přístavu Calais snaží dostat do Anglie za svoji dívkou. Silný příběh o nikdy nekončící naději zobrazuje chmurnou autentičnost scén převaděčství, jenž často končí tragicky. Bilal zjišťuje, že je velmi složité přejít hranice přes přísná bezpečnostní opatření a tak se v zoufalství rozhodne, že jediným způsobem jak přejít, je kanál La Manche přeplavat. Za doprovodu instrumentální a velmi smutné hudby, která měla zvýraznit touhu, s jakou je někdo ochoten jít za svoji láskou, jsem trpce sledoval poslední zoufalé kroky Bilala, jenž tak odhodlaně riskoval svůj život, aby se setkal se svojí dívkou Minou. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já teda neznám francouzský zákony, ale pokud jsou takový jako byly prezentovány v tomhle filmu, tak jsem doslova v šoku jaký existujou v tak kulturní zemi jakou Francie je fašounský pravidla. To asi Monsieur Nicolas Sarkozy pracoval přesčas, protože tohle nikdo jinej než tenhle sebestřednej skřet vymyslet nemoh. A to frantíci kritizovali USA za nedostatek humanismu. To by se z tohohle světa jeden posral, fakt. Jsem hrozně rád, že když něco selhává, neselhávají francouzští filmaři vemou kamerou, drapnou herce a jdou všem ukázat jak se věci mají. Silně emotivní příběh o klukovi kterej uslyší ve filmu všechno, jen ne to po čem touží.....Welcome. Tak co mocipáni, jste spokojený jak kurvíte tenhle svět. Stoupněte si do kolečka a zatleskejte si jak ste "dokonalý" a hlavně pozor, nechoďte do okrajových míst velkých evropských měst, tam jsou totiž výsledky vaši zkurevný práce, bída, špína, lidská beznaděj a vzájemná nesnášenlivost. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Nečekaně příjemné překvapení. Filmařsky, námětem, realizací. Vzhledem k tomu, že je zřejmé, že se jedná o věrné reálie současné Francie, velice překvapuje tamní netolerantnost vůči cizincům, stejně jako naprosto stejné rasistické pocity a postoje Francouzů k exotickému etniku, jaký kolem sebe vidím dnes a denně doma. ()

Langy10 

všechny recenze uživatele

Tak tohle drama bylo asi tím nejsilnějším, co jsem kdy viděl :(...... opravdu těžký drama... Nevim vůbec, co bych k tomu napsal, snad jen to, že jsem chtěl, aby ten film neskončil, protože to co dokázal Kurd Bilal to bylo moc odvážné... prostě kdyz jsem viděl trailer welcome, myslel jsem, že to bude vynikající a bylo, přsto, že je to franouzský film, tak je vynikající ... Úžasně film zachycuje Kurda jak mu pomáha valice hodný pán Simon (plavčík) , aby se kurd dostal za svojí přítelkyní, tak musí přeplavat kanál La Manche, prostě dokonalý film ... ()

Galerie (18)

Zajímavosti (2)

  • Severofrancúzske mesto Calais je od Britských ostrovov (konkrétne od anglického Doveru) vzdialené len 34 km. (MikaelSVK)
  • Ceny: MFF Berlín 2009: Cena ekumenické poroty, MFF Varšava 2009: Cena diváků, Cena Louise Lumièra: nejlepší film. [LFŠ 2010] (Krouťák)

Reklama

Reklama