Reklama

Reklama

Sedmnáctiletý Kurd Bilal přijíždí do francouzského přístavu Calais, aby se odtud dostal do Anglie za svou láskou. Na místě zjišťuje, že cesta do Anglie nebude tak jednoduchá, jak si představoval, a vymyslí bláznivý plán – chce přeplavat kanál La Manche. Neumí ale dobře plavat. V téměř neřešitelné situaci, s dluhem a bez prostředků uprostřed cizí země, se ho profesionálně i lidsky ujímá místní instruktor plavání Simon. Vzájemný vztah tragicky poznamená obě strany. Imigrantské drama Welcome přináší silný příběh i skvělé herecké výkony obou hlavních představitelů. Autenticky je tu zachycen život v komunitě ilegálů živořících v Calais s věčnou nadějí, že se jim podaří uspět na Západě, a zároveň s vědomím, že domů se už vrátit nechtějí. Film je natočen s dokumentaristickou strohostí a v minimalistickém stylu, i tak si zachovává emocionální působivost. [44. MFFKV 2009] [FFF 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

SeBig 

všechny recenze uživatele

Fakt vynikající film o kterým bych ani nevěděl kdyby mi ho kámoš nedoporučil. Film tak skvěle natočenej že vypadá tak skutečně to jsem dlouho neviděl je to hrozně smutny ale je to život no. Herci to zahráli taky perfektně jde vidět že se do svích rolích velmi vcítily. A je to taky trochu romantické co chce chlapec udělat pro životní lásku a k tomu mu pomáha moc milý chlapík který ho naučí plavat. Vubec jsem nečekal jak to dopadne je to smutny no.. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Dojemný příběh hrdinného kurdského utopence. Chci říct utečence. Jen nestačím kroutit bulvama, kolik zdejších humanistů zde opět perlí. Určitě ti stejní, kterým leží v žaludku čeští Romové, Vietnamci a Ukrajinci :) Co si tak domů pořídit jednoho milého Araba (Kurda) místo kecání o xenofobii a znechucením nad francouzskou přistěhovalečskou politikou? Co? Odpovím si za vás pokrytci. To rozhodně ne! Fuj, Francie, fuj fuj fuj!!! Nic, co bych potřeboval vidět ještě jednou. Oceňuji tak pouze kvalitní formální stránku snímku, natočenu je to vskutku podařeně, herecký výkon Lindona a Lioretův přístup bez příkras. Ano, jsem hovado a s chováním imigračního a policie souhlasím. Nad příběhem ovšem zaklapávám víko. Znovu si to určitě nepustím. 60% ()

Reklama

iamek 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně silný snímek. O Welcome přemýšlím ještě někdy teď , což už je záraku kvality. Pan Philippe Lioret vykreslil příběh realisticky až z toho běhá mrát po zádech. Je až neuvěřitelné co je člověk ochoten obětovat pro svou lásku, která je až na druhém konci kanálu La Manche. Herecké výkony na jedničku, stejně jako režie. A Lioret je neuvěřitelný sympaťák. [44. MFF KV 2009] ()

Saku 

všechny recenze uživatele

Kanal mezi Francii a Anglii ho zastavil po 4000km cesty (pesky) za svou milou. No ja nejsem zadnej tlustoch, ale po tydnu v Krusnych horach s batohem na zadech se vzdycky vracim jako bych zrovna prijel z Dachau. Tenhle kluk se uci plavat od piky a uz na prvni lekci ma hrudnik jak Michael Phelps?!? Vzpomenme na uzasnou promenu Hilary Swank v Million Dollar Baby a na spoustu dalsich, vedle kterych vypada Bilal jako kasparek. Tezce nadhodnoceny film. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Společně s dánským Maria Larssons eviga ögonblick je pro mě francouzské Welcome nejpovedenější film letošního Festivalu v Karlových Varech, minimálně tedy z toho malého vzorku, co jsem měla příležitost vidět. Na podobných filmech mě vždy fascinuje jedna věc; dokáží se zaměřit na nějaký problém současné společnosti, ale přitom nepůsobí jako dokument, vyprávějí příběh ze života a tedy se musí odprostit od všech megalomanských či extrémně vyhrocených scén, a přitom všem ani v jednom okamžiku nejsou nudné. Ba naopak, Welcome je neuvěřitelně poutavé a postava Vincenta Lindona pro mě byla větším hrdinou než kdy Chuck Norris. Velmi silné 4 hvězdičky. [44. MFF KV 2009] ()

Galerie (18)

Zajímavosti (2)

  • Severofrancúzske mesto Calais je od Britských ostrovov (konkrétne od anglického Doveru) vzdialené len 34 km. (MikaelSVK)
  • Ceny: MFF Berlín 2009: Cena ekumenické poroty, MFF Varšava 2009: Cena diváků, Cena Louise Lumièra: nejlepší film. [LFŠ 2010] (Krouťák)

Reklama

Reklama