Reklama

Reklama

Johnny a jeho motorkářský gang přijíždějí do Carbonville na soutěž motorek. Kvůli svému chování jsou však vyhozeni z města. Dostanou se do nedalekého Wrightsville, kde pokračují ve své hrůzovládě. (Cinemax)

Recenze (87)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Ve své době patrně značně kontroverzní film - o to víc je třeba ocenit, že dokázal být ZCELA NEZAUJATÝ … Vypráví o mládí - a potřebě revolty, která je nutná už jenom ze zásady: Pro pocit svobody a nezávislosti na generaci otců a matek s předpotopními názory a nepoužitelným životním stylem. Podařilo se mu dokonale předvést, jak se malé frajeřiny za (ne)příznivých okolností nekontrolovatelně násobí - a s neúprosnou logikou vyvolávají střety a velké průšvihy. A konečně nemohu opomenout velice charismatického Marlona Branda v roli Johnnyho Strablera, který si jako vůdce "Černých rebelů“ hraje na většího drsňáka, nežli ve skutečnosti je. Vůbec se nedivím, že se stal idolem žen a dívek - i vzorem opravdových mužů. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

"Trubte na poplach..." Darebný jinoch k pomilování Marlon Brando na svém pekelném oři rozpálí vás i asfalt na silnici dřív než luskne prsty. Válí jako kápo "mladých pušek" motorkářského klanu, brázdí americké provincie bez cíle. Jen tak volnomyšlenkářsky si štípnul lístek do ospalého maloměsta. Rozvíří místní prach pouliční, naruší chod "kuchyně domova" i veget místních zapadlých vlastenců. V mundúru z kůže se jménem na prsou a ikonicky vypálenými iniciály příslušníků "černých rebelů" na zádech, frajersky a vztekle podupává nohou ledabylé zahálky proti společenské mašinerii. Dým v báru zatuchlý rozčeří svěží vítr nesvázanosti a nestrnulosti zvenčí. Do oka padne mu dívka skromná, jeho slovy "smutná žába," avšak propašování do jejího srdce, není věc snadná. Povyky a výtržnosti se kupí. Poprask na rynku hláškující ranař Lee Marvin vyprovokuje. Zaprodanost tragiky se blíží. Zbyly jen střepy, které posbíral. Válečnou sekeru zakopal, dárek na usmíření a úsměv na tváři s pomyslným sbohem, lásko, zanechal. Je čas jet zas o dům dál... Marlon Brando odpálil vysoký nadhoz kultu "profese" rebelů. Stal se rytcem písma buřičského, poetou filozofie vzorců budoucí garnitury kompliců filmových "výtržníků." ()

Reklama

Zeebonk 

všechny recenze uživatele

S ohledem na rok výborný film s mladým, ale rozhodně ne skvělým Marlonem Brandem. On to sice je frajer, ale kdyby nemluvil jako negr a přestal tak nešikovně balit servírku, tak by mi byl možná i sympatický, ale už se v tom nebudu vrtat, kdo ví jak to tenkrát chodilo. Jinak jsem spokojený, i přes svou značnou naivitu jsem se ani na vteřinu nenudil, Lee Marvin je neodaletný a třešničkou na dortu je výborný konec. ()

Babous 

všechny recenze uživatele

Ikonický Marlon Brando s motorkou, v kožené bundě a s nakřivo posazenou čepicí je podobně jako James Dean či Jack Kerouac symbolem vzpoury teenagerů proti generaci svých rodičů. A o odlišnosti a generační propasti tenhle film v podstatě je. Např. když skupinka mladých motorkářů začne stařičkému barmanovi ukazovat, co to je rebop nebo když se ho ptají, co se v jeho malém městě dá dělat. Filmu kromě hlavních hrdinů rozhodně pomáhá i velice rozumná stopáž (hodina a čtvrt) a romantické scény (půlnoční projížďka na motorce prázdnou silnicí, drsný polibek v měsíčním světle). Závěrečná scéna je pak důkazem, že výraz obličeje (v Brandově případě lehký úsměv) často řekne více než tisíc slov. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Je to vlastne takovy western na motorkach.... Banda prijede do mesta, to "terorizuje" (z dnesniho pohledu naprosto neskodnym zpusobem), pak prijede dalsi banda (s vynikajicim Marvinem jako sefem) a to uz zacina bejt na mistni venkovany moc silny kafe. Pak trosku zmatku, na konci prejetej deda, ponauceni a konec filmu. Brando je sice zajimavej, ale kdyby se na konci neusmal, tak bych ohodnotil jeho postavu jako totalniho idiota. Takhle muzu hodnotit jako obycejneho idiota. Mary krasna. Necekal jsem, ze tenhle film bude nejaky ultimatni zazrak, a taky nebyl. Na druhou stranu uplne zklamani to neni. 3++ P.S.: zajimavosti je, jak malo je tam zastoupen HD...vetsina tech kluku ma jiny stroje, napr:: Velocette, Matchless, Triumph, BSA atd., vse import... ()

Galerie (44)

Zajímavosti (10)

  • Postava China (Lee Marvin) je založena na skutečném 'bikerovi' Willie Forknerovi, známém též jako "Wino Willy". (Mol)
  • Film byl v Británii do roku 1968 zakázaný. (formelin)
  • Námětem filmu byla povídka „The Cyclists´ Raid“ od Franka Rooneyho, která sama našla inspiraci v události známé pod jménem „Hollister riot“. Oslavy Dne nezávislosti v kalifornském městečku Hollister byly v roce 1947 spojeny s pořádáním motocyklových závodů. Během nich se někteří účastníci vymknuli kontrole a způsobili v dosud ospalém městě rozruch, který byl posléze zveličen senzachtivým tiskem. (Všežrout)

Reklama

Reklama