Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Gayové Goran a Sven Skooghovi jsou zcela idylický pár. Už delší dobu žijí ve velmi harmonickém manželství, mají půvabný dům na předměstí a jejich domácnost překypuje láskou a vřelostí. Navíc vše nasvědčuje tomu, že jejich štěstí ještě poroste, protože jim právě byla kladně vyřízena žádost o adopci a jejich domov by se měl brzy rozrůst o nového obyvatele - jeden a půlletého chlapce Patrika. Jenže ejhle, nesmíme zapomínat na to, že celý tento proces má v pařátech úřad, a to občas znamená dost podstatné komplikace. Proto také do poklidné čtvrti místo mrňavého dareby přichází dareba patnáctiletý, s kriminální minulostí, a návdavkem homofobní, až to není hezké. A teď co s tím. Kupodivu i v tomto případě může pomoci jenom přesně, za to intenzivně dávkovaná láska. Jenže milujte někoho, kdo vám dává takové kapky. V hlavních rolích švédské komedie z roku 2008 vystupují Gustaf Skarsgard a Torkel Petersson. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (50)

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Možno to bude znieť zvláštne, ale naozaj som o tomto filme dlho premýšľala. Ono totiž je svojím spôsobom veľmi zvláštny a dá sa povedať nevyrovnaný. Hlavná dejová línia je absolútne predvídateľná a klišovitá. Z môjho pohľadu sa ňou tvorcovia snažili potrhnúť fakt, že aj takzvaný "nenormálny" vzťah je vlastne z istého uhla pohľadu úplne normálny a funguje presne tak ako ten heterosexuálny. Tá menej viditeľná, ale o to zaujímavejšia línia tohto filmu sa odohráva na jeho pozadí. Vytvorilo ju prostredie a jej reakcie na adopciu a vôbec súžitie homosexuálneho páru, ktorý ukazuje, že napriek zákonným úpravám, zmeniť postoj ľudí zákon nedokáže. Spoločensky tolerovaná šikana, skrývajúca sa v posmeškoch, hlúpich poznámkach, pohľadoch či neadekvátnych reakciách...táto časť bola naozaj výborne vystihnutá. Celkovo z toho vychádza zvláštny guláš, ktorý však mne osobne celkom zachutil. Videné v rámci projektu 52 films by women. ()

carly 

všechny recenze uživatele

nie som už zvyknutá na titulky a švédština je trochu čudný kazyk, ale to je asi jediné, čo tomuto filmu môžem "vytknúť". príjemný soundtrack, skvelá práca s kamerou a presvedčivé výkony pomáhajú na svet priniesť obyčajne neobyčajný príbeh. vzniknuté situácie a reakcie zúčastnených na ne sú uveriteľné a ľudské. kým sa na konci filmu vytvorí nepravdepodobná rodina, musia si všetci prejsť cez nejaký ten srdcabôľ. lebo veci, ktoré za to stoja neprichádzajú ľahko. kladom je aj nenásilný spôsob, akým sú nám podávané jednotlivé príjemné aj nepríjemné situácie. ()

Reklama

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Klišé a póza, póza a klišé. Anebo už jsem těch ufňukanejch filmů o gayích viděla přespříliš. Ano, i tato komédie byla ufňukaná, plná bolestínství a sebestředné sebelítosti. Každý ten prvek, ehm, komedie, byl nasáklý obviněním normální společnosti, že není celá nakřivo z nenormálních věcí. Jako by se většinová společnost měla pořád cítit zahanbená, když si myslí, že normální je táta s mámou a dva tátové jsou "trapas" ( jak se odvážila říci jenom pubertální emo-dcera:]]] ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Tento skandinávský snímek mi v mnohém připomínal Snídani se Scotem, avšak oba tyto filmy mají spíše více odlišného než společného. Patrik je více drsný a realistický a potýká se se skutečnými problémy týkající se adopce homosexuálním párem. Najde se zde pár hluchých míst, ale v celkovém vyznění jde o lehce nadprůměrnou záležitost. Hudební stránka je sympatická, herecké obsazení vesměs dobré a samotný příběh sice jednoduchý, ale chytlavý. ()

jiri.twist 

všechny recenze uživatele

Když má film zde od tolika recenzentů stále tak vysoké hodnocení, tak to už něco hóódně znamená ... Já jen mohu přitakat mnohým – příjemný a milý lidský snímek, a je mi jedno, jak jej tady zařazujete, jestli „komediální drama nebo dramatická komedie“. Je fakt, že ve snímku bylo pár situací lehce dramatických a u jiných jsem se od srdce zasmál. Někdo tady napsal, že „oba dva byli sympoši“. Já bych do těch dvou (vlastně nyní už tří) zahrnul i Toma Ljugmana (Patrik), který ve svých 16 letech zahrál patnáctiletého „rošťáka“ s roztomilým kukučem skvěle a navíc pro mě byl Gustaf Skarsgård v obličeji naprosto k sežrání … 910109 ()

Galerie (13)

Zajímavosti (1)

  • Snímek byl v ČR v roce 2009 uveden na filmovém festivalu Mezipatra, kde získal Cenu publika. (Verka13)

Reklama

Reklama