Reklama

Reklama

Šerif David Dutton (Timothy Olyphant) z provinčního městečka Ogden Marsh má nudnou práci: jeho úkolem je dohlížet na pořádek v útulném zapadákově, ve kterém se většinou nic moc neděje. Jednoho dne se ovšem jeho město změní k nepoznání. Spořádaní spoluobčané se začínají chovat zpočátku jen podivně, postupně se z nich ale stávají zuřivé vraždící bestie. Zdivočelí sousedé a přátelé se množí, nákaza šílenství se rozšířila po celém městečku a obyvatelé se navzájem vyvražďují. Šanci uniknout nemají ani ti, kteří zůstávají normální. Město obklíčila armáda a ozbrojenci ve skafandrech nekompromisně čekají, až se obyvatelé Ogden Marsh navzájem zlikvidují... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (715)

POMO 

všechny recenze uživatele

Technická, atmosferická i herecká žánrová kvalitka, ktorá sa bohužiaľ zhadzuje lacnými klišovitými zvratmi (presne viete kdo, koho, kedy a ako v poslednej chvíli zachráni). Prvá liga v spoločnosti Úsvitu mŕtvych či 30 dní dlhej noci sa nekoná, The Crazies ostávajú o level nižšie. ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Nebudu lhát, ale The Crazies je pro mě velké zklamání a to hlavně po akční stránce. Jak tady už někteří píší, delší akce a úderné není moc (žádná pořádná top scéna). Herci si své odehráli a nejsou slabou stránkou filmu. Na to že je film „erko“, je krve a gore překvapivě málo…V hlavě mi zůstali hlavně dvě akce a to scéna v márnici s frčkou a akce v myčce. I tak tento film můžu doporučit. -7/10* ()

Reklama

Psema 

všechny recenze uživatele

Krutopřísná pecka, jejíž dějovou předvídatelnost (pointu jsem uhodnul cca po pěti minutách) bohatě vynahrazuje Eisnerův um, jehož prostřednictvím režisér s divákem manipuluje jak se mu zachce. Při lekačkách jsem skákal až ke stropu, při akci byl zaražený do sedačky, a jakmile šlo říznému Olyphantovi o krk (byť jsem věděl, že o něj přijít nemůže), málem jsem se v sedačce doškrábal až na molitan. Zajímavé, že ve správných rukách mají remaky smysl. Jen je nesmí dostat do ruky Bay a jeho banda patlalů. Na Eisnerův Útěk z New Yorku (pokud k němu nakonec dojde) se každopádně těším jako na máloco. A Timothymu bych prosil přihrát Snakeovu pásku přes oko. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Dvě věci jsou jasné: Za prvé, hodně dlouho se budu vyhýbat myčce aut :-) a za druhé, Eisner si u mě spravil pověst za průměrnou Saharu. The Crazies je horor, který celou dobu jede v rychlém tempu a málokdy dá divákovi prostor se nadechnout. A právě to mi trochu vadilo - vše je hodně rychlé, předem nalinkované, na strach tím pádem nezbývá takový prostor. Kdykoliv se ocitli hlavní hrdinové v nebezpečí, nebál jsem se o ně, protože maximálně do pěti minut už byli v pořádku. Lekačky jsou zde efektivní a čekané, nicméně většina na mě nefungovala. Alespoň, že obsazení se povedlo - Timothy, Radha a Joe, to jsou hlavní herecké pilíře tohoto snímku. Celou dobu jsem se rozhodoval mezi 3 a 4 hvězdami, ale za ten konec, který má nádech hodně černého humoru (až uvidíte, pochopíte) dávám horší 4 s tím, že očekávání (která pramenila z vynikajícího traileru) se nesplnila všechna. Škoda… ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Zatímco v sedmdesátých letech se reflektoval stav společnosti po prohrané vietnamské válce a její dopad na americké obyvatelstvo, na konci první dekády nového století je tím ústředním významem stav americké společnosti po 9/11, invazi, Guantanámu ad., přičemž survival horor je intenzifikován paranoidním thrillerem, což umožňuje vypovědět o pocitech široké skupiny lidí. PODIVNÍ jsou tak jeden z nejlepších horových remaků, který svou kvalitou překoná Romerův originál, aniž by významové roviny zplošťoval ("jen" je obohacuje) a měl potřebu cokoliv divácky zatraktivnit zakčněním, a zároveň jeden z nejlepších "ryzích" hororů poslední dekády, ve kterém je naprosto vše motivováno transtextuálně pro potěchu fanoušků. Mohlo by se zdát, že některé scény slouží k tomu, aby se postavy prokreslily tím, že se jim přidá trauma, jenže "odprásknutí místního opilce před zraky dětí na stadionu" či "nezabránění uškvaření blízké kamarády a jejího syna" je zde proto, aby se vyvolala určitá atmosféra a později to sloužilo k hororovému střetu s monstrem. A i když má někdo tendenci povzdechnout si nad tím, že Rkový rating nebyl náležitě využit, co se týče gore efektů, je to zcela vynahrazeno jednak až carpenterovskou nekompromisností (malé děcko hoří, kladné postavy chcípají jako první), jednak sérií intertextuálních narážek právě na vrcholná díla Carpentera, Raimiho, ale i Romera a Hoopera (jehož exploatačnímu opus magnum tento remake dluží vzhledem k práci se zvukovou stopou hodně). Takže vstupte do této "globalizované vesnice", teoretici masmédií a interpretátoři symptomatických významů si užijí stejně jako žánroví fanoušci. Pro mě zatím jeden z filmů tohoto roku (i když uznávám, že druhé REC je formálně progresivnější a SURVIVAL OF THE DEAD mnohem radikálněji přepracovává žánrová schémata k tomu, aby se vypovědělo o současnosti). P.S. Pokud se někdo v kině směje, pravděpodobně si užívá ono kubrickovské satirické podhoubí, které je korunováno aluzí na DR. DIVNOLÁSKU: http://www.youtube.com/watch?v=s4VlruVG81w . P.S. Ne ve všem, pod čím je nějak podepsán George A. Romero, jde o zombie. V tom filmu nejsou a nikdy nebyly zombie. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (10)

  • Ve vězeňské cele je mezi nápisy na zdích také nápis "Romero". (Chatterer)
  • Rory Hamill (Mike Hickman) má ve filmu zbraň Rossi Overland ráže 12 Gauge. (dc125)
  • Natáčelo se v Middle Georgii a v Lenoxu ve státě Iowa. Ve filmu si zahrál také Lenoxský baseballový tým. (Chatterer)

Související novinky

Vin Diesel – kladivo na čarodějnice?

Vin Diesel – kladivo na čarodějnice?

11.09.2012

Nedávno dokončil třetího Riddicka a právě v Londýně maká na Fast Six. Jedním z dalších projektů by mohl být The Last Witch Hunter. Alespoň by si to přáli ve studiu Lionsgate, které před dvěma lety… (více)

Willis hledá režiséry pro Past 5 a Red 2

Willis hledá režiséry pro Past 5 a Red 2

02.09.2011

V obou případech je fakticky rozhodnuto, že pokračování bude. Nebráníme se. S Die Hard 5 to studio 20th Century Fox myslí smrtelně vážně a Bruce taky, protože se aktivně zúčastňoval na výběru… (více)

Pošuk z Pařby krotí duchy

Pošuk z Pařby krotí duchy

27.02.2010

Zatímco Ivan Reitman připravuje Ghostbusters 3 (Bill Murray prý hned na začátku zemře a pak bude starým parťákům pomáhat už jen jako duch), konkurence chystá žánrový protiúder. Producent blížícího se… (více)

Co dál s Pandorou a Worthingtonem?

Co dál s Pandorou a Worthingtonem?

03.01.2010

Celosvětové tržby Avatara se během tohoto víkendu lehkou nohou přehoupnou přes 800-miliónovou laťku, což znamená tři věci: 1, hlavouni studia Fox budou střílet šampusy i dlouho po Silvestru; 2, šíří… (více)

Reklama

Reklama