Reklama

Reklama

Úctyhodní lidé

  • Itálie Gente di rispetto (více)

Mladá učitelka se nevědomky stává figurkou na krvavé mafiánské šachovnici... Do zapadlého sicilského městečka přijíždí mladá učitelka Elena – emancipovaná žena ze severu Itálie, která se náhle ocitá v pro ni neznámém světě, ovládaném a řízeném nepochopitelnými zákony. Brzy po jejím příjezdu vyděsí městečko záhadná série vražd. Kdo za nimi stojí a proč jako by vše směřovalo k osamocené nově příchozí, která se stává středobodem zájmu všech ve městě? Italský psychologický thriller vyniká pomalu budovaným napětím a lehce surreálnou atmosférou umocňovanou hudbou Ennia Morriconeho. Jedná se o jeden z posledních snímků režiséra Luigiho Zampy (Římanka, Otázka cti). (Česká televize)

(více)

Recenze (48)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nejlepší pozvánka na Sicílii. Sice asi nikdo z nás by nechtěl zažít to, co Elena, ale atmosféra tohohle snímku si vás plně podmaní, z technických kategorií bych vyzdvihl střih a samozřejmě dokonale vyladěnou hudbu. Žánrově se opravdu ze všeho nejvíc jedná o film mysteriózní, jakkoliv se tu neděje nic nadpřirozeného, jako divák jste odsouzeni "nemít jistotu" až do konce a vy tak můžete postupně přeskakovat jednu postavu za druhou a přemýšlet, jestli zrovna ta má v řádění mafie (nebo kdo za tím stojí) prsty. Milovník Nero opět miluje, Mason je nad věcí a O´Neill tomu dodává drzý šarm. Kolegy už zmíněný dokonalý český dabing (Filmové studio Barrandov dabing 1978: Eva Hudečková, Eduard Cupák, Míla Besser, Luděk Munzar a další umělci své profese) ještě podtrhuje skvělý dojem, tentokrát rozhodně platí že dabovaná verze lepší originálu. MOŽNÁ JEDEN Z PĚTI NEJLEPŠÍCH FILMŮ O ITALSKÉM JIHU. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Politický Krimithriller s báječnou atmosférou-lehkým surreálem, respektive strašidelné případy vražd děsí všechny v malém sicilském městě.. Kdo za nimi stojí, a proč vše směřuje k osamocené nově příchozí učitelce, která jakoby se stala středobodem zájmu všech ve městě. Atmosféra houstne, je vrahem snad buržoazní fašista, tichý filosof-učitel a skvělý milenec, nabobtnalý starosta či korumpující senátor...???! ()

Reklama

andrii 

všechny recenze uživatele

Náměsíčný taj svádí slunný kraj. Je to osobní. Mezi mrtvými a živými. Satisfakce za amorální běsnění, za bolest rodinné krve, tekoucí nitrem už mnoho let. A kdo je on? Přitažlivý profesor - knihomol, kterému by jistě žádná studentka neodolala. Sečtělý, leč nečitelný, žíznivý „Casanova," který koná. Zvlhlým erotickým pohledem, touhou sametových rtů, charismatem mužného hořícího těla. Opojné jsou večery, protkané vysokými milostnými plameny. Vášnivé schůdky do živočišného ráje "markýze z román/k/ů," vybuchujícího jako nášlapná mina, s polibky jen pro ni, pro cizinku, která "dobré věci" posloužila. Monarcha milování, jenž schůzky na loži občas vytrhne, podloží hovory, jak to vidí. Jakoby už navždy zakotvil ve své roli, opodstatněné volbou řadového občana střední třídy, který se rád, když je nablízku, chopí příležitosti. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Nevim, jestli k tomu přispěl dabing, ale hlavní postava mi připadala jako příšerná afektovaná kráva, která nemluví, ale hystericky řve. Nejradši bych jí zavřel hubu pěstí. Pak se tam objeví první mrtvola, tak jsem myslel, že začne nějaký vyšetřování. A ono ne. Fízl, kterej tu vraždu vyšetřuje, pro změnu začne hystericky řvát taky. Tak čekám, kdy přestanou všichni řvát, a začne se tam odehrávat něco zajímavýho, ale nedočkal jsem se. Objevujou se tam postupně další mrtvoly, což je akorát další důvod k tomu, aby někdo začal znovu hystericky řvát. Horko těžko jsem to vůbec dokoukal. Jedinej, kdo snese trochu přísnější měřítko, je James Mason. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Sicílie se vším všudy. Originální zápletka vyprávějící o mladé učitelce, která se stane primadonou místního obyvatelstva a kdo na ni sáhne, toho pešek bouchne a skončí s průstřelem hlavy na náměstí. Její zdánlivě neomezená moc stoupá až k okamžiku, kdy se konečně odhalí její krutá a svým způsobem jednoduchá podstata. Samotný závěr však dá tomuto obrazu báječnou trhlinu v podobě nelítostného "bumerangu manipulace", kterou si musí zákonitě každý vychutnat. Cha, chá, za takové finále nemůžu jinak než za plný počet. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (4)

  • Film je součástí filmové skupiny, která se zabývá a popisuje fenomén a důsledky mafie, což bylo v italské kinematografii v těchto letech obzvláště populární. Zampovi nebylo sicilské prostředí pro jeho filmy cizí, ze spolupráce s Vitalianem Brancatim vzešly dva z jeho nejlepších filmů, Anni difficili (1948) a Anni facili (1953), které se celé nebo zčásti odehrávají v tomto regionu. (classic)
  • Soundtrack, jehož autorem je Ennio Morricone, se stal jedním z nejznámějších hudebních soundtracků k filmům o mafii. (classic)

Reklama

Reklama