Reklama

Reklama

Pravá hvězda jde stále dál za svým – navzdory režimům, rozmarům osudu i plánům producentů. Německý film o mezinárodně proslulé herečce a zpěvačce Hildegard Knefové. Životopisný snímek o mezinárodně proslulé herečce a zpěvačce německého původu Hildegard Knefové stojí na dvou silných základech, které z něj dělají fascinující podívanou. První představuje herecké obsazení v čele s uhrančivě přirozenou a živelně bezprostřední herečkou Heike Makatschovou, která skvěle vystihuje elán a sebevědomost Knefové. Druhým je pak samotný životní příběh titulní hvězdy, který byl bohatý na vzestupy a pády, ale také na velké dějinné události. Knefová chtěla již od doby dospívání být herečkou, což se jí nakonec i splnilo, bohužel pro její kariéru se tak stalo na začátku čtyřicátých let v nacistickém Německu. Ve studiích UFA se seznámila s říšským dramaturgem Ewaldem von Demandowskym a stala se jeho milenkou. Když byla německá válečná mašinérie v posledním tažení, účastnila se spolu s Demandowskym obrany Schmargendorfu a byla následně zajata Rudou armádou. Po propuštění ze zajateckého tábora se vrátila do Berlína a začala se znovu věnovat divadlu. Záhy mohla díky Erichu Pommerovi, světově uznávanému německému producentovi, který se do vlasti vrátil s okupačními jednotkami, navázat na svou filmovou kariéru a stát se opravdovou hvězdou. To byl ale pouhý začátek její turbulentní kariéry, která zahrnovala prvotní nezdar v Americe, kontroverze v Německu, úspěch na Broadwayi, proražení do Hollywoodu a nakonec i ještě věhlasnější kariéru šansoniérky. Celou tu dobu si Knefová stála striktně za svým, nelitovala minulosti a nikdy se nenechala srazit na kolena. Také v osobním životě hodně zkusila a její impulzivní povaha našla ideální protipól až ve vyrovnaném, o osm let mladším britském herci Davidu Cameronovi. Životopisný film rámovaný návratem Knefové po letech do Berlína u příležitosti jejího koncertu ve Filharmonii se vrací ke klíčovým okamžikům jejího dospělého života a na základě textů jejího nejslavnějšího šansonu ilustruje jednotlivé vzlety a pády obdivuhodné sebevědomé a nepokořitelné ženy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (18)

Galahad 

všechny recenze uživatele

Další z dlouhé řady skvělých, současných německých filmů, tentokrát se jedná o biografický film o herečce, zpěvačce a spisovatelce Hildegardě Knefové (1925-2002), u nás poměrně neznámé (čemuž odpovídá i počet hodnocení), zato v Německu byla a je tato žena velikým pojmem srovnatelným s hvězdami kalibru Marlene Dietrichové, nebo Brigitte Helmové. Hnacím motorem filmu je představitelka hlavní role Heike Makatschová, která bravurním způsobem ztvárnila shruba 20 let kariéry Hildegardy Knefové, počínaje jejím přijetím do herecké obce v roce 1943, její boj o kariéru, lásku, uznání a v poválečných dnech dokonce i o holé přežití. Jak je u Němců v posledních letech zvykem, vypořádává se film i s minulostí (holocaust, berlínská zeď...) Já osobně jsem na filmu nenalezl jedinou chybičku, tudíž dávám plný počet. ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Tenhle film vás donutí milovat němčinu, a to sem píše člověk, kterému byla přes 23 let naprosto odpornou záležitostí a říkal jí hitlerovština. Vážně, kdybych zvládala všechny 4 jazyky, co se teď marně a zjevně navždy neúspěšně šprtám, vezmu němčinu z fleku na milost. Skvělá podívaná, která je svižně natočená a oslavuje život za jakýchkoli podmínek, neboť ať už je jakkoli nevlídný, vždycky z něho jde udělat show pro sebe, a to zjevně v čemkoli, takže i když jste třeba hudebně hluchý, může se z vás stát "nejlepší zpěvačku bez hlasu". Nevim co vytknout, tenhle život prostě stál za filmové zpracování, jelikož má všechno to, co si člověk může přát na filmovém plátně vidět. Skvělá záležitost s famózní Heike a pro mě osobně se stále více sežráníhodným Danem Stevensem (mlask). ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "V šestnácti v klidu jsem si řekla: JÁ CHCI. Chci všechno nebo nic !" ----- Nadaná, sebevědomá, cílevědomá, nezdolná - ale především tvrdá až necitelná, ochotná kdykoli se pro(v)dat za příslib příští oslnivé kariéry ve filmovém průmyslu. Nehodlám zkoumat, nakolik je ten obrázek pravdivý, nicméně zpočátku jsem nebyla schopná pocítit třeba jen stín náklonnosti k "Hildě", kráčející navzdory všemu a všem směle a bez skrupulí vpřed ... za vidinou hvězdné životní dráhy. Teprve druhá polovina snímku pozvolna mění úhel pohledu - a zobrazuje Hildegard Knef i jako impulzivní, citově strádající ženu, která kromě jiného hledá i smysl a naplnění svého života - a za svůj úspěch i za své štěstí musí zaplatit. Nicméně zpracování je velice sugestivní - a nevyhýbá se žádným stínům, které s sebou neklidná doba přinášela. A hodnocení ? Se sympatiemi či antipatiemi k hlavní hrdince by nemělo mít nic společného ... solidní 4* ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Herecká lady, temperamentní diva, pěvecká femme fatale Hilda pronásledována kaleidoskopem času dějin, "vdaná" za nápadníky umění. Vábení talentu in flagranti, tříštivé kapky herectví na hladině ambicí. Umělecká opona v angažmá napudrovanosti "vysvlečeného" showbyznysového oltáře, trysku slávy, výšin obdivu i jevišti hroznů seberealizace. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že jsem se rozmýšlel nad třemi hvězdami. Hlavně proto, že jsem herečku Hildegardu Knefovou vlastně až do tohoto filmu neznal, takže jsem nevěděl, co očekávat. Za precizně zvládnutý životopisný film si ale ještě tu jednu hvězdičku navíc rozhodně zaslouží. Moc se mi líbilo, jak se Heike Makatsch do postavy obula. Do toho výborná atmosféra světové války, pak poválečného období a nakonec i Hollywoodu. Tady by byla hloupost hodnotit míň. Tenhle životopis je totiž naprosto poctivým filmem se vším dobrým, ale i zlým, co životopis v sobě má. ()

Galerie (29)

Reklama

Reklama