Reklama

Reklama

Poslední zpověď Alexandera Pearcea

  • Austrálie The Last Confession of Alexander Pearce
všechny plakáty

Poslední zpověď Alexandera Pearcea je drama podle skutečné události o posledních dnech života irského odsouzence čekajícího na popravu za vraždu a kanibalismus. Píše se rok 1824 a britská trestanecká kolonie Van Diemen´s Land je peklem na Zemi. Pearcea připoutaného ke zdi v temnotě cely pod Hobartovou věznicí navštíví otec Connolly, kněz rodící se kolonie a rovněž Ir. Connolly tři dny poslouchá, co se skutečně dělo, když Pearce prchal tasmánskou divočinou. (Viasat)

(více)

Recenze (14)

tron 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá záležitosť, na ktorej je najneuveriteľnejší samotný príbeh - niečo také šialené a obludné sa len tak často nepočuje. Podľa skutočných udalostí. Samotný film dosť nuda, ale dá sa zvládnuť. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Tady jsem se ocitla díky své zvědavosti, protože jinak si nedovedu vysvětlit, proč jsem do toho šla. Velmi silné, frustrující a ne pro slabé povahy, kteří nemají rádi například horory (můj případ). Tohle byla totiž skutečnost a Michael Rowland měl tu odvahu, aby nám jí předložil ve filmové podobě. Brrr...už nikdy víc ! Přiznávám, že jsem chvílemi musela použít rychloposuv. Velmi drsné a deprimující, kde mě tahle zpověď donutila po skončení chvíli přemýšlet o tom, co úděsného dokáže s člověkem udělat nejen hlad, aby přežil, ale možná i podmínky, které vládly na ostrově Sarah, kde se s lidmi zacházelo jako se zvěří........ ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Parádní filmeček. Tam kde Van Diemen's land z roku 2009 končí, Poslední zpověď Alexandra Pearcea začíná. Tady si autoři vystačili s pouhými šedesáti minutami a přeci bych řekl, že snímek pověděl více, než poctivá rekonstrukce útěku vězňů z trestanecké kolonie ve Van Diemensově zemi. Delší stopáž by tu rozhodně nevadila už jen díky čarokrásným záběrům na přírodu... Pokud toto někdo srovnává s Ravenous a zdá se mu to jednotvárné, pak je zcela mimo mísu. Ravenous jsou de-facto úlet. Tento snímek je natočen podle skutečné události (Alexander Pearce *1790 - +1824 je skutečná postava i jeho činy) a kanibalizmus na rozdíl od Dravců nemá na uprchlíky žádné blahodárné a hojivé účinky.... Austrálie je zatraceně drsný (ano a v dlouhých úsecích jednotvárný) kontinent a trestanecké kolonie Jejího veličenstva byly budovány v těch nejodlehlejších místech, která bylo nutno vysušit, vykácet a zúrodnit. Nepohodlní, zločinci a recidivisté vyhoštění ze staré dobré Anglie byli ideální pracovní silou pro tyto úkoly. Jelikož úmrtnost v koloniích byla značná, nebyl až takový problém se do Austrálie dostat za hloupou krádež jídla.... A zde jsme u toho, proč tento snímek ač kratší je dle mého názoru lepší než následovník. Zamýšlí se právě nad tím, že trestanci byli normálními lidmi a zda z nich pobyt v kolonii místo nápravy neudělal ještě větší zvěř. Postava otce Connollyho byla skvělá a perfektně zhodnotila postavu Alexandra Pearce ať už po zločinecké, tak po morální stránce. ------ ,,Plný žaludek je vstupní podmínkou pro všechno dobro..." U mne je to za poctivé 4 hvězdy. * * * * ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Drama podle skutečné události. Působivá zpověd trestance odsouzeného na smrt. Akorát tak dlouhá, jasně mluvíci. Vyznání člověka, jehož okolnosti donutí dělat to, na co by neměl normálně ani pomyšlení. Vypjaté situace (nejen) ho mění v bestii, která chce pouze přežít. V tomhle případě to platí mnohonásobně. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Celkem slušně zpracovaný (zfilmovaný) „polo-dokument“ o krutých podmínkách v britsko-australských trestaneckých koloniích, dle skutečných událostí – místě kde bych se nikdy ocitnout nechtěl. Nádherná krajina, ovšem drsná, nemilosrdná a na mnohých místech naprosto nehostinná. Osm jich uteklo téměř bez zásob – hnala je vidina svobody, ovšem velmi záhy přišlo drsné vystřízlivění a boj o přežití a zachování zbytku lidskosti. Herecky to bylo zahráno vcelku obstojně, ale pasáže z města, kde se konala později poprava, mě moc nebavily. To jsem si spíš užíval onen útěk a postupné zabíjení uprchlíků. Jasně, nešlo o žádné terno – spíše jde o průměrné dílo, mělo to ale zajímavou atmosféru i děj, při kterém nejeden divák pocítí divné šimrání v břiše. Stát se kanibalem není zas tak těžké – nicméně lidské maso vážně „okoštovat“ nepotřebuju… ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Hodinová studie toho, kam až člověka může zahnat hlad. Prostředí Tasmánie, krásné i nehostinné, slouží jako podklad dramatu skupiny trestanců, kteří si během útěku sáhnou na dno fyzických i psychických sil. Jediný přeživší si pak následky nese až do svého hořkého konce. Zároveň se tu objevuje i obviňující prst namířený proti Angličanům a jejich počínání v Irsku, protože i oni nesli vinu za to, že se Alexander Pearce stal tím, čím se stal. 70% ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Osem ľudí utečie z trestaneckého tábora,ale prežije len jeden.Dobrá ukážka,čoho je človek schopný urobiť aby prežil.A to vrátane kanibalizmu.Tasmanská príroda je úžasne krásna,ale zároveň nepriateľská a izolovaná.Dej filmu sa odohráva na ostrove Tasmánia,vtedy sa ale ešte volala táto krajina Van Diemens Land a bola okupovaná Anglickom. Ale aj keď Alexander Pearce prežil všetky tieto útrapy,chytili ho,odsudili za útek a kanibalizmus a popravili v meste Hobart v roku 1824.A bol to Ír.Film trvá len necelú hodinu. ()

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Existenciálně laděná poslední zpověď vězně irského původu Alexandera Pearcea, jenž byl za své činy – vraždy spojené s kanibalismem, poté co utekl z britské trestanecké kolonie na Van Damien's Land (původní název pro Tasmánii) – popraven v Hobartu 19. července 1824. ~ "Pouhou" hodinu trvající vyznání se ze svých hříchů, natočené podle skutečné události, které se odehrává v kobce za přítomnosti otce Connollyho, prodloužené ruky boží, je syrovým zachycením úprku překrásnou tasmánskou divočinou. Překrásnou, přec prostou čehokoliv k snědku. Tento historický životopisný snímek bez žádného chození okolo horké kaše ukáže, jaké zvíře se může z člověka stát v mezních situacích, v době, kdy se mu několik dní nedostává jídla. ~ Film by mohl být mnohem delší a mohl třeba lépe vystihnout atmosféru úprku i nutkavé potřeby něco pozřít, ale na druhou stranu možná právě v jeho kratší stopáži tkví síla onoho příběhu a závěrů z něho učiněných, stejně jako morálního zhodnocení hlavní postavy. Silné. Doporučuji. ~ ~ Plný žaludek je vstupní podmínkou pro všechno dobro. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Film so silnou témou, ktorá rozhodne zapôsobí bez ohľadu na to, že je natočený dokonca podľa skutočných udalostí. Kanibalizmus s ľudskou tvárou, drsná krajina Tasmánie a uveriteľné okolnosti. Je úplne niečo iné, keď masový vrah a pošahanec v jednej osobe kúskuje svoje obete, ktoré dovtedy nepoznal, ako keď musíte porcovať telá ľudí, oddeľovať mäso od kostí a šliach. Ľudí, ktorých poznáte niekoľko mesiacov, poznáte ich po mene a predtým ste sa s nimi rozprávali, aby ste mohli nakŕmiť svoj hladný žalúdok. Pritom samotný film pôsobí nenápadne, pokojne by mu náležalo aj väčšie sebavedomie. Zaujímavá myšlienka celého filmu, ktorú asi nikto z nás nebude mať potrebu dokazovať "Plný žalúdok je vstupnou podmienkou pre konanie dobra". Len jedno mi vŕtalo hlavu a škoda, že to vo filme nebolo vysvetlené, prečo hlavný antihrdina kanibalizoval znova, keď vraj ešte mal jedlo v batohu (chlieb a syr)? ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Amen.------ Díky minimalistické uměřenosti a tichosti velmi drsné. Až na kost.------- Rowland nesmírně překvapil. ()

Teardown 

všechny recenze uživatele

Slabý odvar skvělých Ravenous, srážející do hladin průměru především přespřílišná monotónnost a vyčerpávající jednotvárnost, jdoucí ruku v ruce s nesofistikovaností scénáře, což se samozřejmě podepsalo na výsledném dojmu, který přesně vystihuje výraz, nemastný neslaný. Prostě další záležitost, po které za chvilu neštěkne ani pes. ()

Axident 

všechny recenze uživatele

Autentické. Velmi. Tím pádem pro leckoho příliš nudné a nedramatické. U mě úplná spokojenost a palec nahoru. Navíc krátká stopáž (59min.) je tak akorát! ()

AngelG 

všechny recenze uživatele

Tak tam kde mě Van Diemen's Land oslovilo a dostalo nejvíc, se tady ani náznakem nepodařilo.. celé to působilo až příliš amatérsky.. a co se týče herců, tak když bude člověk opět srovnávat, tak obsazení ve Van Diemen's Land tvořilo všechno a jejich výkony byly naprosto přesvědčivé a naopak mě dostávali do depresí, protože jsem to ani jednomu z nich nepřála.. naopak obsazení zde ve mě nevyvolávalo ale vůbec nic a člověku tak byli všichni poměrně ukradení.. a to by si filmy, které jsou hlavně postavené na lidském utrpení a osudech, neměli vůbec dovolit, obsadit někoho, kdo ve vás neumí vyvolat to, co by měl.. ()

Pitryx odpad!

všechny recenze uživatele

Skvělý nápad, vyžvanit v úvodu děj filmu. Ale i tak blbý nápad už tady byl. Čtyřicet bodů dolů za tuto krávovinu. Ono stejně celý tento „polohraný dokument“ stojí za starou belu. Snad něco za výpravu by se dalo dát, ale celkově to byla prostě blbina a jako takovou ji hodnotím. ()

Reklama

Reklama