Reklama

Reklama

Balibo

  • USA Balibo Conspiracy, The
Trailer

Obsahy(1)

Dráma sa odohráva na pozadí invázie Indonézie do Východného Timoru. Jose Ramos-Horta, obyvateľ Timoru a vtedajší minister zahraničných vecí, zláka novinára Rogera Easta, aby napísal príbeh jeho krajiny, aby sa o nej dozvedel aj zvyšok sveta. Roger sa však viac sústredí na piatich novinárov, ktorí mali rovnaké poslanie ako on, no stratili sa. (Skleni)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (16)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem o tomto problému ve Východním Timuru neslyšel. O to zajímavější tenhle film pro mě je. Jsem v podstatě rád, že film Balibo vznikl, protože tak, jak tento příběh natočil, by jen tak nikdo jiný neodvyprávěl. Je to neuvěřitelně přesné, místy až přehnaně dokumentární. Což je na druhou stranu trošku na škodu. Každopádně i proto ukáže všechno, co ti lidé tenkrát museli prožívat. A příjemné to rozhodně nebylo. ()

dsaiko 

všechny recenze uživatele

Uf. Hodně těžký až depresivní film o jednom světově "bezvýznamném" a pro svět nezajímavém konfliktu. Film s dokumentárními prvky dle skutečných událostí o surovém obsazení Východního Timoru indonéskými vojáky v roce 1975. Konflikt svět nezajímá, indonéská armáda útočí moderními americkými zbraněmi. Zkušený reportér se vydá hledat pět zmizelých australských reportérů, nalezne ale již jen jejich prach a svou smrt. Události o krutosti okupace a smrti australských novinářů se dostávají na povrch a do zájmu až po znovunabytí timorské samostatnosti roku 1999. Působivý, kvalitně natočený film vzbuzující emoce, který ale rozhodně není bezstarostnou rodinnou komedií. Jedinou mojí výtkou je trochu příliš jednostranně pojatý děj. ()

Reklama

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

30.5.2010 ~ Pravdivý příběh, který nikoho nezajímal a ani dnes moc nikoho nezajímá, z míst, která nikoho nezajímala a ani dnes moc nikoho nezajímají. Je rok 1975 a pětice australských novinářů, co si myslí, že ukáží světu pravdu, přijíždí do Východního Timoru. ~ Takhle by to mohlo začínat, ale nezačíná. Začíná to více méně v současnosti, kdy obyvatelé Východního Timoru vypovídají, jaké to tenkrát bylo. A v jednom z těchto příběhů se objevuje i postava pana Easta. ~ Pan East je zkušený reportér, dnes již ne nejmladší a tak by měl rád klid. A ten měl do chvíli, kdy ho navštívil poněkud neformální ministr zahraničních věcí Východního Timoru, nepožádal ho o pomoc a mimo řeč neprohodil, že tomu není moc dávno, co se v jeho zemi ztratilo pět australských novinářů. Ti sem vyjeli natočit něco o připravovaném válečném konfliktu, který je na spadnutí. Východní Timor totiž vyhlásil nezávislost. Ta mu ale příliš dlouho netrvala, za osm dní se chystala do země vpadnout Indonésie. East se tak dostává k hledání osudu oné pětice a zjišťování, co taková invaze v zapomenuté části světa znamená. Svět totiž něco takového nezajímá, jen další šarvátka kdesi v zemích třetího světa, jen další masakry civilních domorodců. A v téhle chvíli bude tak někoho zajímat, že jste novinář. Pche. Když strkáte nos, do čeho Vám nic není, jste v rejži. ~ Film podle skutečných událostí. V '75 skutečně Východní Timor vyhlásil nezávislost a skutečně do devíti dní vtrhla do země Indonésie a na víc jak dvacet let si tuhle část světa přivlastnila. S lidma se tu nikdo neprděl, kdo si všimne, že hnijí někde v džungli, když nezbude nikdo, kdo by o tom referoval? Austrálie na to kašlala, Spojené národy na to kašlaly, zbytek světa taky. A šest novinářů z australských kanálů 7 a 9 si řeklo, že o tom musí dát vědět. Ten šestý věděl, kdy má skončit, zbylých pět ale ne... A teprve v roce 1999 se příběh téhle zemičky dostává na světlo. Dost pozdě. Nezajímalo to nikoho tehdy, tak koho to bude zajímat po více jak třiceti letech, že. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

V roce 1975, po 400 letech portugalské nadvlády, prohlásil malý národ - Východní Timor svoji nezávislost. O 9 dní později jej napadla Indonésie. Svět se k této invazi otočil zády..... Poslechněte si jedinečný a nesmírně důležitý příběh. Píše se 7.12.1975 – předpokládám, že toto datum znáte. Ne? Potom vás asi problémy Austrálie moc nezajímají. V tomto snímku však ani historické souvislosti spojené s Východním Timorem zrovna moc napětí nepřináší. Máme tu 5 zmizelých novinářů, jejichž flashbacky z osudové cesty zapadají do historických souvislostí. Odhalení vesnice poseté mrtvolami – není mi jedno, co se tam děje, ale tato politika je mi na míle vzdálená. A nebaví mě to!! Nic na tom nemůže změnit ani krátké napětí ze setkání s okupanty. Je dokonalé, ale krátké. A jinak dopadnout nemohlo. Další příběh o lidech, kteří si mysleli, že jejich přítomnost (v nějaké) válce něco změní. Pro mě to jsou ,,DALŠÍ ZBYTEČNÉ OBĚTI“. Takže pokud je vám problematika V.Timoru ukradená, jděte radši na pivo. PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * Víte že? Během nadvlády Indonésie zemřelo více než 180 000 obyvatel V. Timoru. Tato nadvláda trvala do roku 1999. ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že první polovina až dvě třetiny filmu má spíše pomalejší tempo a nevtahuje diváka do děje. Spíše tušíme co se mohlo stát, než abychom děj intenzivně prožívali. O to nečekanější a surovější je poslední třetina filmu, ústící do nevyhnutelné tragédie. Našemu divákovi historické fakta mnoho neřeknou, není ani, kdo je Jose Ramos- Horta. To může ubrat vyznění snímku na působivosti, protože o krutostech, které se ve východním Timoru udály, jsme neměli ani tušení. Proto je dobře, že se točí filmy jako je tento! ()

Galerie (63)

Zajímavosti (2)

  • Filmovanie snímky prebiehalo na autentických miestach vo Východnom Timore, v hlavnom meste Dili a v meste Darwin, ktoré je hlavným a prístavným mestom Severného teritória v Austrálii. (MikaelSVK)
  • Film je natočený na motívy knihy “Cover Up“ od austrálskeho novinára Jilla Jolliffea. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama