Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psalo se tehdy léto roku 1966, čas užívání si prázdnin, absolutní svobody, pobíhání po polích a bláznění s kamarády. Ale dospívající Élise o žádné podobné zábavy nestála. Čím více jí její nejbližší oplétali hlavu krásnými sny a říkali jí milosrdné lži, tím více si uvědomovala děsivou pravdu. Pravdu, že její matka odjela za prací do Londýna, což zapříčinilo následný rozpad celé rodiny. Zatímco Élisin bratr Coco úporně hledá azyl v garáži, kde se pokouší o konstrukci „superauta“ a nejmladší Benoît se uzavírá hluboko do vlastního světa, otec boj o zachování alespoň trochu normálního stavu rodiny doslova vzdává, přemožen tíží nastalé situace. Dívka začíná chápat, že pokud nezasáhne ona, může se její svět a svět lidí, které má nejradši, brzy složit jako domeček z karet. Proto se také rozhodne vzít situaci do vlastních rukou a s pomocí všudypřítomné přírody i tiché podpory přítele, hluchoněmého pana Moucheho, začít bojovat. Čekají ji prázdniny, které ještě nikdy nezažila a jež vedou přímo k dospělosti v dramatu oceněném Kruhem vancouverských filmových kritiků a kanadskou filmovou cenou Jutra. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

vancho 

všechny recenze uživatele

Ďalší so zaujímavých frankokanadských (quebeckých) filmov (pozri napríklad Invázia barbarov a Nezbytnosti života). Rozpad manželstva rodičov a odchod matky z domu pohľadom dieťaťa resp. detí. Citlivo zobrazené, dobrý výkon mladej herečky ako Élise, pekné zábery prírody, človek má pocit akoby žil na vidieku. Celý film je pocitový, na deji a konci veľmi nezáleží. Ide presne o typ filmu, ktorý by si na seba v kinách komerčne nezarobil (v Kanade štát dotuje kinematografiu), ale môže pohladiť srdce cinefilov. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Každý zo súrodencov sa vyrovnáva iným spôsobom s faktom, že ich mama "zmizla" z ich života - na nejaký čas odišla. Popri tom zažijú starosti i radosti letných prázdnin. Nečakajte nič dramatické ani hlboké. Hoci sa pani režisérka snažila zachytiť vnútorné pocity a psychológiu, vypálil z toho priemerný film. ()

Reklama

tidwell 

všechny recenze uživatele

Nostalgie, prchává paměť, dětství plné malých radostí a velkých křivd, které se s dítětem nesou celý život. Tolik krásy, bolesti a něhy v jediném filmu, který není dokonalý (a lehce se pozná kde), ale především není patetický. Léa Pool se zde vrátila k poetice i tématům svých filmů z dob Emporte moi, konečně... ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama