Reklama

Reklama

Japonský příběh lásky a nenávisti

  • Velká Británie Japan: A Story of Love and Hate
Velká Británie / Japonsko, 2008, 60 min

Režie:

Sean McAllister

Scénář:

Sean McAllister

Kamera:

Sean McAllister

VOD (1)

Obsahy(1)

Sean McAllister je britský dokumentarista, kterého slavná BBC jednoho dne vyslala do Japonska natočit film o tom, co tuto zemi pohání. Představy byly různé, ale většinou se točily kolem neónů velkoměst a zaneprázdněných Japonců, kteří si nikdy neberou dovolenou. Nakonec ovšem Sean filmoval v malém městě a jeho hrdina Naoki byl úplně, ale úplně jiný. Naoki, někdejší radikální komunista a pozdější podnikatel, dnes třikrát rozvedený padesátník, pracuje na půl úvazku na poště a živí ho dívka dvakrát mladší než on. Ta má několik příjmů, z nichž nejpodstatnější tvoří gáže gejši… (Česká televize)

(více)

Recenze (27)

forsythia 

všechny recenze uživatele

Takovou míru strachu a bezvýchodnosti by kamera, která by se tímto způsobem vnutila do evropské domácnosti, těžko odhalila. Člověk přežívá jen proto, aby přežil. Svou práci nenávidí a vydělá si jen na to, aby se příštího dne zase probudil a šel do práce. Kolečko, které se chvíli točí, a když se porouchá, snadno ho nahradíte jiným. Depresivní. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Ona už vypadá dost unaveně a strhaně, v práci prý nenalézá uspokojení. On má smysl pro humor , nadhled, což moc lidí nemá. Zřejmě platí vysoký nájem někde v centru a popíjí po barech, když stále smrdí jenem. Oba jsou kuřáci což je vidět na jejich pleti. Když už to po 40 minutách začne být v jejich kutlochu a zaplivané čtvrti nesnesitelné, vyrazí se na výlet. Dědeček hosty v bytě kouzelně baví zpěvem karaoke. ()

Reklama

VanTom 

všechny recenze uživatele

Hodně otevřená zpověď japonského páru, příslušníků "nové rozrůstající se vrstvy v japonské společnosti, tzv. nejchudších pracujících", žijícího v maličkém bytě bez oken a i přes tvrdou práci v několika zaměstnáních neustále balancujícího na hranici chudoby. Dokument je to opravdu ostrý a kritický, ukazující, že západní kapitalismus v kombinaci s východní mentalitou (výsledky, výsledky, výsledky) a tradicionalismem produkuje navenek vyleštěné bohatsví, ale ve skrytu nelítostně drtí a vysává obyčejné lidi, kteří bez dostatečné sociální záchranné sítě mohou v mžiku skončit jako bezdomovci (nebo sebevrazi). ()

dawe04 

všechny recenze uživatele

Zapomeňte na hrdě se tyčící Tokijskou věž, hypermoderní infrastrukturu, luxusní restaurace a rej světel a barev. Tohle v Cestománii neuvidíte. Realistický, krutý, smutný i nevěřícný pohled na odvrácenou tvář japonské společnosti. "Hrdinům" budete držet palce po celou dobu a doufat, že vás v této fascinující zemi potkají jen výše zmíněné pýchy. ()

Reanimated 

všechny recenze uživatele

Po Strachu a chvění mě i zde čekalo jisté vystřízlivění z ideálů, které o milovaném Japonsku chovám. Teď už je mi jasné, proč se můj japonský kamarád ze studií ve Finsku nechtěl z Evropy vracet domů. Čeká ho tam tvrdá robota, v níž musí dokazovat oddanost firmě i celé společnosti. A nedej bože, aby byl neúspěšný. V takovém případě ho totiž podrží jen rodina, stát rozhodně ne. Skvělý komentář: gudaulin ()

Galerie (1)

Zajímavosti (1)

  • Po skončení natáčení obdržel pár finanční odměnu a přestěhoval se do třípokojového bytu s balkónem. Výrazného zlepšení doznal i jejich vztah. (Lumpy)

Reklama

Reklama