Reklama

Reklama

Skautská příručka pro chlapce

  • Velká Británie The Scouting Book for Boys

Obsahy(1)

Drama začíná nenápadně v karavanové osadě na jihu Anglie. Dospívající Emily a David jsou nejlepší kamarádi a spolu si užívají pohodové léto. Záhy je Emily nucena přinést oběť své mladické revoltě - opustit veškerý komfort a odejít z domu. Skrývá se v jeskyni na pobřeží a David jí ochotně pomáhá zachovat si suverenitu navzdory usilovnému hledání rodičů. Emily to možná nepociťuje, ale pro Davida začíná být situace nelehká. Pod tlakem okolí, tíhou nově nabytých informací a také prvních neznámých citů začíná nad sebou ztrácet kontrolu a nemá nikoho, komu by se mohl se vším svěřit. Tragédie čiré naivity popisuje tíhu dospívání a zároveň důležitost mezilidských vztahů. Jak málo stačí, aby se svět zbořil jako domeček z karet. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

hygienik 

všechny recenze uživatele

Jednoduchá civilná dejová línia ani jedno zbytočné slovo, predvídateľná a možno práve preto presvedčivá psychológia postáv a neuveriteľne silná atmosféra, ktorá v kontraste s dôležitosťou deja bola vystavaná na lyricky intímnych detailoch. (naháňanie oviec na lúke, pohladenie po tvári, skákanie po strechách...) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Hloupá, krutá mládež a ignorantští dospělí. Welcome to Britain. Od realistické psychologického dramatu se film kontinuálně vzdaluje. Dovídáme se stěží uvěřitelné (ale šokující) informace, policajti projevují neschopnost nebývalou i na filmové poměry a vše graduje činem ani trochu neodpovídajícím předcházejícímu chování postav (ale činem šokujícím). Jediným smysluplným vysvětlením by byla Davidova mentální retardace, ale obávám se, že šlo pouze o hercův nešťastně zvolený výraz. „Důležitou“ pomalostí tempa Skautská příručka jen zastírá svou dutost, fakt, že je filmem postaveným na jednom, nanejvýš dvou šokujících zvratech. Navíc filmem neobratně zrežírovaným, bez hereckého výkonu, kterému bych věřil, bez jednotného tónu – vytvářená intimní atmosféra je neustále nabourávána, tu větším davem lidí, tamhle nevhodně zvolenou hudbou. Když v psychologickém filmu selhává i psychologie, lepší vzít nohy na ramena (ať vás obohatí alespoň fyzickým výkonem, protože žádný velký psychický výkon vážně nevyžaduje). 45% ()

Reklama

marvan 

všechny recenze uživatele

Prozatím nejpříjemnější překvapení z třináctky soutěžních filmů letošního Febiofestu (2010). Film tematicky spadá do žánru bildungsromanu, navzdory jednoduchému ději a zápletce má slušný spád. Nepřehlédnutelný je výkon hlavní představitelky Holliday Grainger, který si svou živelností nezadá s oceňovaným výkonem Katie Jarvis ve Fish Tanku. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet £1milión║ Tak z jedného nič hovoriaceho filmu som ušiel a prebehol do druhej kinosály a tam sa vykľul rovnako bezvýznamní počin. Proste Anglicky chladné, bezdejové, nudné postavy, pasívny dej, film skončí a človek nevie čo veľké? tým vlastne režisér chcel vypovedať. /videl v kine: 30%/ (videl na festivale Art Film Fest 2010) ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Příběh o dětech, ale nikoli pro děti. Pro upřesnění jde o teenagery a jejich uvažování. Základní premisa i děj není nikterak originální (na britských ostrovech obzvlášť), což nemusí znamenat slabinu, ale to, že být dítětem ve VB, není žádný med. Mladí hrajou výborně, klasický syrová a civilní stylizace je už dneska u takovýchto britských snímků poviností a soundtrack je příjemně atmosférický. Jenže scénář má pár mušek, u kterých se občas chytáte i za hlavu a Harper úplně nezvládá vyprávět a bavit zároveň, takže tak cca 15 minut z filmu je úplně zbytečných a ten se tak zdá být mnohem delší než 100 minut. Některé scény jsou opravdu mrazivé, jiné příjemně romanticky naivní, škoda že se je tvůrcům nepovedlo na sebe lépe naroubovat, mohlo jít o víc než nadprůměrné drama. Emily a David jsou nejlepší kamarádi a vymyslí plán, jak zabránit Emilininu odstěhování, který nejenže není moc promyšlený, ale David ani neví, že pro Emily existuje ještě někdo, kdo je jí více než jen kamarádem... 70% PS: Febiofest 2010 ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama