Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po páde z koňa žije muž (Marcello Mastroianni) už dvadsať rokov na hrade v ilúzii, že je cisárom Svätej rímskej ríše Henrichom IV. Jeho psychiater (Leopoldo Trieste) preto vymyslí prepracovanú schému, aby sa jeho stredoveký sen rozplynul. (Arsenal83)

Recenze (5)

Cascabel 

všechny recenze uživatele

Hra natočená tak, aby ještě vyniklo, že jde o divadelní konstrukt, a jediným filmařským vkladem se zdála snaha o efekt. Jedna hvězda je za Mastroianniho, díky kterému se na to dá koukat. ()

StaryMech 

všechny recenze uživatele

Slibná výchozí situace, zralý Mastroianni, nadprůměrné okamžiky, Piazzola jako kulisa... Nakonec však není čím se nadchnout v tomhle nepříliš zábavném a podnětném divadle o vztazích mezi skutečností a uměním, takzvanou přirozeností a hraním rolí, pravdou a lží, zdravým rozumem a šílenstvím. Z mnou zhlédnutých Bellocchiových snímků mě "Jindřich IV." zaujal nejméně. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

V čs. kinodistribuci od roku 1987.  Pirandellovo drama je vystavěno důmyslně a má filosofický a etický přesah. Toto jistě přimělo Bellocchia k tomu, aby vše po svém vyložil a varioval nejednoznačným filmem zkoumajícím hranice mezi realitou a zdáním,normálností a šílenstvím, nejistotu normálního člověka před šílencem nebo šílenství předstírajícím, a mnoho dalších....Z dostupných recenzí je kvalitní rozbor od acquarello na webu Strictly Film School. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama