Reklama

Reklama

Poison Fire

  • Slovensko Jedovatý oheň (festivalový název)
všechny plakáty
Krátkometrážní / Dokumentární
Tanzanie / Nigérie / Nizozemsko, 2008, 28 min

Režie:

Lars Johansson

Obsahy(1)

Před více než padesáti lety začala firma Shell při deltě řeky Niger v Nigérii těžit ropu. Za tu dobu se jí podařilo zcela zdevastovat zdejší životní prostředí. Do řeky pravidelně uniká obrovské množství ropy, která v ní zabíjí veškerý život, a kvůli kyselým dešťům se tu už nedaří ani tradičním plodinám. Arogance firmy Shell vůči místním lidem došla tak daleko, že obří hořáky se zemním plynem se často nacházejí v bezprostřední blízkosti obydlí domorodců. Řada vesničanů tak trpí vážnými zdravotními problémy a o slibované finanční kompenzaci si mohou nechat jenom zdát. Dynamicky pojatý dokument přímočaře sleduje úsilí dvou místních aktivistek, které se společně s dalšími lidmi z ohrožených vesnic snaží u státních i mezinárodních soudů zjednat spravedlnost. Bohužel ani rozhodnutí nejvyššího nigerijského soudu ve prospěch vesničanů neznamená, že by firma Shell svou činností konečně přestala porušovat základní lidská práva. [Jeden svět 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument. Vážně nechápu, jak jsou lidi schopni žít v takovém prostředí, jaké v Nigérii panuje. Začínám opravdu nesnášet firmu Shell :) na druhou stranu je pravda, že život bez ropy si asi nedovedu představit, ale alespoň ty plyny by mohli přestat spalovat... ()

Lennie 

všechny recenze uživatele

V rámci festivalu Jeden svět jsem shlédla tento dokument, který je skvěle podaný a má hodně zvláštní atmosféru. Zanechal ve mně soustu rozporuplných pocitů a silný zážitek. ()

opicakuz 

všechny recenze uživatele

Film, zachycující životní podmínky vesničanů v Nigérii mě zaujal, leč nenadchnul. Jistě, je to strašné, když vám pár set metrů od vesnice neustále hoří oheň od spalovaných plynů a ve vodě vám bublá nafta. Na stranu druhou plně chápu Shell. Proč by vydával astronomické čísla peněz pro stavbu plynovodu přes moře jen kvůli vesničanům? Ekonomicky je pro ně výhodnější uplatit pár úředníků a je to. Z morálního hlediska to není správné, ale z toho finančního se to dá pochopit. Velice mě mrzí, že film je jednoznačně namířen proti Shellu a ten se ve filmu nemohl vyjádřit vlastní pohled na tento problém. A navíc nikde nebylo řečeno, že ostatní těžební společnosti dělají to stejné. Ke shlédnutí zde: http://opicakuz.desitka.cz/95-poision-fire-dokument-z-nigerie.html ()

Reklama

Reklama