Reklama

Reklama

Exegi monumentum?

(TV film)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Když se v popřevratovém nadšení odstraňovala z dobrovického náměstí socha svatého Jána, zřítilo se lešení, dva lidé přišli o život a historie zaznamenala poslední nepomucénský zázrak. Brzy se na stejném místě objevil pomník TGM a na jeho dvojí demontáž opět doplatilo několik místních občanů, kteří se při té příležitosti dopustili urážky majestátu Říše a později lidově-demokratického. Fatální shoda okolností? Nikoli, normální epizoda z českých dějin, jakých se v našich městech i vesničkách odehrálo nepočítaně. Faktem je, že obrazoborectví nám šlo vždycky lépe než zbožňování, a tak jsme rozmlátili, roztavili nebo odklidili do depozitářů desítky Leninů a Stalinů a Gottwaldů, ale předtím také Masaryků a Nepomuků a Radetzkých a Mariánských sloupů a bůhví čeho ještě. Oni nám totiž ti kultové, snad kromě Tatíčka, byli vesměs násilím imputováni. Třeba to svého času byly osobnosti, které v historii sehrály i pozitivní roli, ale jakmile je okolí začalo nekriticky adorovat, jejich charakter se změnil natolik, že likvidace pomníků je zcela oprávněná. A čím větší gauner, tím větší monument a tím obtížnější jeho odstranění - viz Stalin na Letenské pláni. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Stegman 

všechny recenze uživatele

"Obrazoborectví nám vždycky šlo líp než stavění soch, viz např. Mariánský sloup." - Už tahle věta ukazuje, že autor měl na věc silný vlastní názor a rozhodl se, že ho divákům předloží, i kdyby vlk na koze jezdil (nebo jak se to říká), jenže svůj konstrukt "Češi si ničeho neváží" opřel jen o pár příkladů, navíc mylných. - Např. ten Mariánský sloup by na náměstí dost možná stál dodnes, kdyby nebylo pečlivě připravené akce tehdejších anarchistů kolem Franty Sauera. Takže teorie o povaze národa zajímavá, ale tu a tam jaksi nesedí. Ve výsledku ten dokument spíš ukazuje na jinou pozoruhodnou vlastnost českého národa: na často zbytečné sebemrskačství. ()

Tanner 

všechny recenze uživatele

Hezky udělaný dokument o výrazných kultech osobnosti v naší historii. Oceňuji, že výklad byl veden souvisle pouze dvěma odborníky a komentářem. Dokument tak působil sevřeněji, než kdyby v něm promluvilo desítek lidí po dvou třech větách, jak bývá někdy zvykem. Využití dobových záběrů bylo také dobře zvládnuté. Možná bych uvítal trochu důkladnější rozbor vlastní funkce těchto symbolů, které jsou nesmírně významné pro konstrukci kultury, jejíž pomocí lidé chápou realitu. A je vidět, že když nejsou nejsou organickou součástí kultury, jsou jí vnuceny násilím či se změní společenské klima, neplní svou funkci a dříve či později z kultury zmizí, nebo jsou naplněny novými obsahy. Jsou-li však dobře integrované, mohou se nám dostat pod kůži, ani nebudeme vědět jak. Takže dokument byl opravdu fajn, líbilo se mi, že postihl i vlastní zpsůob, jakým byla hlavně za komunismu symbolika tvořena, aby z ní sálal požadovaný efekt. Je podstatné to neustále připomínat (což ostatně Česká televize činí opakováním týdeníků), abychom vůči tomu byli dostatečně citliví, což je obzvláště v dnešní, mediálně saturované společnosti, více než žádoucí. ()

Reklama

Reklama