Reklama

Reklama

Liverpool

(festivalový název)
  • Argentina Liverpool (více)
Argentina / Francie / Nizozemsko / Německo, 2008, 84 min

Obsahy(1)

Puristická road-movie o námořníkovi, jehož loď krátce zakotví ve městě Ushuaia na nejjižnějším cípu Argentiny. Nemluvný, rezignovaný muž se vydává skrz zasněžené hory na návštěvu rodiny. Nalézá matku, která jej nepoznává, a dceru, která chce peníze. Snímek má zcela vyprázdněnou dějovou strukturu. Jeho síla spočívá v důsledně pomalém rytmu a uhrančivých obrazech snímaných chladně distancovanou, převážně statickou kamerou. Místo slov k nám promlouvají brilantní barevné i prostorové kompozice, precizní zvuková stopa a autentické tváře představitelů. Jak říká režisér: „Polovinu života trávíme uprostřed rutiny, které si nikdo ani nevšimne. Chtěl jsem zachytit právě tyto minimalistické momenty, aby si divák uvědomil, co dělá se svým vlastním životem.“ (FEBIOFEST 2009) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (16)

Popluh odpad!

všechny recenze uživatele

WTF? Bože můj, tenhle 84 minut trvající "film" o několika pár minutových záběrech a cca čtyřech dialozích trval subjektivně několik hodin a dosud se mi nepodařilo logicky vysvětlit, jak jsem u toho mohl neusnout. Hůř snad pro mě letošní Febiofest začít nemohl. Pár mých teorií ohledně toho, proč Liverpool vypadal tak, jak vypadal. Režisér si při natáčení párkrát zdřímnul v momentě, kdy měl říct STOP (což vyustílo například v usnutí mého souseda/spolutrpitele v kině při jednom z brutálně dlouhých záběrů), přičemž například nechal herce ujít půl kilometru zasněženou krajinou. Nebo kameraman pracoval s novou kamerou na které věčně nemohl najít tlačítko stop, což se hodilo v momentě, kdy se při cestě do střižny ztratily 2/3 filmu (prakticky všechny dialogy a zajímavé záběry) a režisér se střihačem ho pak museli lepit právě z těch dlouhých záběrů, které by normálně využili jen v rámci několika málo sekund. Bojím se ale, že to byl tvůrčí záměr. :( Ať tak či onak, výsledek byl stejný. V průběhu projekce usnulo bezpočet diváků a asi kolem pěti jich odešlo ještě před koncem filmu. Nic proti artovým festivalovým filmům, ale co je moc, to je moc. ()

analog 

všechny recenze uživatele

1-tento film urobil reziser sposobom,ktory mu bol blizky. 2-rukopis tohto filmu mi nie je blizky 3-na projekciu by ste si mali vziat niekoho,kto je vam blizky 4-ak nemate nikoho po ruke,sadnite si k vychodu,ktory je vam blizky ja som si,bohuzial,sadol do stredu:-) ale podarilo sa mi splynut pripojit so skupinkou rusiacich ludi svojim odchodom...a odisiel som na net,ktory mi bol blizky a napisal tento komentar.o par minut odchadzam na balkov film pokoj v dusi.hadam ho tam najdem:-) ()

Reklama

Botič odpad!

všechny recenze uživatele

Film po lobotomii z něhož byla odebrána veškerá příběhová složka a schopnost komunikace s divákem na jiné úrovni než na té neverbální. Kategoricky nejsem proti minimalistickým snímkům ale Liverpool se nedá zařadit ani do této kategorie, neboť tvůrci při natáčení museli užívat hodně divné drogy, když se poté rozhodli vypustit tohoto nesnesitelně odporného krakena do světa. Má rada na závěr zní: ruce pryč...FEBIOFEST 2009 ()

Jansen 

všechny recenze uživatele

Film dlouhých záběrů a interpretační svobody. Alonsovi patrně šlo spíše podání obrazu jakéhosi místa kdesi hluboko v zasněžené pustině a obyvatel, kteří zde žijí, než o to vyprávět příběh, a tudíž sdělit nějakou konkrétní explicitně vyložitelnou myšlenku. I přesto, že takový styl pojetí filmu mám rád a nedělá mi problém nechat se strhnout pomalým tempem a táhlými záběry, u Liverpoolu jsem byl pořád nějak na pochybách, jestli to pan režisér tak úplně zvládá. Jestli do těch obrazů dokázal vtisknout duši dotyčného místa a jeho obyvatel. Alonso v diskuzi po filmu říkal, že jeho film možná plně oceníme, až si za několik dnů vzpomeneme na to zvláštní místo hluboko v horách a na obyvatele, kteří tam žijí. Ale já si na ně po pár dnes už skoro vůbec nevzpomínám. [LFŠ 2010] ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Příběh-nepříběh o třech dějstvích: Loď - Cesta - Doma, přičemž v posledním z nich se hlavní hrdina ztrácí a zůstává jen běžný život na vesnici. Ten je pro nás poučný sám o sobě; můžeme si nejspíš říct, že kdyby se zrealizoval plán na přesídlení (odsun) Čechů do Patagonie (Batalandu) po Hitlerově vítězství, asi bychom si zvykli žít i tam (dneska stejně celý den sněžilo a teploty se ráno pohybovaly pod nulou)... Současný film osciluje mezi "opulentním" a "redukcionistickým" přístupem (složité převádí na jednoduché; celek pouze jako soubor částí). Pojem "redukce" je významný nejen pro (tento film, ale i pro jiné druhy umění (třeba hudbu nebo filosofii, kterou rovněž řadím mezi uměni). Podobně se o filmu vyjádřil i Eodeon *****, z něhož cituji: "zdůrazňuje hodnotu každého záběru pro vyprávění a rovněž hodnotu jeho postavení mezi ostatními, a proto svádí diváky důsledně si všímat i montáže. Spíše než jiné filmy nás ponouká tázat se, proč v této chvíli přenesl pozornost jinam."... Nejprve jsem se domníval, že půjde o popis cesty tak, jak utkvívá v naší paměti po delší době: různé, (vetšinou chronologicky) neuspořádané úseky, různých délek a různých (dnes už sotva pochopitelných) významů; únavně dlouhé balení, krátká expozice v baru, atd. Později, když se ukázalo, že nejde jen o hrdinu, a pak, když se hrdina z filmu zcela vytratil (v podstatě byl vyhnán, vyobcován), doznal film existenciálně přesahující význam. Pozn: K samotnému Farrelovi nejspíš zaujmeme typicky ambivaletní postoj, jednak s ním "sympatizujeme" jako s jedním z nás, na druhé straně je nám úplně cizí. Liverpool se tak řadí do bohaté "existenciální" literatury, do šuplíku s "camusovskou" nálepkou Cizinec. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (1)

  • Cena: MFF Gijón 2008: Velká cena. [LFŠ 2010] (Krouťák)

Reklama

Reklama