Reklama

Reklama

Sloužil jsem ve wehrmachtu

(TV film)
Česko, 2008, 57 min

Režie:

Aleš Koudela

Scénář:

Martin Pekárek

Obsahy(1)

Byli obyvateli Československa a pomáhali budovat obranný systém na hranici své domoviny. Pak se podpisem pod Mnichovskou dohodou stali občany říše a museli narukovat do německé armády. Obyvatelé Hlučínska, které v historii předchozích dvou století několikrát změnilo úřední jazyk, vládu, geografickou i státní příslušnost, mají dodnes mezi sebou pamětníky a přímé účastníky světové války. Prošli si očistcem války, prožili ruskou zimu, hlad, zajetí, zranění. Po návratu byli vyšetřováni a diskriminováni. Osudy vojáků byly velmi pohnuté a dlouhou dobu se o jejich působení ve wehrmachtu z politických a společenských důvodů nemluvilo. Dnes žije na celém Hlučínsku pouze několik desítek vojenských vysloužilců a někteří z nich přinášejí v dokumentu Lenky Polákové a Aleše Koudely unikátní svědectví. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

ivamka 

všechny recenze uživatele

Nezabiješ? Budeš zabit. Výpovědi starých dědků nad hrobem, kteří mají vzpomínky živé, jakoby to bylo včéra. Zasáhl mně tento dokumen, i když byl natočen se zpožděním minimálně devatenácti let. Na jedné straně pocty a uznání a na druhé straně trapné mlčení. Byli povoláváni do služby Říše jen proto, že se narodili na opačném břehu řeky Opavice. Z té hrstky lidí, kteří se vrátili už většina nežije, zbylo málo svědků těchto dojímavých příběhů, které se opravdu vymykají z reality dnešních oblíbených vyvolených válečníků a milovníků jejich krvavých přestřelek. Mám ráda historické fotky a obdivuju ty, kteří byli schopni natáčet historické i když v té době jen dokumenty z bojů. Válka je svině at jste na té či oné straně a ti pánové nahoře neví, jak je krutá. ()

Reklama

Aky 

všechny recenze uživatele

Ne zcela objektivní, ale přesto zajímavý dokument o mužích z Hlučínska, kteří byli povolání jako říšští občané do wehrmachtu, se kterým pak prošli druhou světovou válkou. O jejich náladách a pocitech na počátku se mnoho nedovídáme, zato poznání toho, že válka je strašlivé svinstvo tlumočí opravdu věrohodně. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Veľmi ma zaujal tento dokument ,všeobecne rád počúvam rozprávanie starých veteránov akejkoľvek národnosti ,či už bojovali na tej či onej strane.Tieto príbehy sú veľmi zaujímavé a pre mnohých prekvapivé.To najzaujímavejšie rozprávanie prichádza v momente keď vojna končí a majú sa vrátiť do vlasti.Pre všetkých sú to kolaboranti a nacisti ,nikto nevedel pochopiť , že sa tam ocitli nedobrovoľne. Po vojne v zajatí sa k nim vlastní správali horšie ako nemci či rusi.Tieto príbehy nestratia silu ani po rokoch. Viac takých dokumentov.100%. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama