Reklama

Reklama

Newton: Temný kacíř

(TV film)
  • Velká Británie Newton: The Dark Heretic
všechny plakáty
Velká Británie, 2003

Režie:

Chris Oxley

Hrají:

Phillip Keiman

Obsahy(1)

Dokumentární film odhalující úplně jiného Isaaca Newtona, než jak ho známe z historických knih. Nyní ho poznáme jako vědce, který se na vrcholu své geniality obrátil k alchymii a teologii. (oficiální text distributora)

Recenze (3)

newer_more 

všechny recenze uživatele

Jako každý dokument od BBC, i tento má skvělé kostýmy a je skvěle natočen a koncipován do Newtonovy doby. Bohužel mu dávám jen 3*, protože informace o tajném kacířství Isaaca Newtona byly sice zajímavé, ale i tak jsem měla v půlce chuť to vypnout. ()

Hellknight12 

všechny recenze uživatele

Dnes pozreté po rokoch. Docela fajn spracovaný dokument. Nie je to nič prelomové ale informácií je tu za 50 min celkom dosť. Dokumentov na Newtonov život je bohužiaľ málo tak sa človek uspokojí aj s týmto. Samozrejme, že sa spomína Newton aj v dokumentárnych seriáloch ako je napríklad Cosmos, Space atď ale všade sa spomínajú len jeho úspechy a teórie najlepšie spracovaný príbeh má asi v seriáli Cosmos z roku 2014. Tento dokument sa hlavne zaoberá jeho menej populárnou stránkou a to záujmu o alchýmiu a vykresľuje ho ako náboženského fanatika, ktorý odcudzuje celú cirkev. Ono je to zaujímavé ale počúvať 50 min stále to isté a len minimálne o jeho živote a jeho myšlienkach. Čo ja viem? No nič každopádne dokument odporúčam každému kto sa zaujíma aj o jeho tajný život. Celkové hodnotenie za mňa je 60%. ()

Reklama

karnifex odpad!

všechny recenze uživatele

Na BBC překvapení - negativní! Velmi nedůvěryhodný "dokument" - hlavním zdrojem informací jsou zašifrované Newtonovi soukromé spisky, které rozluštil(?) nějaký ekonom, který si je koupil v aukci. U vyjadřujících se odborníků(?) není uvedeno jméno ani funkce, takže není jisté, jestli jsou to univerzitní profesoři nebo jen chlapi z hospody (osobně mi připomínali spíš ty druhé). Hrané scénky z Newtonova života působí trapně. BBC? Spíš taková novácko-primácká úroveň. ()

Zajímavosti (1)

  • Je možné všimnout si, že Newtonově postavě se v průběhu filmu mění barva očí z tmavě hnědé na světle modré a naopak. (newer_more)

Reklama

Reklama