Reklama

Reklama

Bitva proti proudu

Obsahy(1)

Řeka jako modlitebna. Tak vnímají vodní tok Klamath původní obyvatelé severní Kalifornie, lovící ve stříbřitých vlnách lososy. Jejich život však narušilo vybudování čtyř přehrad pro přečerpávací vodní elektrárny na horním toku řeky. Ryby nemohou přirozeně migrovat proti proudu, kam se pravidelně vrací třít. Elektrárny navíc znečišťují tok nebezpečnými toxiny, které se vytvářejí ve stojatých vodách přehrad. Příslušníci a příslušnice několika indiánských kmenů proto vedou svůj boj proti společnosti provozující elektrárny. Jejich úsilí musí být o to silnější, když se novým majitelem stává akciová společnost, v níž je velmi těžké dovolávat se společenské odpovědnosti... Dokument Bena Kempase neukazuje pouze donquijotský boj několika jedinců proti arogantním byznysmenům, ale problematizuje také otázku života etnických menšin v nelítostném kapitalismu a ve společnosti, kde jsou lidé stále poměřováni podle barvy pleti. Jaká práva dnes mají původní obyvatelé, jimž země historicky patřila? Nakolik je jejich životní styl nepochopitelný či přitažlivý pro ostatní. (Jeden svět)

(více)

Recenze (5)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí téhle agitky mi nedá jinak, než se zamyslet nad tím, co je vlastně horší - mediální indiáni, mediální cigáni, mediální židi... ...či jakékoli jiné ty všelijaké trendy >mediální< "menšiny"... °-/ . . . Každopádně vidět vypasené vymóděné >děti prérie< - ty rádoby velké bojovníky s americkým snem, přitom provozující kasína, jezdící v desetitisícidolarových megapikapech s nenasytnou spotřebou benzínu, v typicky předměstských barácích s klimatizací nacpaných zbytečnostmi moderního života žeroucími kvanta elektrické energie měšťáčtější než kdejaký černo-bílý americký měšťák - jak mediálně roní krokodýlí slzy a folklórně blábolí pro bílou kůži cosi o starých časech a zvyklostech... Jojo, medvědí služba údělu rudého muže, že... Až odpudivé! . . . Lososi nelososi - prachy, prachy, prachy - to je to, oč tu v tomhle falešném a pokryteckém německém (...cotožeto?!?...) >dokumentu< běží... Jenom jde o to, komu jich zůstane víc v kapsách... Manitou se na věčných lovištích musí obracet... - - - - - (Poprvé viděno 9.6.2011 na >říčném prostoru< , hodnocení 11., komentář zde jako první - 10.6.2011) ()

whack 

všechny recenze uživatele

Toxický hnoj a iné ekologické katastrofy, ktoré postihli kedysi živú rieku Klamath v severnej Kalifornii, vďaka výstavbe štyroch hydroelektrických priehrad, mali iba v roku 2002 za následok uhynutie 70 000 dospelých lososov. Členovia kmeňov Karuk, Yurok a Hoopa sa stavajú na odpor a prinášajú úspechy. Odhodlanie organizovaných ľudí môže poraziť aj korporácie, ako PacifiCorp. Bez takýchto ľudí by to tu vyzeralo už ako na Marse. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

KLAMATH je řeka v severním části Kalifornie. "Bitva proti proudu" je o ní. A co já o tom?, ... jsem přítelem krásné, panenské přírody, která ještě není bezohledně a někdy nenahraditelně zničena lidskou hamižností a necitelností. Proto se rád vracím do hor plných čistých pramenů, potůčků a chůzí poznávám to málo, co lidstvu ještě zůstává zachováno. Ne, nemylte se, nejsem žádný pomatený ekologický aktivista, a ani bych jím být nechtěl. Nedávno jsem si neznalý jména Klamath zakoupil nové trekové horské boty s označením Klamath (http://www.keenfootwear.cz/boty-keen-klamath-man-10058.html). Jsou mimochodem velmi pohodlné a lehoučké. Tehdy jsem ještě netušil, co znamená jméno Klamath. Po několika měsících jsem zcela náhodou zhlédl v TV dokument "Bitva proti proudu" a bylo mi jasno. Pojmenování zmíněné obuvi je pravděpodobně po již zmíněné velké lososí řece. Zatímco Klamath (boty) jsou kvalitní a zdravé, Klamath (řeka) je nemocná. Hodně nemocná. Tento dokumentární pořad nám všem názorně ukazuje, kam vede lidská bezohlednost a chamtivost a co nás všechny toto jednání v konečné fázi vlastně stojí. Vůbec tady nejde pouze o menšinu indiánských kmenů a jejich zdroj obživy, nýbrž o ničení životního prostředí nás všech, tedy celého lidstva. Tohle je třeba si uvědomit a razantně a nekompromisně proti tomu bojovat. Proto absolutně nesouhlasím s názorem igi B. či venca163. Z jejich názoru jasně vyplývá naprosté nepochopení problému řeky Klamath (tedy vlastně problému celého lidstva, nikoliv jen indiánů samotných) a dokonce lze z jejich názorů také rozpoznat jistá dávka rasismu a snad i závisti vůči původním obyvatelům pobřeží řeky Klamath a nejenom proti nim. Za takový názor bych se styděl igi B !!. Elektrická energie je jistě potřebná, ale v dnešní době s přihlédnutím na životní prostředí se nutně musí energetické výrobní giganty přesměřovávat na výrobu takovým způsobem, aby vyráběly energii co možná s nejmenšími zásahy do citlivé rovnováhy naší Země. Alternativy se nabízejí -— solární či větrné elektrárny, citlivě a vhodně umístěné někde v nenápadných a odlehlých místech od lidských obydlí jistě splní svůj úkol bez zbytečných ekologických pohrom. Navíc jsou snadno a levněji odstranitelné. A že je takových míst, především v USA, v tak rozlehlé zemi, zatraceně hodně. Samozřejmě v přelidněné Evropě je tento problém ještě větší. .... Z výše uvedených důvodů půjdu v hodnocení tohoto dokumentu naprosto proti všem, kdo jej považuje pouze za odpad či zdroj filmařského narýžování peněz. Tento dokument chápu jako účelnou a správnou podporu v boji za zachování životního prostředí na této Zemi. Obdivuji vytrvalost a úspěchy té malé hrstky bojovníků. !!!!! Nyní aktuálně i u nás !!! Viz http://www.novinky.cz/ekonomika/271390-pstruzi-z-ceskych-rybich-farem-obsahuji-toxicke-latky.html ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Přesně jak říká igi B., člověk se při sledování nemůže a nechce přiklonit na stranu indiánů. Tři hvězdičky jsou právě za to, že je tady (leč to určitě nebylo záměrem) hezky ukázáno, jací šaškové tihlecti "indiáni" jsou. No a úžasné záběry americké přírody, kvůli tomu jsem na to vydržel koukat. (55%) ()

Reklama

Reklama