Reklama

Reklama

Jerusalema

  • Jihoafrická republika Gangster's Paradise: Jerusalema (více)
všechny plakáty
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Nový snímek uznávaného jihoafrického režiséra Ralpha Zimana se ve šlépějích šokujícího Města bohů vydává do ulic nejlidnatějšího města v zemi, Johanesburku, kterému vládne pouliční násilí, kriminalita a gangy chudáků, kteří už dávno ztratili ambice chovat se lidsky. A patří mezi ně i Lucky Kunene, téměř negramotný mladík pracující na benzinové pumpě, jehož životním snem je vlastnit sérii nablýskaných bavoráků, dům s výhledem na moře a mít za manželku chytrou a vzdělanou ženu. Jenže cesta k naplnění těchto představ vede pouze skrze peníze. A když padne poslední možnost, jak se dostat do školy, rozhodně se Kunene uspět jinak. Proto začne se svým nejlepším kamarádem Zakesem krást auta. Za Datsun si pořídí nový oblek, za zcizenou Toyotu novou lednici, za Mazdu velkou hi-fi soupravu a než se oba nadějí, trčí Kunene a Zakes až po krk v organizovaném zločinu. A navíc se vinou marxismem zaslepeného Nazaretha připletou i k ozbrojené loupeži. Pak už je pozdě chtít utéct a skrýt se jinde. Komu se jednou dostane snadno nabytý luxus do krve, nikdy se touhy krást již nezbaví. A proto i v Hillbrow, kam oba muži odejdou, je jim v patách stále jen překračování zákona a podvádění. Nakonec si vyšlápnou i na místního narkobarona. Ulice se začínají měnit na válečnou zónu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (98)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Vynikající gansterka z Jižní Afriky s hromadou napětí, nabušenou režií, adrenalinovou akcí a rozpočtem české rodinné komedie? Nevěřil bych, kdybych to neviděl na vlastní oči. A je určitě zajímavé, že film se nesnaží prezentovat chudobu jihoafrických ghett nějakým drastickým způsobem, ani nelamentuje nad vykořisťovatelským bílým mužem, jenž může za všechny problémy místních černochů, ale naopak nechává svého černého (anti)hrdinu házet falešná nařčení z rasismu a "apertheidní politiky" na všechny strany a využívat je ke svému prospěchu. Film, který nechce, aby divák litoval hrdiny z politováníhodných poměrů má u mě vždycky plus. 85% ______ P.S: V okolních komentech chválená hudba mi přišla poněkud nezapamatovatelná. Asi proto, že hudebníci neangažovali žádnou vuvuzelu :) ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Podobné jako City of Gods, ale vzdáleně né tak dobré, přesto se jedná o nadprůměrný film z neobvyklého a opět drsného prostředí, který má co nabídnout. Líbí se mi sledovat příběh jak z mladého kluka vyroste plnohodnotný gangster a obávaný člověk dané lokalty, Zábavné je to dostatečně, místy slušně drsné, takže jo tyhle filmy mě začínají bavit. 80% ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Keď už sa toľko film porovnáva s presláveným 'Cidade de Deus', tak mal dostať tiež aspoň toľko priestoru a možnosť ukázať sa svetu, pretože si to rozhodne zaslúži. Veľmi sľubný gangsterský film, ktorý vám zaručí spokojnosť, pokiaľ už budete unavení od pozerania naháňačiek po newyorkských ulíc v starých fordoch typu T, či strieľaní z klasických thompsonoviek. Ale samozrejme aj vtedy, keď budete mať chuť vidieť film s dobrými hereckými výkonmi, dobrou prácou kameramana a so zaujímavým výberom hudobnej zložky. Film o tom, že gangstrom môže stať človek aj vtedy, keď chce pre svojich ľudí naozaj len to najlepšie, čo je oproti klasickým caponeovkám trošku irónia, a je o to smutnejšie, že pravdivá. 85%. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Více než proklamované Město bohů, které při prvním setkání Jerusalema nejvíce asociuje, vidím sounáležitost v Americkém gangsterovi, tentokráte na hodně osobitý jihoafrický způsob. Režisér Ralph Ziman podle vlastního scénáře natočil skutečně hodně originální gangsterskou ságu o vzestupu a pádu Lucky Kuneneho z černošské čtvrti Johanesburku a snímek ozvláštněn jihoafrickými reáliemi skvěle pozvolna graduje i střídá tempo (rámec sociálního dramatu nenápadně přerůstá v kriminální příběh z prostředí jihoafrického slumu i předměstí tamního velkoměsta, přičemž je místy umně odlehčen scénami s humorným kontextem - nezapomenutelné je zvláště kradení prvního auta...). Vyzdvihnout nutno především mizanscénu, jelikož s ní stojí i padá autentický dojem z celého díla - a je vskutku povedená (navíc místy je film proložen patrně autentickými záběry přímo z ghetta, ovšem popisované scény nikdy nemají ryze dokumentární rozměr, spíše slouží k dotvoření koloritu) ... a jak už u exotických snímků bývá zvykem, skvostná je hudební složka filmu, která výsledný dojem taktéž utváří ne zrovna marginálně. Jerusalema je opravdová filmová jízda a měla by se dočkat stejných ovací jako třeba Boyleův Milionář z chatrče... Podobné filmy: Americký gangster, Město bohů, Milionář z chatrče ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Rozhodně velmi zajímavý film, skvěle natočený, nabízející pohled na problematiku v JAR z obou úhlů.Od vzestupu černošského chlapce ze slumu až po pád v dospělosti.Jenže nic není černobílé, jak se zdá a okolnosti vás semílají.Krádeže, drogy, prostituce, problémy všech velkých měst.Nádherná hudba, která tuto gangsterku doprovází, skvělá režie i herci....velmi silná čtyřka. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (7)

  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo v metropole Juhoafrickej republiky - Johannesburgu. (MikaelSVK)
  • Jméno Jerusalema vzniklo z myšlenky, že oblast Hillborow ležící na kopci při pohledu z dálky připomíná Nový Jeruzalém. (Caaslav)
  • Mix jazyků, který se ve filmu vyskytuje, se nazývá Tsotsitaal. Jde o slang, který je spojován nejčastěji s mladými lidmi žijícími ve slamu a se zločinci. Jde o mix zulujštiny, afrikánštiny, sothštiny a angličtiny. (Caaslav)

Reklama

Reklama