Reklama

Reklama

Crude

  • USA Crude: The Real Price of Oil
Trailer

Obsahy(1)

Pablo Fajardo Mendoza a Luis Yanza z Ekvádoru získali v loňském roce cenu Goldman Environmental Prize za své nasazení v kauze proti firmě Chevron odpovědné za kontaminaci amazonských deštných pralesů ropou. Lidé a zvířata žijící v této oblasti umírají na následky znečištění, postiženi rakovinou, leukémií a kožními nemocemi. Observační dokument Joea Berlingera je napínavým příběhem vzbuzujícím řadu silných emocí, když sledujeme soudní proces dvou nerovných partnerů: bohaté společnosti, uvyklé kráčet osvědčenými cestami k úspěchu, a zapálených aktivistů hájících práva všech poškozených domorodých obyvatel. Základní linii dokumentu rozvíjí svědectví nemocných mužů, žen a dětí, stejně jako dokumentace dalších aktivistických strategií, jakými jsou angažování nového ekvádorského prezidenta Rafaela Correa nebo kontaktování nadace Stinga a jeho manželky Trudie Stylerové. Nejvíc provokativní jsou pak výpovědi expertů na životní prostředí či advokátů pracujících pro Chevron, které ostře kontrastují s tím, co nám předkládá kamera. Svižné tempo dokumentu a jeho gradace umožňují publiku vstoupit do kauzy a rozhodnout se, na čí straně je pravda a jakou má cenu. [Jeden svět 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (3)

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Pěkně vyváženým dokumentem zachycujícím nerovný boj, chudých nevýznamných indiánů proti prašivým petrolejovým baronům je tenhle snímek. Sympatické je vidět jak i ti "malí" systematicky připravují svůj boj a do hry se úmyslně dostávají zbraněmi velkého kalibru (např. zalíbením se u ekvádorského prezidenta). 65 % ()

Teabag 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé z hlediska lidského avšak už o něco méně zajímavé právně. Crude více než cokoli jiného mapuje to, jak správně vést "strategic litigation", což zde žalobci zvládli naprosto skvěle. Tendenčnost filmu je tak pochopitelná, protože Chevron má mnohem snazší přístup k médiím než skupinka zoufalých Ekvádorců (kterým každopádně držím palce, neboť řízení před ekvádorským soudem ještě nebylo pravomocně skončeno). Z podobného soudku doporučuji ještě zajímavější a lépe natočený Total Denial. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama