Reklama

Reklama

Knězova manželka

  • Česko Manželka pro kněze (více)

Obsahy(1)

Když mladá žena Valérie Billi zjistí, že její přítel je ženatý, rozhodne se vzít si život. Zavolá na linku důvěry, kde si popovídá s neznámým mužem, který se jí snaží odvést od nerozvážnosti. Až v nemocnici poznává osobu tohoto muže - je to kněz Don Mario Carlesi, s kterým se začne stýkat. Don Mario však po čase podlehne Valérinimu šarmu a oba se rozhodnou se vzít. Po čase si však uvědomí, že jejich hlavním problémem je Máriův kněžský slib... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Zřekni se celibátu. Nech se vykastrovat. Mně je to jedno. Ale dej už mi pokoj." Ona miluje jeho, on miluje ji, Bůh je na jejich straně, tak kde je problém? Možná trochu ve mně, protože já Valerii miluju taky, ale hlavně v církvi, která nenechá ovečku jen tak zbloudit. Církevní hodnostáři jsou prostě tak milí lidé, kterým ministranti občas objeví nádor na varlatech. Já jsem si tedy myslel, že se přitom budu bavit, ale ono toho zase tak moc k zasmání nebylo - Valeriino automobilové zúčtování s ženatým milencem, don Mario poprvé za volantem a zejména komunistický synek Bonifác v církevní škole. S tímto rebelem souhlasím ve všem, co tam plácl. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Filmy s Lorenovou a Mastroiannim nelze hodnotit než kladně. V titulku je uveden jako komedie a drama; podle mě je blíž k dramatu, protože v odhlečené formě, jakou kdysi uměli opravdoví italští mistři filmu, jde o břitkou kritiku katolictví, které brání knězi lásce k ženě. Téma celibátu jsem v italské kinematografii spatřil vícekrát a vždy jsem se podivoval, že v tak silně katolické zemi - vedle Polska a Španělska - v Evropě nejkatoličtější - bylo možno takové filmy prezentovat. Přitom kritika už zde sahá až po samotnou vatikánskou vrchnost - vlastně na samém konci filmu jsem si uvědomil, že jsem film kdysi dávno viděl. Jen se mi místy zdál příběh trošku rozvleklejší, začátek s honičkou dvou aut sliboval více. A tak - první půlka je lepší než ta druhá, celkově však dík brilantním výkonům Žofky a Marcela čtyři hvězdičky. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Přes relativní slabost díla - opravdu velmi relativní - nabízí film, tažený dvěma hereckými i lidskými osobnostmi, pohled na problém, kterého se katolická církev není s to zbavit ani po tisíci letech (o několik později je uvidíme v ještě netypičtějším prostředí ZVLÁŠTNÍHO DNE Ettora Scoly). Svatouškovská čistota církve i lidem, kteří jí byli postiženi, způsobila nejednu nesnáz. A nejeden nemrav a pokrytectví. Název dílu dává termín KNĚZOVA MANŽELKA, v českém plebejském prostředí je daleko známější "farská kuchařka". Svatost a svatouškovství nejsou synonyma (slova souznačná), ale naopak typická antonyma (slova opačného významu). A tak Risi je i zde větší, než tušíme. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Já milovník italské komedie a nejdu s hodnocením až nahoru. Snad proto že více než komedie je to opravdu romanticky laděný příběh o lásce kněze a atraktivní ženy. Ona jako bývalá zpěvačka se pohybuje v prostředí které je samozřejmě zcela odlišné od toho ve kterém se pohybuje katolický kněz. I v rodině to nemá se svou láskou Valérie lehké. Maminka to po prvním šoku z kterého ji dostal ocet zkousla, ale tatínek ten byl z jiného těsta. Jsou momenty kdy jsem se zasmál ( hlavně otec Valérie mě bavil, Sophie v dětské postýlce v nemocnici... ), ale celkově je to opravdu spíš smutné. ()

Qasa 

všechny recenze uživatele

Obsah včetně závěru: Mladá žena (Lorenová) najíždí Fiátkem do svého milence, o kterém se dozvěděla, že je ženatý. Při polykání prášků se dovolá na linku důvěry knězi (Mastroiannimu). Ten má pocit, že hovor dopadl dobře, L. se však předávkovala a druhý den mu volá z nemocnice. On ji tam navštíví a zamilují se. M. se snaží odolávat, ale nedaří se mu to a tak požádá hodnostáře o zbavení kněžství. Ti mu naznačují, že by bylo lepší zůstat knězem a L. mít jako tajnou milenku, nebyl by ojedinělý, ale to on odmítá. Jeho nadřízený mu žádost zamítá, ale L. ztropí skandál a vypadá to, že se to podaří. Najdou si spolu byt. M. je povolán do Vatikánu ke konečnému rozhodnutí. L. se dozví, že je těhotná. Jede za ním. Tam se dozvídá, že byl zkorumpován novou funkcí a příslibem kariéry a sňatek chce odsunout. Zklamaná L. vidí jak se její milý se zalíbením dívá na příchod vysokého církevního představitele. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (1)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v mestách Rím, Padova, Livoreno, Benátky,Orgiano, Grisignano di Zocco a v talianskych obciach Codevigo a Abano Terme. (dyfur)

Reklama

Reklama